DA til Støjberg: Grotesk lov trænger til eftersyn

Det virker grotesk, hvis virksomheder må vinke farvel til kvalificeret arbejdskraft på grund af rigide asylregler, mener Dansk Arbejdsgiverforening.
Noget tyder på, at asylreglerne trænger til et eftersyn. Det siger Dansk Arbejdsgiverforening, efter at asylprojekt i Sønderborg har oplevet problemer med at få asylansøgere ind på arbejdsmarkedet.
Noget tyder på, at asylreglerne trænger til et eftersyn. Det siger Dansk Arbejdsgiverforening, efter at asylprojekt i Sønderborg har oplevet problemer med at få asylansøgere ind på arbejdsmarkedet. Arkivfoto af syriske asylansøgere i Langå: Richard Sylvestersen/Scanpix

I Sønderborg har Danfoss' bestyrelsesformand, Jørgen Mads Clausen, sat gang i et projekt, som skal få syriske flygtninge fra det lokale asylcenter ind på det lokale arbejdsmarked.

Men alt for ofte løber de gode intentioner ud i sandet på grund af problemer med lovgivningen, lyder det fra Danfoss-bossen.

Han har derfor henvendt sig til både integrationsminister Inger Støjberg (V) og Folketingets Udlændinge- Integrations- og Boligudvalg med et ønske om at få ændret på lovgivningen.

Og Jørgen Mads Clausen får fuld opbakning fra arbejdsgiver-kollegerne i Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

- Det virker grotesk, hvis virksomheder har fundet kvalificeret arbejdskraft blandt flygtninge, som har fået opholdstilladelse, men må vinke farvel til den igen, hvis rigide regler eller kommunernes administration tvinger personen til at bosætte sig meget langt væk, siger Berit Toft Fihl, der er chefkonsulent i DA, i en skriftlig kommentar til Avisen.dk.

Hun opfordrer derfor politikerne på Christiansborg til at kigge nærmere på reglerne.

- Formålet med integrationen er, at den enkelte flygtninge så hurtigt som muligt bliver i stand til at forsørge sig selv. Noget tyder på, at dette område trænger til et eftersyn, siger Berit Toft Fihl.

Må flytte et andet sted hen og starte forfra

I Sønderborg er man især stødt ind i problemer, når de syriske flygtninge har fået deres opholdstilladelse og skal flytte ud fra asylcentret.

Hvis de bliver visiteret til at bo i en anden kommune, er det nemlig meget svært at få mulighed for at bo og arbejde i Sønderborg.

- Det betyder, at de ikke bare kan blive i Sønderborg og tage det job, som måske er lige foran dem, men i stedet skal flytte et andet sted hen og starte forfra, forklarer Helena Pedersen, projektleder i Asylprojekt Sønderborg.

Når flygtninge bliver visiteret til at bo i en kommune, skal de som udgangspunkt bo der de første tre år i Danmark. Først herefter må de selv vælge, hvilken kommune de vil bo i.

Hvis de flytter efter et job i en anden kommune i mellemtiden, risikerer de at miste retten til blandt andet sprogundervisning og økonomisk hjælp. Samtidig får den nye modtager-kommune heller ikke kompensation på de samme vilkår.

Inger Støjberg svarer på kritikken her.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.