Bettina hyrede syrisk flygtning - og så røg kommuner i klammeri

Med hjælp fra Asylprojekt Sønderborg fik software-virksomheden Telebilling i Sønderborg en ny medarbejder. Men det nye job betød, at den syriske flygtning Wassim blev smidt ud fra asylcentret og havnede midt i et skænderi mellem to kommuner.
Det betød ikke noget for os, at Wassim er flygtning, siger HR-direktør i software-virksomheden Telebilling. Hun fik kontakt med software-udvikleren Wassim Kabbani gennem Asylprojekt Sønderborg.
Det betød ikke noget for os, at Wassim er flygtning, siger HR-direktør i software-virksomheden Telebilling. Hun fik kontakt med software-udvikleren Wassim Kabbani gennem Asylprojekt Sønderborg. Privatfoto

1. maj i år begyndte 27-årige Wassim Kabbani i sit nye job som software-udvikler hos Sønderborg-virksomheden Telebilling.

Få måneder forinden var han ankommet til Danmark som flygtning fra Syrien. Men allerede under sit ophold på asylcenteret fik han kontakt til den virksomhed, som i dag er hans arbejdsplads.

Gennem Asylprojekt Sønderborg, som er startet på initiativ af Danfoss-ejer Jørgen Mads Clausen, lykkedes det nemlig at parre Wassim med Telebilling, som i lang tid havde manglet kvalificerede software-udviklere.

- Vi blev spurgt, om vi kunne være interesseret i at holde et åbent hus-arrangement, og så kom der fem personer herud, som på en eller anden måde havde beskæftiget sig med IT.

- Vi kunne med det samme se, at Wassim havde de kompetencer og den rette personlighed. Derfor fik der ikke lang tid, før han fik tilbudt en kontrakt, fortæller Bettina Bekke, HR-direktør i Telebilling.

Ingen problemer med at klare sig

Virksomheden har i lang tid oplevet problemer med at rekruttere medarbejdere, så for Bettina Bekke var det en kærkommen gave, at Wassim Kabbani meldte sin interesse.

- I Danmark er der omkring 3000 ubesatte IT-stillinger lige nu, så der er rift om de gode folk.

- Det betød ikke noget for os, at Wassim er flygtning. Vi kiggede på hans papirer og hans baggrund. Det var det, der var vigtigt for os. Men at vi på den her måde også har fået mulighed for at give ham en god start i Danmark er kun et plus, siger Bettina Bekke.

Hun har heller ikke oplevet nogen problemer efterfølgende, selvom Wassim ikke engang var flyttet ud af asylcenteret, da han blev ansat.

- Det er ikke noget krav hos os, at man skal kunne tale dansk. Og Wassim taler perfekt engelsk, så han har ingen problemer med at klare sig, siger Bettina Bekke, som påpeger, at Telebilling i forvejen er en international virksomhed med 14 forskellige nationaliteter i medarbejderstaben.

Blev smidt ud af asylcenteret

Til gengæld fandt Wassim Kabbani hurtigt ud af, at det ikke er uden problemer som nyankommen flygtning at få lov til at arbejde.

- Lige så snart han var ansat, blev han smidt ud af asylcenteret. Derfor måtte vi hjælpe med at få ham indkvarteret på et hotel i en periode, indtil kommunen kunne finde en bolig til ham.

- Samtidig var der noget skænderi mellem kommunerne. Han skulle have været udsluset til Randers Kommune, så det var ikke helt nemt for ham, siger Bettina Bekke.

Netop problemerne med at få mulighed for at bo og arbejde i Sønderborg, når man visiteres til en anden kommune, har ifølge Asylprojekt Sønderborg været en af de største problemer i forhold til at få flere flygtninge ind på det lokale arbejdsmarked.

- For os har det ikke været så besværligt, fordi Helena (Pedersen, projektleder i Asylprojekt Sønderborg, red.) har taget sig af det administrative og lavet al benarbejdet.

- Men for Wassim har det været svært. Han har været til et hav af møder i kommunen, og han er meget samvittighedsfuld, så han har helst ikke ville gøre det i arbejdstiden, siger Bettina Bekke.

Ansætter gerne flere flygtninge

HR-direktøren lægger ikke skjul på, at det langt fra er sikkert, at Wassim havde fået job på Telebilling, hvis Asylprojekt Sønderborg ikke havde taget sig af det administrative arbejde.

Hun er til gengæld helt sikker på, at han aldrig var blevet ansat, hvis Asylprojekt Sønderborg ikke havde lavet matchmaking mellem asylansøgerne og det lokale erhvervsliv.

- Hvis det ikke havde været for det projekt, så havde vi aldrig fået øje på ham. Vi har jo ikke mulighed for at komme ind på asylcenteret som almindelig virksomhed for at rekruttere medarbejdere, siger Bettina Bekke.

Og hvis det står til hende, så er Wassim Kabbani ikke den sidste syriske flygtning, som kan indgå i medarbejderstaben hos Telebilling.

- Vi søger fortsat medarbejdere, og hvis vi får mulighed for at få en, der er lige så dygtig som Wassim, så vil vi da slå til.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.