Det er tomater med denne farve, du skal spise
Tomater er en såkaldt superfood. Vi kan faktisk ikke få for meget af den. Læs her hvilke tomater, der er de absolut sundeste og hvorfor.
Tomater er en såkaldt superfood. Vi kan faktisk ikke få for meget af den. Læs her hvilke tomater, der er de absolut sundeste og hvorfor.
Tomater er en såkaldt superfood. Vi kan faktisk ikke få for meget af den. Læs her hvilke tomater, der er de absolut sundeste og hvorfor. Mette Lauth


Alle frugter og grøntsager er sunde at spise, fordi de er fyldt med mineraler og fibre, og samtidig får vi også tilført fedt og energi fra dem.

Men der er nogle, der er ekstra sunde at spise, og tomaten er en af dem.  Selvom tomaten egentlig er en frugt, så anses den som en grøntsag, og bruges da også sådan.

Derfor skal tomater ikke i køleskabet. Læs mere på søndag.dk

-              Tomater er blandt de fire grøntsager, som man anser for nogle af de sundeste. Broccoli, løg og blomkål er de tre andre. Det er de grøntsager, som man har mest og bedst dokumentation for har en decideret gavnlig effekt, forklarer ernæringsvejleder og diætist Gunn Helene Arsky til KK.no.

Hun anbefaler, at man spiser100 gram tomater om dagen, eller det der svarer til en stor tomat.

Tomater kan hjælpe mod solbrændthed, forebygge kræft og reducere risikoen for hjertesygdomme. Meget af dette er skyldes antioxidanten lycopen, som tomater indeholder meget af.

Mørkerøde tomater er de bedste

-              Jo mere mørkerød tomaten er, jo mere lycopen indeholder den. Flere undersøgelser viser at spiser man hyppigt tomater med den mørkerøde farve, så kan man blandt andet forebygge prostatakræft hos mænd. Lycopen hæmmer også kolesterolproduktionen, siger Arsky.

Lycopen optages lettere, hvis tomaten er blevet varmet. Derfor er tomater perfekt i supper, sovse eller hvis de bliver bagt.

Der er i øvrigt mest lycopen i en overmoden tomat, så smid dem ikke ud, men brug dem netop gerne i en suppe, sovs eller på en pizza.

De lysere tomater og de gule tomater indeholder mindre lycopen.

Få opskriften på Jamie Olivers tomatsuppe. Læs mere på madogbolig.dk

-              Tomater er også rige på C-vitamin, og det fungerer som antioxidant i kroppen. C-vitamin er nødvendigt for dannelse af bindevæv i hud, sener og knogler. Det styrker immunforsvaret og fremmer optagelsen af jern fra maden. Indholdet af C-vitamin kan variere meget alt efter hvilken sort, man sætter tænderne i. Men det er grønne og røde tomater, der indeholder mest C-vitamin og de gule, der indeholder mindst, slutter Arsky.

Cecilie Wenstrup, Traffic Center, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.