Deltidsansatte i opsang til kommunerne: Lad os arbejde noget mere!

Mange sosu-assistenter og pædagogmedhjælpere får aldrig mulighed for at arbejde fuldtid, selvom de ønsker det, lyder kritikken fra FOA Ungdom. Hos Kommunernes Landsforening kan man ikke genkende den udlægning.
På mange offentlige arbejdspladser er deltidsstillinger mere reglen end undtagelsen, lyder kritikken fra FOA Ungdom.
På mange offentlige arbejdspladser er deltidsstillinger mere reglen end undtagelsen, lyder kritikken fra FOA Ungdom. Arkivfoto: Colourbox

Det er dyrt at få tidligt fri.

Set over et helt arbejdsliv vil en pædagogmedhjælper eller social- og sundhedsassistent gå glip af langt over 2 millioner kroner i løn, ferie og pension ved at arbejde 30 timer om ugen frem for 37 timer. Det viser udregninger foretaget af FOA Ungdom.

Men for mange unge FOA-medlemmer er det slet ikke muligt at komme til at arbejde fuld tid. På mange offentlige arbejdspladser er deltidsstillinger mere reglen end undtagelsen, påpeger Helena Mikkelsen, der er talsperson for FOA Ungdom.

- Det er en arbejdskultur, der har været i mange år, og som bliver værre og værre. Der bliver færre fuldtidsstillinger tilbage, og der er mange, som aldrig får mulighed for at få flere timer, selv om de ønsker det, siger hun.

Siden den store trepartsaftale på det offentlige område i 2007 har det været et krav, at kommuner og regioner skal tilbyde ledige timer til deltidsansatte medarbejdere, hvis en medarbejder siger op, eller der sker en opnormering.

Men det sker meget sjældent ude i virkeligheden, lyder kritikken fra Helena Mikkelsen.

- Det bliver meget sjældent praktiseret. Man udbyder simpelthen ikke timerne på den måde. De bliver i stedet afsat til vikartimer, faste afløsere eller nye deltidsansættelser, siger hun.

Hver femte på deltid vil arbejde mere

FOA gennemførte sidste år en stor arbejdstids-undersøgelse blandt sine medlemmer. Undersøgelsen viste, at næsten halvdelen af medlemmerne (47 procent) arbejder deltid. Heraf svarede hver femte deltidsansatte, at de rent faktisk ønsker at arbejde flere timer, end de gør i dag.

Og størstedelen af de deltidsansatte, der ønsker flere timer, svarede efterfølgende, at de har spurgt deres leder, om de kan få flere timer.

Det er især de kvindelige FOA-medlemmer, som har deltidsarbejde. Mens 75 procent af de mandlige FOA-medlemmer arbejder fuldtid, er det blot tilfældet for 29 procent af de kvindelige medlemmer.

Også LO lavede sidste år en analyse, der viser, at 101.000 deltidsansatte danskere - heraf 40.000 offentligt ansatte - gerne vil arbejde flere timer.

KL: Behov for en vis fleksibilitet

Hos Kommunernes Landsforening fremhæver man dog, at størstedelen af de deltidsansatte selv ønsker at arbejde på nedsat tid. 

 - Det er vigtigt at understrege, at hovedparten af de deltidsansatte er deltidsansat, fordi de af forskellige grunde selv ønsker det. Det passer sådan set godt sammen med behovet for en vis fleksibilitet, som man har fx på ældre-og daginstitutionsområdet, hvor arbejdskraftsbehovet svinger meget i løbet af dagen, siger formand for KL's løn- og personaleudvalg Michael Ziegler i en skriftlig kommentar til Avisen.dk.

Ifølge Helena Mikkelsen så er det dog for nemt, når kommunerne forsøger at bortforklare de mange deltidsansættelser med et skiftende behov for arbejdskraft.

- Det er den standardforklaring, de altid kommer med. Men mit modsvar er, at så må man forsøge at fordele opgaverne anderledes. Der er nogle ting, som man godt kan flytte rundt på, det kan for eksempel være medicinudlevering. Men vi sidder fast i et system, hvor man ikke vil ændre den måde, man gør tingene på.

- Det kan godt være, det giver en fleksibilitet for arbejdsgiverne, men det har altså nogle økonomiske konsekvenser for os, der er tvunget til at arbejde deltid, siger hun.

Alle er interesserede i at få det løst

Også når det gælder FOA Ungdoms kritik af manglende overholdelse af reglerne om, at deltidsansatte skal tilbydes eventuelt ledige timer, har de kommunale arbejdsgivere en helt anden opfattelse af virkeligheden.

Ifølge det skriftlige svar fra KL's Michael Ziegler er det også i kommunernes interesse, at de ansatte er tilfredse med deres arbejdstid.

- Det er mit klare indtryk, at man på de kommunale arbejdspladser gør meget for at få medarbejderens ønske om arbejdstid til at gå op med den tilbudte arbejdstid. Det kan måske ikke lige løses fra den ene dag til den anden i hvert enkelt tilfælde, da der er meget der skal gå op i en vagtplan, men alle er jo interesserede i at få det løst bedst muligt, skriver formand for KL's løn- og personaleudvalg Michael Ziegler.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.