DF'er fører valgkamp fra Afghanistan: Har stemt fra en helikopter

Folketingskandidat fra Dansk Folkeparti er "fanget" 4.500 kilometer fra Danmark, mens han skal forsøge at kapre vælgernes kryds.
Martin Lange Andersen (DF) fører valgkamp via sociale medier fra det nordlige Afghanistan. Når valgresultatet tikker ind om to uger, så er han selv gået i seng
Martin Lange Andersen (DF) fører valgkamp via sociale medier fra det nordlige Afghanistan. Når valgresultatet tikker ind om to uger, så er han selv gået i seng Privatfoto

De fleste folketingskandidater har i disse dage travlt med at deltage i debatter og løbe rundt på gader og stræder og dele valgbrochurer ud.

Men for én kandidat ser valgkampen noget anderledes ud.

39-årige Martin Lange Andersen er nemlig ikke bare folketingskandidat for Dansk Folkeparti i Vestjylland. Han er også soldat i Flyvevåbnet, og i hele valgkampen er han udstationeret på Camp Marmal-basen i det nordlige Afghanistan, ca. 4.500 kilometer fra Danmark

- Det er jeg da lidt træt af. Hvis Helle Thorning nu bare havde ventet til august eller september med at udskrive valget, så ville jeg være hjemme igen. Men sådan skulle det ikke være, lyder det fra den udsendte soldat på en Skype-forbindelse fra Afghanistan.

Valgkamp via sociale medier

Det er første gang, Martin Lange Andersen stiller op til Folketinget, men han er anderledes erfaren, når det gælder udstationeringer. Han blev ansat i forsvaret i 1997 og er i gang med sin femte udstationering i Afghanistan. Tidligere har han også været udsendt til Bosnien og Kosovo.

Derfor har han heller ikke et sekund overvejet, om han skulle droppe forsvaret eller bede om orlov for at kunne hellige sig valgkampen.

- Politik er noget, jeg er meget interesseret i. Men det her er mit arbejde, og det er det, der har førsteprioritet. Jeg er både glad for og stolt over at være soldat, siger han.

Selvom Martin Lange Andersen ikke selv har været på gaden, så kan man godt se ham på plakater i lygtepælene i Herning Nord-kredsen, hvor han er opstillet. Samtidig håber han også, at han trods den lange afstand kan snige sig med ind i nogle valgkamps-debatter.

- Det er klart, at de sociale medier er min primære mulighed for at føre valgkamp. Men jeg håber da, at jeg også kan komme med i nogle live-debatter i Vestjylland via Skype. Og så er jeg så heldig, at jeg har nogle hjælpere derhjemme, der har knoklet en vis del ud af bukserne med at sætte valgplakater op, siger han.

Har stemt fra en helikopter

Mens der stadig er et par uger til valglokalerne i Danmark åbner, så har de cirka 75 danske soldater på Camp Marmal-basen allerede afleveret deres stemme. Selve valghandlingen foregik tidligere på ugen i et improviseret valglokale.

- Vi havde fået omdannet en helikopter til valglokale, så det var en ret sjov oplevelse. Vi er nok nogle af de få, der har prøvet at afgive deres stemme i en helikopter, griner Martin Lange Andersen, som også har diskuteret politik med kollegerne, siden valgkampen blev skudt i gang.

Veteranerne bliver ikke behandlet særlig godt

Hvis Martin Lange Andersen trods de vanskelige forhold skulle få nok stemmer til at blive valgt ind, så er det ikke overraskende forsvarspolitik, som topper den politiske dagsorden.

Flere penge til at købe kampvogne, skibe eller ubåde og bedre forhold for veteraner står højt på ønskelisten. En lang karriere i forsvaret har givet Martin Lange Andersen for mange eksempler på kolleger og tidligere kolleger, som ikke har fået den hjælp, de har brug for.

- Jeg synes ikke, at de veteraner, der er vendt hjem med fysiske og psykiske problemer bliver behandlet særlig godt af Forsvaret, siger Martin Lange Andersen, der især skælder ud over, at sårede soldater kan ende med at blive fyret.

- Selvfølgelig kan det være sådan, at der er nogen, som har fået skader og af en eller anden grund vil videre til et andet job. Men hvis man siger 'jeg er soldat, og det vil jeg blive ved med', så skal man have mulighed for det.

Ingen valgfest i Afghanistan

Derudover er det EU-politikken, som er en mærkesag for DF-soldaten.

- Grunden til, at jeg meldte mig ind i Dansk Folkeparti, var EU-politikken, og mit politiske forbillede er Morten Messerschmidt. Vi skal ikke ud af EU, men jeg synes, at det er helt galt afmarcheret lige nu. EU blander sig simpelthen i for mange ting.

Mens folketingskandidaterne i Danmark vil bruge valgaftenen på at bide negle, følge med i stemmeoptællingen og holde valgfest, så har Martin Lange Andersen helt andre planer.

- Vi har jo det problem her, at vi er 2½ time foran i tid, så når valgresultatet ligger klart hen mod midnat, så ligger jeg nok og sover for at være klar til dagen efter. Jeg er hernede for at løse en opgave, og så nytter det ikke, at jeg har været vågen hele natten.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.