Danske politikere: Trumps sejr er et oprør mod eliten

Flere danske politikere peger på, at valget af Donald Trump som USA's næste præsident er et tegn på, at der er blevet alt for stor afstand mellem befolkningen og eliten.
Foto: Scanpix

Valget i USA er et tydeligt signal om, at der har været for stort skel mellem befolkningen og det politiske etablissement.

Sådan lyder det samstemmende efterhånden som reaktionerne fra danske politikere begynder at tikke ind. 

- Donald Trump har jo haft den styrke, at han har kunnet mærke noget i folkestemningen i USA, som andre ikke har kunnet mærke. Det må vi respektere, og det må vi arbejde med, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) til Ritzau.

Vi bliver nødt til at tage det meget seriøst, at støtten til Trump kommer af noget. Han repræsenterer en vrede, der har en årsag.
Penille Skipper (Ø)

Kristian Jensen og flere andre danske regeringsmedlemmer har udtrykt støtte til Trumps modkandidat, demokraten Hillary Clinton.

- Jeg har udtrykt støtte til en præsident, der fortsat vil samarbejde med Europa og arbejde sammen med Danmark. Og det håber jeg, at Trump vil udvikle sig til at være, siger Kristian Jensen.

Liberal Alliances udenrigsordfører Mette Bock kalder valget af Trump et symptom på problemer i demokratiet.

 - Det amerikanske valgresultat er et klart tegn på, at demokratiet skal fornys, og at der er blevet for stor afstand mellem vælgere og folk, siger hun i en pressemeddelelse.

Skipper: Vi må forstå årsagerne

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, peger på, at det er nødvendigt at forstå årsagerne til Trumps sejr.

- Vi bliver nødt til at tage det meget seriøst, at støtten til Trump kommer af noget. Han repræsenterer en vrede, der har en årsag. Trump bruger tabet af arbejdspladser og manglende fremtidsudsigter for millioner af amerikanere til at opildne til splittelse og had, siger Pernille Skipper.

Hun mener, at Hillary Clinton og resten af den "politiske elite" bærer en stor del af ansvaret, fordi de ikke har taget den voksende ulighed i USA seriøst.

- De har været med til at fodre den vrede, Trump har vundet på. Vi bør indse, at højrepopulismen i USA, Europa og Danmark vokser ud af en nyliberalistisk økonomisk politik, der rammer almindelige mennesker hårdt. Arbejdsløshed og fattigdom spiller folk ud mod hinanden. Hvis den vrede ikke samles op af en bevægelse for positiv forandring, retfærdighed og indflydelse også til almindelige lønmodtagere og mennesker i arbejdsløshed og fattigdom, vil den blive samlet op af folk som Trump, der vinder på had og frygt, siger Pernille Skipper.

Også Alternativets leder, Uffe Elbæk, peger på årsagerne til Trumps medvind. 

- Det er jo fuldstændigt, fuldstændigt vildt det der er sket i USA i nat. Det eneste der kører som en mental båndsløjfe i mit hoved lige nu er: Hold hovedet koldt og hjertet varmt ... En ting er sikkert: Valget er et klokkeklart opgør imod det etablerede. Mod eliten. Mod Washington. Måske er gaven fra Trump, at alle progressive og eftertænksomme borgere, partier, bevægelser og initiativer i Danmark, Norden og Europa nu rækker ud mod hinanden, skriver han på Facebook.

Lykketoft: Vi må stå sammen

Mogens Lykketoft (S), der er tidligere udenrigsminister og tidligere formand for FN's generalforsamling, mener, at valget øger nødvendigheden af et stærkere europæisk samarbejde.
 
- Det er et rystende og skræmmende udfald, som vi i dette øjeblik ikke kan se alle konsekvenserne af. Jeg kan se et meget, meget stærkt behov for, at europæerne rykker sammen igen. Det er ikke det, der har været mest udbredt på det seneste. Men hvis vi skal have nogen mærkbar indflydelse på, hvad der kommer ud af Washington, så kræver det i hvert fald et bedre europæisk samarbejde, siger Mogens Lykketoft.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.