Spænding: Hvem skal være den nye Mogens Lykketoft?

Henrik Dam Kristensen og Bertel Haarder er storfavoritter til at blive ny formand for Folketinget, når Mogens Lykketoft straks efter valget sætter kursen mod topjob i FN. Hvem der får den prestigefyldte post afhænger af rødt eller blåt flertal efter 18. juni.
Efter valget skal Mogens Løkketoft være leder af FN's generalforsamling i New York i et år.
Efter valget skal Mogens Løkketoft være leder af FN's generalforsamling i New York i et år. Foto: Keld Navntoft, Scanpix/arkiv

Hvem skal ringe med klokken fra Folketingets talerstol i det nye folketingsår? Hvem skal holde ro og orden under statsministerens spørgetime, byde Dronningen velkommen og trykke hænder med præsidenter fra hele verden?

Spændingen om, hvem der skal afløse Mogens Lykketoft på den fornemme post som Folketingets formand vokser i disse dage i takt med, at meningsmålingerne svinger mellem rød og blå valgsejr.

Hvis Helle Thorning-Schmidt genvinder regeringsmagten, er Henrik Dam Kristensen ifølge flere kilder storfavorit til den prestigefyldte post som Folketingets formand. Men også Marianne Jelved kan komme på tale og blive Folketingets første kvindelige formand, hvis Helle Thorning-Schmidt skal lægge en kabale efter valget og have ministerposter og formandspost til at gå op i en højere enhed.

Bliver Venstres formand Lars Løkke Rasmussen Danmarks næste statsminister peger pilen på Venstre-veteranen Bertel Haarder som formand for Folketinget.  Men afhængig af valgresultatet og styrkeforholdet mellem Dansk Folkeparti og Venstre, kan Dansk Folkeparti insistere på at få Pia Kjærsgaard som Tingets førstedame for at støtte en Løkke-regering.

Stor respekt om både Dam og Haarder

Umiddelbart efter folketingsvalget er overstået, går Mogens Lykketoft på orlov fra Folketinget for at blive leder af FN’s generalforsamling i New York i et år. Lykketoft forlader ikke dansk politik men vender efter planen tilbage til Folketinget i oktober 2016.

Men Lykketofts nye topjob i FN betyder, at Folketinget skal have ny formand uanset om rød eller blå blok vinder valget.

Både Henrik Dam Kristensen og Bertel Haarder vil kunne hoppe lige ind og overtage posten efter Lykketoft, pointerer flere kilder. Begge har flere årtiers anciennitet på Christiansborg, nyder stor respekt og anerkendelse både i deres egne partier men også bredt i Folketinget.

På posten som formand for Folketinget skal man kunne samle og favne hele Tinget, og derfor duer det ikke at have fjender hos ens politiske modstandere. Og det har hverken Henrik Dam eller Bertel Haarder, fremhæver en kilde.

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen har siddet i Folketinget siden daværende S-formand Svend Auken i december 1990 fik et historisk flot valgresultat med over 32 procent af stemmerne til liste A.

Postbuddet fra Vorbasse har i alt bestridt fem forskellige ministerposter, ligesom han har haft en afstikker til Europa-Parlamentet.  I en turbulent periode hos Socialdemokraterne holdt han styr på en frustreret folketingsgruppe, og den 58-årige Henrik Dam regnes af både partifæller og politikere fra andre partier som driftsikker og kompromissøgende.

Jelved kan komme ind fra sidelinjen

For Helle Thorning-Schmidt er Henrik Dam den indlysende rigtige kandidat til formandsposten, noteres det i det socialdemokratiske bagland.

Men kulturminister Marianne Jelved er en dark horse i den kabale, som Helle Thorning skal lægge, hvis hun vinder valget 18. juni. Den 71-årige Jelved har siddet i Folketinget siden 1987, været partileder og haft tunge ministerposter.

Hvis Radikale får et dårligt valgresultat, sådan som meningsmålingerne spår, vil Radikale ikke være i en position til at gå efter den fine post som Folketingets formand, påpeger flere. Og hvis Radikale ønsker Jelved som Folketingets formand bliver prisen for høj for partiet, for så skal de måske ud i at afgive tunge ministerposter til Socialdemokraterne. Det er er en dyr betaling.

