Ny regel: Mænd må først tale efter kvinder på politisk årsmøde
De nye regler bliver ikke noget problem, når folketingsgruppen skal aflægge beretning. Det var alligevel Pernille Skipper, der skulle gøre det. (Foto: Foto: Henning Bagger/Scanpix)
Enhedslistens hovedbestyrelse har besluttet, at mænd først må gå på talerstolen, når der har været en kvinde, som har indledt debatten.

Det bliver ikke Pelle Dragsted eller Christian Juhl, der indtager talerstolen som de første, når Enhedslisten til maj holder sit årsmøde.

Partiet har nemlig besluttet, at kun kvinder må stå for centrale opgaver som at aflægge beretninger, være dirigenter, indlede debatter og lignende.

Det skriver DR på baggrund af et referat fra partiets seneste hovedbestyrelsesmøde.

Hovedbestyrelsens beslutning kommer op til, at årsmødet skal diskutere et forslag om et "feministisk delprogram".

- Der er et eller andet ved mænd. Mænd er meget hurtigere til at spæne op og få skrevet sig på talerlisterne. Sådan er det også hos os. Det her er simpelthen en markering af, at vi vil have kvinderne i front. Det skal man nogle gange arbejde meget bevidst for at få. Fordi kvinder stadig er lidt mere tilbageholdende, siger hovedbestyrelsesmedlem Lole Møller til DR.

Mænd må vente

Talerlisten på Enhedslistens årsmøder er normalt kønsopdelt, så mænd og kvinder får ordet på skift.

Men de nye regler betyder, at mandlige medlemmer først kan komme på talerstolen, når de indledende ord er sagt - af en kvinde.

- Det er en måde at markere, at vi internt i partiet mener det alvorligt, når vi taler om ligestilling. Uanset hvor feministiske mænd siger, at de er, så ændrer det ikke ved, at de i praksis måske er mere selvbevidste og sikre på sig selv og styrter op på talerstolen først af alle. Kvinder tænker sig lidt mere om, og er stadig lidt mere beskedne i forhold til, om de synes, at de har noget væsentligt at sige, siger Lole Møller.

Juhl: Lige poppet nok

Det er dog ikke alle i partiets hovedbestyrelse, der er lige begejstrede for de nye regler.

Folketingsmedlem Christian Juhl, der er tidligere formand for 3F Silkeborg, stemte eksempelvis nej.

- Det er lige poppet nok. Det her har jo intet med feminisme at gøre, siger han til DR, og uddyber på Facebook:

"Feminisme handler om at vi er lige, både når det gælder etnisk baggrund, religiøs holdning, seksuel orientering, mennesker med handicap o.s.v. Det er ikke alene et spørgsmål om køn.
Feminisme og klassekamp hænger for mig uløselig sammen. Jeg er ikke tilhænger af populistisk feminisme, der kan overskygge den alvor, der ligger bag vores seriøse initiativer."

via Listen To News