Efter knivoverfald: Arbejdstilsynet giver strakspåbud til bosted

Arbejdstilsynet oplyser, at de har givet et strakspåbud om voldsforebyggelse til det bosted på Amager, hvor en ansat mandag blev overfaldet med en kniv.
Der skete kun mindre snitskader, da medarbejderen afværgede overfaldet med armene.
Der skete kun mindre snitskader, da medarbejderen afværgede overfaldet med armene. Scanpix/Iris

Arbejdstilsynet aflagde onsdag et uanmeldt besøg på det kommunale psykiatriske bosted Røde Mellemvej på Amager. Det skete som følge af et knivoverfald natten til tirsdag.

Besøget har resulteret i, at Arbejdstilsynet nu har givet bostedet et strakspåbud om voldsforebyggelse, oplyser Arbejdstilsynet til Avisen.dk.

Et straksforbud indebærer, at den pågældende arbejdsplads har et alvorligt arbejdsmiljøproblem, og at arbejdspladsen skal udbedre problemerne med det samme. Det kan ske med midlertidige redskaber, indtil problemet er løst permanent.

Det var en psykotisk beboer på bostedet, som mandag nat angreb en medarbejder, efter han forgæves havde forsøgt at blive indlagt på psykiatrisk afdeling. Lykkeligvis slap den ansatte med snitskader, efter en kollega afværgede angrebet, der blot er ét i en lang række grimme sager på bosteder for psykisk syge.

FOA: Flere senge, færre beboere

Avisen.dk har på det seneste afdækket arbejdsforholdene på landets pædagogiske bosteder. Siden januar 2015 og frem til april i år har Arbejdstilsynet givet i alt 145 afgørelser for vold og traumatiske hændelser under branchegruppen døgninstitutioner og hjemmepleje, som bostederne hører under.

Blandt dem er der 38 strakspåbud givet som følge af uforsvarlige forhold. Men ikke nok med det:

På fire år har fem arbejdere mistet livet, mens de passede deres arbejde på bosteder for psykisk syge. Og det er fem for mange, mener Dennis Kristensen, formand for fagforbundet FOA.

- Det her er endnu et grelt eksempel på et overgreb, der heldigvis ikke endte ulyksaligt. Sagen er, at bostederne er tvunget til at tage imod psykisk syge, der er for syge til at være der, siger Dennis Kristensen til Avisen.dk.

Farlige patienter udskrevet for tidligt

Antallet af sengepladser i psykiatrien er mellem 2009 og 2014 faldet fra 2.949 til 2.750 pladser. 

- De farlige bliver udskrevet fra de psykiatriske hospitaler, og så bliver de indlagt igen, og sådan fortsætter det, fordi der er ikke er senge nok, og så bliver de sendt til bostederne, der ikke har ressourcer nok. Politikerne er nødt til at finde flere ressourcer, siger Dennis Kristensen.

Han fortæller, at kommunerne typisk bliver gavmilde med pengene, efter at Arbejdstilsynet har givet strakspåbud. Det vil sige, når det er for sent.

- Selvfølgelig kan bostederne være gode og mindre gode til sikkerhed, men selv dem der leverer sikkerhed i top, har brug for flere ressourcer, så ingen ansatte nogensinde er alene med patienterne.

Han foreslår at udvikle et psykiatrisk bosted, der er en mellemting mellem et psykiatrisk afdeling og et bosted - et forslag, som både kommuner, regioner og flere folketingspolitikere har udtrykt sig positivt om.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.