Efter ulykkeligt dødsfald på bosted: Nu tager ombudsmanden affære

Staten bør overveje, om der er brug for mere uddannelse i magtanvendelse på bosteder, lyder opråb fra Folketingets Ombudsmand. Nu vil socialministeren se på sagen.
Folketingets Ombudsmand foreslår, at staten overvejer mere tydelige retningslinjer om magtanvendelse på bosteder.
Folketingets Ombudsmand foreslår, at staten overvejer mere tydelige retningslinjer om magtanvendelse på bosteder. Fotomontage: Scanpix/arkiv

Sidste sommer døde en ung mand på et bosted i Østjylland. Dødsfaldet skete efter, at tre ansatte havde vært nødt til at pacificere ham på grund af en uoverensstemmelse.

Folketingets ombudsmand Jørgen Steen Sørensen gik ind i sagen og konstaterede, at ingen af bostedets medarbejdere havde fået uddannelse i magtanvendelse.

Han fandt også ud af, at den problematik er landsdækkende. Der findes ikke regler for uddannelse i magtanvendelse på bosteder. 

Det får nu Folketingets Ombudsmand til at opfordre myndigheder til at overveje uddannelse i brug af magt på sociale bosteder. Det sker i et brev til Socialstyrelsen. 

- Når brug af magt på sociale institutioner i nogle tilfælde ikke kan undgås, er det vigtigt, at magtudøvelsen sker så skånsomt og professionelt som muligt. Derfor synes jeg, det er vigtigt, at myndighederne overvejer, om der bør indføres krav om en vis uddannelse af medarbejdere i brug af magt, siger Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse.

Social- og indenrigsministeren Karen Ellemann (V) vil nu gå videre med sagen.

- Det er en meget ulykkelig sag, som ombudsmandens undersøgelse tager afsæt i, og jeg tager selvfølgelig ombudsmandens opfordring meget alvorligt. Jeg vil nu sammen med Socialstyrelsen se på ombudsmandens anbefalinger, skriver hun i et skriftligt svar til Avisen.dk

"Uddannelse løser ikke alt"

Ombudsmanden fandt ingen grund til at rejse kritik af de ansatte på det østjyske bosted, selvom de ikke var ordenligt klædt på til at bruge magt.

Formanden for FOAs social- og sundhedssektor, Karen Stæhr, mener, at personalet på bostederne har de rette kompetencer til at fastholde og berolige beboere, der bliver udadreagerende. Roden til problemerne ligger et andet sted, pointerer hun.

- Der mangler de nødvendige personaleressourcer til, at personalet kan varetage de her opgaver uden at bruge tvang. Hvis du er helt alene, og der sker noget, kan du være nok så uddannet. Vi kan ikke uddanne os ud af det her, siger hun.

Mangler tydelige regler

I brevet til Socialstyrelsen beder Folketingets Ombudsmand styrelsen om at overveje, om staten bør sikre nogle faste retningslinjer for brugen af magt.

Situationen i dag er, at der i serviceloven findes regler om magtanvendelse, men de angiver kun, hvornår offentligt ansatte kan udøve magt. Loven angiver ikke, hvordan plejepersonale kan udøve magt.

Det bør også overvejes, om der er brug for retningslinjer for, hvordan personalet efter magtanvendelser bedst kontakter pårørende, politi, og de øvrige beboere, skriver han. 

Flere kender ikke retningslinjer

Udfordringerne med uklare retningslinjer genkender Karen Stæhr.

- Det ville være rigtig godt både for dem, der arbejder på bosteder og i ældreplejen, at man er 100 procent bekendt med, hvad det er for nogle retningslinjer om magtbeføjelser, der er i serviceloven, siger hun.

- På den måde sikrer vi, at der ikke bliver begået overgreb på beboere, eller at medarbejderne kommer i klemme, fordi de ikke vidste bedre, fastslår hun.

Avisen.dk har igennem længere tid haft fokus på forholdene på landets bosteder, hvor vold og trusler er hverdagskost.

Regeringen præsenterede i starten af september otte tiltag, der skal sikre bedre forhold på bostederne. Planen er, at der skal bruges 300 millioner kroner til udspillet over de næste fire år.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.