DF-vælgere afskyr Thorning: Danmarks ringeste partileder

Helle Thorning-Schmidt får langt lavere karakterer fra DF-vælgere end Venstre-vælgere, og Lars Løkke scorer højest i hovedstaden. Her kan du læse mere om vælgernes syn på de to statsministerkandidater.
- Der har jo været hele diskussionen for nogle år siden om Gucci-Helle, og Helle Thorning som person er jo meget anderledes end den typiske Dansk Folkeparti-vælger, siger Rune Stubager, der er professor og valgforsker på Aarhus Universitet.
- Der har jo været hele diskussionen for nogle år siden om Gucci-Helle, og Helle Thorning som person er jo meget anderledes end den typiske Dansk Folkeparti-vælger, siger Rune Stubager, der er professor og valgforsker på Aarhus Universitet. Keld Navntoft/Scanpix

Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt, kan glæde sig over en solid fremgang, når vælgerne giver partilederne årskarakterer for 2014.

Men hos en gruppe vælgere halter statsministeren fortsat bagefter.

Helle Thorning-Schmidt får nemlig dumpekarakterer på stribe fra DF-vælgerne, som giver hende en gennemsnitskarakter på 1,0 og rangerer hende som den dårligste partileder af alle.

Til sammenligning giver Venstre-vælgerne hende karakteren 3,0, mens Helle Thorning-Schmidt samlet set ender på karakteren 4,5. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Analyse Danmark for Ugebrevet A4 og Avisen.dk.

Gucci-Helle er en rød klud for DF'erne

Ifølge Rune Stubager, der er professor og valgforsker på Aarhus Universitet, er det bemærkelsesværdigt, at Thorning scorer så meget lavere hos DF-vælgerne.

- En faktor, som selvfølgelig trækker ned, er, at det er hende, der er den inkarnerede modstander og selve symbolet på den regeringsmagt, som man ikke har. Men det er jo også tilfældet for de øvrige vælgere i den blå blok, så det er langt fra hele forklaringen, siger Rune Stubager.

Derimod kan vrede og skuffede vælgere, der har forladt rød blok til fordel for Dansk Folkeparti spille en rolle, ligesom Helle Thornings image kan være en rød klud for DF-vælgerne, vurderer han.

- Der har jo været hele diskussionen for nogle år siden om Gucci-Helle, og Helle Thorning som person er jo meget anderledes end den typiske Dansk Folkeparti-vælger.

- For nogle DF’ere kan Helle Thorning godt stå som hele symbolet på den højtuddannede by-elite, som er meget orienteret mod EU. Og det bryder de sig ikke om, forklarer Rune Stubager.

Løkke scorer højest i København

Det er ikke kun Helle Thorning-Schmidt som får vidt forskellige årskarakterer alt efter, hvordan man opdeler vælgerne.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, får således en gennemsnitskarakter på et rundt 0 blandt Enhedslistens vælgere og 0,6 blandt de socialdemokratiske vælgere, mens den samlede årskarakter ender på 2,9.

Lars Løkke Rasmussen scorer også langt højere karakterer i København end i resten af Danmark. Blandt vælgere, der bor i Region Hovedstaden får han således karakteren 3,6, og det er væsentligt højere end resten af landet.

Det er interessant set i lyset af forårets uro i Venstre, som ifølge politiske iagttagere i høj grad var et opgør mellem det traditionelle "land-Venstre" anført af Kristian Jensen og det moderne "by-Venstre" med Lars Løkke Rasmussen i spidsen.

De ældre giver højest karakterer - de arbejdsløse lavest

Selv om der er store forskelle i statsministerkandidaternes tag på de forskellige vælgergrupper, så er der dog to områder, hvor de er ens.

Når det gælder alder, så får både Thorning og Løkke højest karakterer blandt de ældste vælgere i aldersgruppen 60+.

Og når man deler vælgerne op efter erhverv og beskæftigelse er dommen også klar. De arbejdsløse giver de laveste karakterer til både Thorning og Løkke.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.