Cykling er langt sundere, end du tror

Ny forskning viser, at cykling ikke bare er god motion. Det får også cyklisterne til at leve sundere generelt. Interessant, siger ekspert.
"Vi cykler til arbejde" hedder en kampagne, der i løbet af maj måned vil lokke danskerne ud på cyklen til -og fra arbejde. Forhåbentlig vil det ændre deres livsstil fremover, siger Cyklistforbundet.
"Vi cykler til arbejde" hedder en kampagne, der i løbet af maj måned vil lokke danskerne ud på cyklen til -og fra arbejde. Forhåbentlig vil det ændre deres livsstil fremover, siger Cyklistforbundet. Foto: Cykelforbundet/ Mikkel Østergaard/free

Lader du bilen stå og hopper i stedet på cyklen, når du skal på arbejde? Så er der godt nyt.

En ny omfattende engelsk undersøgelse om cykelpendleres adfærd viser overraskende resultater. Ved hjælp af data fra 10.000 cykelpendlere og analyser af cykelpendling gennem 10 år har man opdaget, at cykling er langt sundere, end man tidligere har troet.

Undersøgelsen viser, at 48 procent spiser sundere, 29 procent drikker mindre alkohol, 20 procent ryger mindre, 45 procent er mindre stressede og 42 procent har færre sygedage.

- Man ved godt, at cykling til og fra arbejde har en sundhedseffekt og nedsætter risikoen for sygdom og tidlig død. Det nye ved denne undersøgelse er, at den viser, at det påvirker folks sundhedsadfærd hvad angår rygning, alkohol og kost. Det er spændende og værd at se nærmere på, siger Bente Klarlund, der er professor og overlæge ved Center for aktiv sundhed på Rigshospitalet.

Hun forklarer, at en lignende dansk undersøgelse tidligere viste, at der kun var 19 procent af de danske cyklister, der gjorde det, fordi det var sundt. Langt de fleste gjorde det, fordi det var nemt, bekvemt og billigt.

- Den her nye undersøgelse viser altså, at den store gruppe cyklister begynder at leve sundere, uden at tænke videre over det. Når folk cykler for nemhedens skyld, er det vigtigt med de rette faciliteter som gode cykelstier og gode trafikale forhold. Det må være kommunens opgave at gøre det sunde til det nemme, påpeger hun.

Hos Cyklistforbundet opfordrer man danskerne til at cykle på arbejde med foreningens årlige kampagne, "Vi cykler til arbejde", der løber i hele maj måned. Her glæder man sig over undersøgelsens resultat, men den overrasker egentlig ikke.

- Jeg tror ikke, at resultatet af den undersøgelse er så nyt for folk, der cykler meget. Jeg mærker i hvert fald selv, at min cykeltur til og fra arbejde er godt for mere end min kondi. Jeg synes, der er noget meditativt ved at cykle, siger direktør i Cyklistforbundet, Klaus Bondam.

Han håber, at undersøgelsen taler sandt, og at kampagnen vil få danskerne til at cykle på arbejde, længe efter maj måned er slut.

- Sidste år flyttede kampagnen tre procent af deltagerne over på cyklen permanent. Det kan lyde af ret lidt, men det er faktisk ganske godt gået, da folks vaner er svære at ændre på, forklarer han.

I 2014 tilmeldte over 70.000 danskere sig kampagnen. I øjeblikket er forbundet oppe på 30.000 tilmeldte, hvilket er en stigning i forhold til samme tidspunkt sidste år.

Vil man tilmelde sig og sin arbejdsplads til kampagnen, kan man se mere på vcta.dk

Fakta: Fem råd til at komme op på cyklen.

1. Snyd vanedyret: Gør klart, hvad du cykler for
Vælg frit mellem frisk luft, lys, god samvittighed, gode ben, mere energi, mindre livvidde, bedre kondi, færre sygedage, højt humør, god kulør, mental ro osv.

2. Giv dig selv en præmie
Lav en aftale med dig selv om, hvor meget du skal cykle i den kommende uge: Fem dage? Tre dage? Alle tørvejrsdage? Vær realistisk. Lov dig selv en præmie, når du holder dine mål.

3. Få de andre med
Har du svært ved at komme af sted alene? Meld dig til "Vi cykler til arbejde" sammen med kollegerne. For selv om I cykler hver for sig, så hepper dine kolleger på dig og regner med, at du cykler point hjem til holdet.

4. Plej din cykel - lidt er også godt
Cyklen kører lettere og punkterer sjældnere, hvis du har hårdt pumpede dæk. Gør også dig selv den tjeneste at smøre kæden indimellem.

5. Vær på forkant med vejret
Tjek vejret, før du tager af sted. DMI"s tjeneste "Byvejr" viser, hvornår det vil regne i dit område. Måske kan du cykle af sted lidt tidligere eller senere for at undgå en byge?

Kilde: Cyklistforbundet

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.