Sygeplejestuderende: Vil I også have dygtige sygeplejersker fremover, Venstre?

FINANSLOVEN LÆGGER IGEN i år op til, at der skal barberes i budgetterne på de danske professionshøjskoler. Det er uddannelsessteder, der uddanner fremtidens velfærdsarbejdere. Metropol, som uddanner sygeplejersker i København, skal fx spare 100 stillinger.

Over hele landet skal der spares 1,2 mia. kr., og samlet set betyder det fyresedler til 776 ansatte frem mod 2020. Det er kravet om 2 procent nedskæringer, der rammer år for år. Jeg synes, Venstre skal spørge sig selv, hvad de forventer af fremtidens sygeplejersker, fysioterapeuter og pædagoger? For en discountuddannelse vil også give discountvelfærd.

I sidste uge var der indkaldt til fælles orientering om besparelserne på Metropol. Budskabet var klart – der vil blive fyret undervisere. Det kommer jo også til at betyde, at vi som studerende får mindre undervisning, mindre sparring, og at underviserne har kortere tid til forberedelse.

De rituelle paroler om, at der kan skæres i de mange kaffemøder, og at der bruges for meget tid på bureaukrati og luksus-arbejdsforhold, kan Venstre godt pakke sammen. Og Ulla Tørnæs, hun er velkommen til at tage en tur ud på skolerne og se forholdene ved selvsyn og komme med sine sparebud.

DE HER BESPARELSER rækker længere end bare på uddannelsesinstitutionerne. De rækker ind i fremtiden. Ordentlig og solid uddannelse er ikke blot en forudsætning for den faglige stolthed, men også for alt det andet vi vil med den offentlige sektor.

Ny teknologi kan ikke bruges uden veluddannet personale. Ny forskning kan ikke laves, hvis ikke de studerende lærer faget til bunds. Effektivisering (hvis vi kan klare flere) går af fløjten, hvis man ikke kender den mest effektive og sikre pleje. Kort sagt, så er ringe uddannelser en barriere for alt det, som politikerne ellers vil.

Denne besparelse er jo ikke enkelstående. Som sygeplejerskestuderende er vi ude på sygehusafdelinger, hvor normeringerne liiige rækker pga. af besparelser, projekter og flere krav. Der er ikke tid til store teoretiske gennemgange. Så her skal vi kunne vores stof fra skolen, for vi står med andre menneskers ve og vel i hænderne.

Også SU’en skal spares. Alle skruer strammes.

JEG HÅBER, AT REGERINGEN overvejer konsekvenserne af de nedskæringer, der bliver lavet i vores uddannelser netop nu. I værste fald kan en discountuddannelse skade patientsikkerheden – i bedste fald kommer politikerne ikke i hus med de mange visioner for fremtidens velfærd.

Signe Munk

Signe Munk er sygeplejestuderende og SF næstformand.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.