Druk og svigt: Dan Turèlls datter taler ud

- Min far fik et heftigt alkoholproblem, da jeg var en fire-fem år, fortæller Lotus Turèll om sin berømte forfatter-far, hvis misbrug kastede en tung skygge over hendes barndom.
Lotus Turèlls barndom var præget af faderens massive druk.
Lotus Turèlls barndom var præget af faderens massive druk. Foto: SCANPIX arkiv

Dan Turèll må siges at være en del af den danske kulturarv med sine digte, krimier og essays, som sprudlede af sprogligt overskud og skaberglæde.

Forfatterrollen varetog manden med de sortlakerede negle og den bredskyggede hat til perfektion. Rollen som far er en anden sag. Det fortæller Dan Turéèls voksne datter, Lotus Turèll nu åbent om i interviews med blandt andet Kristeligt Dagblad og DR.

- Jeg kommer fra et hjem med rigtig mange værdier - med dannelse og kærlighed. Det er den ene side af sagen. Den anden side af sagen er, at min far fik et rigtig, rigtig heftigt alkoholproblem, da jeg var en fire-fem år, siger Lotus Turèll til DR.

Overfor Kristeligt Dagblad, der i går bragte et stort interview med den 35-årige forfatter-datter, understreger Lotus Turèll, at hun på ingen måde er ude på at hænge sine forældre ud.

- Der er ingen forældre, der sætter sig ned og beslutter, at nu vil de omsorgssvigte deres barn. Det gjorde mine selvfølgelig heller ikke. De havde de bedste intentioner og gjorde det bedste, de kunne. De magtede bare ikke at passe på mig, i takt med at min fars alkoholmisbrug blev mere og mere voldsomt, siger Lotus Turèll til Kristeligt Dagblad.

Hemmelig kontrakt mellem forældre og barn

Men hvor Dan Turèll og hans kone,  Lotus' mor skuespilleren Chili Turèll, set udefra levede et boheme-lækkert liv, så var virkeligheden altså en ganske anden for deres eneste barn.

Hun fortæller til Kristeligt Dagblad, at det ikke var sådan, at hun gik sulten i seng. Men faderens drukture og forældrenes konklifter gjorde barndommen utryg. Ingen udefra måtte se, hvor slemt det stod til - det var ligesom den "hemmelige kontrakt" mellem forældre og barn.

Lotus Turèll fik tidligt fik en erkendelse af, at hun ikke kunne regne med sine forældre.

Hun var overladt til sig selv, når faderen kom ragende stangstiv hjem fra endnu en druktur - nogle gange måtte hun selv ud og finde ham på stamværtshuset.

Og hun var overladt til sig selv, når moren forsvandt ind i fortvivlelse over det forliste familieliv.

Åbnede fars morgenbajer

Lotus Turèll, der i dag er familiecoach og foredragsholder, fortæller til DR om en barndom, hvor familien nærmest fungerede på alkoholens betingelser.

- Jeg søgte jo at være sammen med min far på de vilkår, der nu var. Så jeg tilbød at åbne hans morgenøl, som det mest naturlige. Det tænkte jeg ikke slet ikke over kunne være lidt skævt, siger hun til DR.

Også druk i statusfamilier

Ifølge en ny rapport fra organisationen TUBA kommer seks ud af ti børn, der vokser op i familier med alkoholproblemer, fra middelklassen eller samfundets øverste lag. Lotus Turèll må siges at tælle med i den statistik.

Hun håber, at hun med sin livshistorie kan være med til at løfte sløret for, at omsorgssvigt ikke bare finder sted socialt belastede og åbenlyst dysfunktionelle familier, men også i familier med status og en fornuftig økonomi.

Sidst på måneden holder Lotus Turèll i samarbejde med direktør af Huset Zornig og tidligere Børnerådsformand Lisbeth Zornig en række foredrag med titlen 'Brændte Børn'. De skal netop sætte fokus på, at omsorgssvigt finder sted i alle samfundslag. Læs mere om arrangementerne her.

Lotus' mor Chili Turèll har ifølge Kristeligt Dagblad læst og godkendt avisens interview med datteren.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.