TERROR I KØBENHAVN

Den jagede provokatør: Det er ikke sidste gang

Den svenske kunstner Lars Vilks tegnede Muhammed som hund og en pris blev sat på hans hoved. Skåningen lader sig dog ikke skræmme og betragter reaktioner som en del af sin kunst.
Den kontroversielle svenske kunstner Lars Vilks er vant til at være en jaget mand. Siden han tegnede Muhammed som en hund i 2007 har han levet med utrygheden. Han følges af betjente hver gang, han forlader sit hjem, og har fast politibetjente boende på sin ejendom.
Den kontroversielle svenske kunstner Lars Vilks er vant til at være en jaget mand. Siden han tegnede Muhammed som en hund i 2007 har han levet med utrygheden. Han følges af betjente hver gang, han forlader sit hjem, og har fast politibetjente boende på sin ejendom. AP Photo: Bjørn Lindgren

100.000 dollars til den, der slår Lars Vilks ihjel, og en bonus på 50.000 dollars, hvis han bliver “slagtet som et lam.”

Sådan lød prisen på den kontroversielle svenske kunstners hoved fra Al Qaedas Irak-sektion i 2007.

Dusøren blev udlovet, efter Lars Vilks fik sin tegning af Muhammed som hund udgivet i Örebro-avisen Nerikes Allehanda.

Flere gallerier havde ellers afvist at udstille den kontroversielle tegning. Men så trykte avisen den som illustration til en ledende artikel om ytringsfrihed.

Siden er Vilks flere gange blevet overfaldet - blandt andet ved offentlige forelæsninger - og har fået sit hus ved Kullen stukket i brand. Tre mænd har været sigtet for terrorisme rettet mod ham.

LÆS OGSÅ: Muslimske organisationer: Et udtryk for ondskab

Holdt hinanden i hånden i kølerummet

I går kom den kontroversielle kunstner så endnu engang på livsfarlig kurs, da han deltog i det debatmøde på Østerbro, der blev ramt af et skudattentat, og hvor en 55-årig mand mistede livet.

Man mener, det var Lars Vilks, der var gerningsmandens mål.

Da skudsalven lød, gemte Vilks sig i et kølerum sammen med en af arrangørerne.

-Vi lå i kølerummet og holdt hinanden i hånden og sagde dårlige vittigheder. For hvad skal man ellers gøre i sådan en situation? sagde Helle Merete Brix fra Lars Vilks Komiteen i går.

LÆS OGSÅ: Dræbt var filminstruktør: Et generøst og kærligt menneske

"Al Qaeda - et glimrende indslag"

For den 68-årige kunstner hører det ikke til sjældenhederne at afbøde angstfyldte hændelser med humor. For ham er de reaktioner, kunsten fører med sig, en del af selve kunstværket.

Tilbage i 2007, efter prisen på hans hoved blev sat, sagde Vilks ifølge Politiken:

“Som del af et kunstværk er Al Qaeda jo et glimrende indslag.”

Også efter angrebet mod det franske satiremagasin Charlie Hebdo var Lars Vilks i den verbale offensiv og opfordrede til at udgive mange flere kritiske billeder af profeten:

“Der er udbredt enighed om, at denne profet og hans middelalderlige doktriner skal respekteres i stort set alle sammenhænge: Muhammed rules… For at gøre noget ved denne mærkelige undtagelse fra ytringsfriheden bør der offentliggøres mange flere kritiske billeder af profeten. Jo flere der er, jo mindre interessant og opsigtsvækkende bliver det,” sagde Lars Vilks ifølge Jyllands-Posten.

LÆS OGSÅ: Dronningen sender sine tanker til ofrene for terror

To betjente som faste følgesvende

Før 2007, hvor Lars Vilks med sin tegning startede en svensk muhammed-krise, var han blandt andet kendt for at have grundlagt en “selvstændig” stat benævnt Ladonia i en lille vig på den skånske vestkyst.

Siden tegningen blev trykt har Vilks ikke kunnet leve normalt. Ifølge Lars Vilks Komiteen, der har til formål at støtte retten til at tænke, tegne og tale frit, bor der fast politibetjente på hans ejendom - et lille hus udenfor Helsingborg. Hver gang han bevæger sig ud, følger to betjente med.

LÆS OGSÅ: Lars Vilks Komité udtrykker dyb medfølelse efter angreb

Til den svenske avis Aftonbladet siger Lars Vilks om attentatet på Krudttønden i går:

-Det er ikke uventet og det er ikke sidste gang.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.