TERROR I KØBENHAVN

Rystede politikere: "Jeg græd indvendig"

Reaktionerne fra politikerne efter gårsdagens og nattens uhyggelige angreb i København er båret af stærke følelser og et fælles budskab om, at holde fast i de værdier, der er vores.
- Sådan skal Danmark ikke være. Det fylder os med afsky, at en sådan handling kan finde sted her hos os, sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt i går. Flere dybt rystede politikere har reageret på nattens og gårsdagens terrorangreb i hovedstaden.
- Sådan skal Danmark ikke være. Det fylder os med afsky, at en sådan handling kan finde sted her hos os, sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt i går. Flere dybt rystede politikere har reageret på nattens og gårsdagens terrorangreb i hovedstaden. Martin Sylvest/Scanpix.

Rystede politikere kommenterer gårsdagens og nattens skudepisoder, hvor alt tyder på, at terroren kom til København.

Overborgmester Frank Jensen (S), der haster hjem fra sin vinterferie på Tenerife, kalder terrorangrebet, der har kostet to mennesker livet og såret fem betjente, “et mareridt for København.”

Overborgmesteren siger til TV2 News:

- Mine tanker går til ofrene og de pårørende. Og alle de borgere, der oplevede det voldsomme angreb på Krudttønden og drabet i Krystalgade i nat. Nu er det vigtigt, at vi som borgere holder sammen i den her tid og ikke lader os kue af denne gale mands værk, siger overborgmesteren, der opfordrer alle til at deltage ved mindehøjtideligheden mandag aften foran Krudttønden, siger han.

LÆS OGSÅ: Ofre for skyderi mindes ved stille højtidelighed mandag

Frank Jensen (S) anmoder danskerne om at lytte til politiets anvisninger og følge med i medierne.

Det fylder os med afsky

Politiet har skudt og dræbt den formodede gerningsmand bag begge skudepisoder. Endnu er der ikke kommet oplysninger ud om, hvorvidt han opererede alene.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt tog i går eftermiddag ud til Krudttønden på Østerbro. Her sagde hun blandt andet:

- Hele Danmark er angrebet. Danmark er angrebet voldeligt. Der er tale om en kynisk voldshandling. Jeg vil sige klart og tydeligt på alle danskeres vegne: Sådan skal Danmark ikke være. Det fylder os med afsky, at en sådan handling kan finde sted her hos os.

PET bekræftede i går, at der er tale om et terrorangreb.

Også Venstres formand Lars Løkke Rasmussen er dybt rystet:

- Forfærdelse. Jeg græd indvendig, siger Venstres formand til TV2 News om sin reaktion.

Han siger videre:

- Jeg følte også vrede, vi skal ikke lade os kue. Det her er et frontalangreb på den fredelige og demokratiske livsform, vi har i Danmark. Vi må rejse os, og alle kræfter skal sættes ind for at fange den skyldige og stille ham til regnskab.

Konservativ boss og Dennis K. takker politiet

Formanden for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, skriver på Twitter om hændelsen, at han slet ikke tør tænke på, hvor galt det kunne være gået, "hvis ikke vi havde haft så modige og dygtige politibetjente. Vi kan ikke takke jer nok," erklærer han.

Enhedslistens Johanne Schmidt Nielsen opfordrer alle til at deltage i den fælles mindehøjtidlighed, som samtlige partier i Borgerrepræsentationen i København står bag i morgen, mandag:

"Lad os vise, at vi ikke lader os kue. Lad os insistere på retten til at tænke, tegne og tale frit. Lad os insistere på ikke at lade ekstreme kræfter så had og splid. Lad et mangfoldigt Danmark stå sammen i forsvaret for det frie ord og den frie tanke. Lad os vise kujonerne at kærlighed og demokrati er stærkere end ekstremisme og had," skriver hun på sin Facebookside.

Også FOAs Dennis Kristensen skriver på de sociale medier om hændelserne. På Twitter takker han politiet for en hurtig indsats.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.