Haarder populær hos alle

Vinder Lars Løkke Rasmussen står Bertel Haarder til at blive Folketingets formand. I en undersøgelse gennemført for Ugebrevet A4 i april kårede folketingsmedlemmerne Venstres nestor som den mest populære kollega. Han blev første gang valgt ind i Folketinget i 1975, har mange års ministererfaring og har også været stemmesluger ved Europaparlamentsvalg. I dag er han første næstformand i Folketingets præsidium.

Men her kan en kabale også komme på tværs for Bertel Haarder. Dansk Folkeparti kan vælge at insistere på at få Pia Kjærsgaard som Folketingets formand som prisen for at være støtteparti til en Venstre-mindretalsregering. Om DF spiller det kort, afhænger af valgresultatet, men er ifølge en kilde ikke et urealistisk scenarie.

Borgfred er hovedreglen - men.....

Dramaet om, hvem der skal være øverste chef i Folketinget udspiller sig ikke for åbent tæppe ligesom valgkampen, hvor håbefulde folketingskandidater duellerer på valgmøder, i aviserne og på facebook. Allerede ugen efter folketingsvalget skal de 179 nyvalgte folketingsmedlemmer vælge ny formand. Grundloven siger nemlig, at Folketinget skal have en formand, som vælges straks efter, at et nyvalgt Folketing er trådt sammen.

Historisk har det altid været folketingsflertallet, der danner regering, der bestemmer, hvem der skal være formand. Og som hovedregel er der borgfred omkring valget, så flertallet af partierne bakker op. Folketingsformanden fungerer nemlig som en slags tillidsmand for alle folketingsmedlemmer og derfor søger man at undgå kampvalg, så oppositionen støtter den kandidat, som regeringen ønsker.

Lodtrækning i orientalsk vase

Men er valgresultatet tæt eller bryder et parti sig ikke om en foreslået kandidat, kan der opstå åben strid i Folketinget om, hvem der skal have den fine post med egen bil, bolig på Christiansborg og en årsløn, der matcher statsministerens.

Det mest spektakulære drama, der hidtil har været omkring formandsposten fandt sted i 1998. Venstres kandidat Ivar Hansen og Socialdemokraternes Birte Weiss var i spil.  Statsminister Poul Nyrup Rasmussen havde genvundet regeringsmagten, men valget var uhyggelig tæt og afgjort på støtte af de nordatlantiske mandater. Men da et folketingsmedlem fra Færøerne nægtede at blande sig i dansk indenrigspolitik, og CD ikke ville støtte Weiss, måtte kampvalget afgøres ved lodtrækning.

To sedler med kandidaternes navne blev puttet ned i en orientalsk vase, og den nervepirrende lodtrækning foregik for åbent tæppe i folketingssalen.  Ivar Hansen vandt.

Folketingets formand og præsidium

Grundloven siger, at Folketinget skal have en formand, som vælges straks efter, at et nyvalgt Folketing er trådt sammen. Formanden sørger for, at der er de bedste rammer for Folketingets arbejde og sikrer, at møderne i folketingssalen foregår i god ro og orden, og at der er gode arbejdsforhold for folketingsmedlemmerne.

Formanden er også øverste chef for Folketingets administration, der tæller cirka 400 ansatte.

Folketingets formand vælges for hvert folketingsår ved flertalsvalg i salen.

Folketingets formand udfører sit arbejde sammen med 4 næstformænd. De udgør tilsammen Folketingets præsidium.

I dag er Mogens Lykketoft formand, mens Bertel Haarder (V), Pia Kjærsgaard (DF), Lone Loklindt (Rad) og Per Clausen (Enh) udgør præsidiet.

Tidligere formænd for Folketinget

Thor Pedersen (V) 2007 - 2011

Christian Mejdahl (V) 2003 - 2007 

Ivar Hansen (V) 1998 - 2003 

Erling Olsen (S) 1994 - 1998 

Henning Rasmussen (S) 1993 - 1994

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.