Vred skiltemand: Politikere i lygtepæle er hævet over loven

Lasse Rydbergs firma fik en bøde på 35.000 kroner, fordi en medarbejder klatrede uden sikring. Han er harm over, at politikerne og deres støtter ustraffet klatrer i lygtepælene i strid med arbejdsmiljøloven.
- Når vi redder folk fra at få et skilt i hovedet, så får vi en bøde på 35.000 kroner. Når politikerne selv skal ud og sætte noget op, så er arbejdsmiljøloven fuldstændig sat til side. Det er bare det absurde i det, jeg peger på, siger Lasse Rydberg
- Når vi redder folk fra at få et skilt i hovedet, så får vi en bøde på 35.000 kroner. Når politikerne selv skal ud og sætte noget op, så er arbejdsmiljøloven fuldstændig sat til side. Det er bare det absurde i det, jeg peger på, siger Lasse Rydberg Foto: Lasse Rydberg

Politikerne er hævet over loven, mener Lasse Rydberg. Han har fået Facebook sat i kog efter han protesterede over, at der tilsyneladende ikke er nogen regler om arbejdsmiljø for politikernes valgplakat-opsættere.

- Al sund fornuft er jo fuldstændig sat til side, når politikerne selv skal ud og sætte plakater op, siger Lasse Rydberg.

Han arbejder selv i skiltebranchen, og når hans egne ansatte skal ud og sætte skilte op, er der masser af regler.

De må for eksempel ikke stå på de to øverste trin af en stige, og er de over to meter oppe i luften og kravle, skal de fastgøres med line.

Men det er ikke ligefrem de regler, Lasse Rydberg så efterlevet, da valget blev udskrevet, og kandidaterne og ungdoms-politikerne strøg til tops med valgplakaterne. Han har selv lagt et billede ud af en plakatopsætter flere meter oppe i en københavnsk lygtepæl.

- Så siger de, at ingen er kommet til skade. Men det holder kun til, at en skvatter ned og brækker ryggen, og så er fanden løs. I mine 25 år i branchen er hverken jeg eller nogle af mine folk faldet ned, men vi skal overholde reglerne alligevel, siger han.

Fik en bøde på 35.000 kroner

Det gør Lasse Rydberg endnu mere harm, at en af hans egne folk for nyligt kravlede op på et tag for at redde et butiks-skilt, der var ved at falde ned. Han blev set af en medarbejder fra Arbejdstilsynet, og det endte med strakspåbud og en bøde på 35.000 kroner.

- Han gjorde noget, han ikke måtte. Men når vi redder folk fra at få et skilt i hovedet, så får vi en bøde på 35.000 kroner. Når politikerne selv skal ud og sætte noget op, så er arbejdsmiljøloven fuldstændig sat til side. Det er bare det absurde i det, jeg peger på, siger Lasse Rydberg.

Arbejdstilsynet oplyser, at arbejdsmiljøreglerne også gælder for de frivillige, der sætter plakaterne. Men at der ikke føres systematisk tilsyn med det, da det ikke en del af det almindelige tilsyn med virksomheder.

Arbejdstilsynet vil dog ud fra en konkret vurdering reagere, hvis de får kendskab til, at et arbejde ikke udføres sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt.

Arbejdstilsynet kan ikke oplyse, om der har været sager om plakat-ophængning.

Har fået 14.000 likes på Facebook

Lasse Rydbergs opslag er blevet delt af iværksætter-ikonet Martin Thorborg og har i skrivende stund fået 6.800 delinger og 14.000 likes. Det er kommet noget bag på Lasse Rydberg.

- Det var egentlig bare tænkt som et satirisk opslag på min private Facebook. Jeg har aldrig før lavet et opslag, der er blevet delt mere end 10 gange, så det er noget overvældende med al den opmærksomhed. Det siger noget om, at mange har en holdning til både valgplakater og arbejdsmiljøregler - og ikke mindst demonstrerer det, hvor kraftfuldt et medie Facebook er, siger Lasse Rydberg.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.