David Trads: Løkke er stærkest, når han er en tirret bjørn
"Pas nu på med at undervurdere statsministeren!" skriver David Trads i et blogindlæg.

Af David Trads
SE ALLE BLOGINDLÆG

JEG SÅ engang en rasende bjørn, som var låst fast i et alt for lille bur i et cirkus i Moskva – og cirkusdirektricen, som viste mig rundt, pegede på den og sagde:

”Der er intet dyr, som er farligere end en tirret bjørn, der er mast op i hjørne. Den vil sparke med dens ben, slå med dens arme, rive med dens klør og bide med dens tænder – for den vil edderbukemig fri. Den vil gøre alt. Alt.”

Mens jeg i dag læste alle de politiske næsten-nekrologer over Lars Løkke Rasmussen og hans Venstre-regering, tænkte jeg på den tirrede – og, ja, skræmmende – bjørn i det cirkus:

På de sociale medier har alle en fest med at vise den nu så klassiske forside fra Berlingske i maj 2014, hvor Løkke selvsikkert (fordi hans målinger var stærke dengang) udbasunerer:

”Jeg vil ikke være statsminister for enhver pris.”

Det var dengang, forstår man!

I DAG er Løkke tilsyneladende parat til at føre en hvilken-som-helst politik. Bare han kan få lov til at sidde i Prins Jørgens Gaard med de gyldne kæder. Opgivet er den ’Helhedsplan’, der blev fremlagt i august som selve den danske økonomis fremtidssikring. I hvert fald udskudt.

Al logik – eller i hvert fald næsten al logik – siger, at han snart må krybe til korset. Indse, at hans storstilede politiske plan er kuldsejlet. Anerkende, at han underkendte, at Liberal Alliance rent faktisk VIL have topskattelettelser til alle. Acceptere, at regeringen har tabt styringen.

Tage konsekvensen: Udskrive valg!

Men her glemmer mange, at Løkke næsten altid er bedst, når han netop – som en anden russisk bjørn – er mast helt op i hjørnet i et, i overført betydning, alt for lille bur. Han vil gøre alt – alt som i A-L-T – for at beholde den magt, han har tilkæmpet sig. Han giver ikke op.

En del tyder på, at Løkke, som jeg også engang har kaldt landets bedste politiske håndværker, har tabt den position. Han ligner en ’mester’, som mistet følingen.

Hele forløbet om ’Helhedsplanen’ har ærligt talt virket temmelig ringe planlagt – og Løkke er, som Hans Engell så præcist har formuleret det, ikke lige den ’håndværker’, som han vil ’ringe til for at få ordnet sin ødelagte håndvask.’

Men, men, men:

PAS NU på med at undervurdere statsministeren!

Husk hvordan han er som en kat – han har mindst ni liv:

Da han var millimeter fra at tabte magten i sit eget parti i sommeren 2014, ja, da fandt han en kombination af sin evne til at overbevise en forsamling og sin evne til at svinge baseballbattet over sin udfordrer frem – og han blev siddende.

De seneste par uger, hvor det har virket som om, Løkke allerede havde tabt det hele på gulvet, har han – trods alt – formået at finde en nødudgang. Måske ikke nok til at undgå at skulle udskrive valg inden for to-tre måneder, men måske alligevel nok til at undgå det.

Løkke udnyttede, at de to partier, som har været mest obsternasige i forhold til at finde en løsning på topskatten, har oplevet sjældne problemer. Mest Dansk Folkeparti, der i sagen om EU-svindel er i dyb krise, men også Liberal Alliance, som har haft vigende meningsmålinger.

Deres bragesnak om, hvor meget de glædede sig og var parate til et valg, er gået i sig selv. Ingen af de blå partier har nemlig lyst til valg. Derfor har LA og DF haft interesser i at skyde de svære diskussioner – og i stedet sikre, at der kommer en hurtig finanslov på plads.

DEN TID – mindst et par uger, måske adskillige – som Løkke nu har købt, giver ham en ny chance til at finde en løsning på topskatten.

Han er helt oppe i hjørnet af et alt for lille bur. Det ser unægtelig svært ud. Men…det er netop her, at adrenalinen pumper og statsministeren tænker klarest. Løkke har købt sig tid. Alle, som har haft ham som modstander, ved, at det gør ham stærk.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om David Trads

Tidligere blandt andet chefredaktør på Information og Nyhedsavisen; Moskva-korrespondent og politisk redaktør på Jyllands-Posten; udviklingschef og USA-korrespondent for Berlingske; indlandsredaktør i DR Nyheder; redaktionschef for metroXpress og global udviklingsdirektør for Metro International: vært for ‘Hos Trads’ på tv2.dk. Har blandt andet skrevet: ‘Danskerne først! – en fortælling om Dansk Folkeparti’ i 2004; ‘Islam i flammer – danskerne og det muslimske oprør’ i 2006; og ‘Klimatruslen – set fra Danmark’ i 2008. Har holdt foredrag og kurser om alt fra politik til ledelse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.