Chok på Fyn: Her er det slut med landbetjente

Landbetjenten er snart forvandlet til et kapitel i historiebøgerne hos Fyns Politi, hvor ressourcerne i stedet bruges på terrorberedskab og grænsekontrol.
- Der er sket ting både herhjemme og ude i verden, som vi må forholde os til, siger politidirektør Kit Claudi Grøn-Iversen om omlægningen i Fyns Politi, der betyder et farvel til landbetjentene.
- Der er sket ting både herhjemme og ude i verden, som vi må forholde os til, siger politidirektør Kit Claudi Grøn-Iversen om omlægningen i Fyns Politi, der betyder et farvel til landbetjentene. politi.dk

Det er snart slut med at møde landbetjenten i arbejde på Fyn.

Som andre politikrede i provinsen har Fyns Politi sendt mange betjente til København efter terrorangrebet sidste år, og i de sidste måneder er der også afgivet medarbejdere til grænsekontrollen.

Det fører nu til en større omorganisering, som blandt andet betyder et farvel til de de fem sidste landbetjentordninger i politikredsen.

Helt konkret får det den konsekvens, at landbetjentordningerne i Gudme, Vester Skerninge, Broby og på Ærø vil blive afviklet.

- Vi løser ikke længere bare opgaverne i vores egen kreds. Vi løser opgaver nationalt og internationalt. Der er sket ting både herhjemme og ude i verden, som vi må forholde os til.

- Det stiller en række krav til vores parathed og kompetencer, som gør det nødvendigt at ændre vores organisation, så vi bliver ét Fyns Politi i tiden, siger politidirektør Kit Claudi Grøn-Iversen i en pressemeddelelse.

Dybt chokeret

Beslutningen om at skrotte landbetjentene sender chokbølger mod Ærø, skriver DR Syd.

- Jeg er dybt chokeret, og det er en meget foruroligende udvikling, siger 2. viceborgmester Anders Johansson (K) i Ærø Kommune, til DR Syd.

Et af de områder, der skal styrkes i den nye organisering i Fyns Politi, er beredskabet. Terrorhændelserne i København i februar 2015 og den massive tilstrømning af flygtninge betyder, at hele organisationen skal kunne rykke hurtigt og effektivt – også hvis der er brug for hjælp til at løse opgaver i en anden politikreds, lyder det fra Fyns Politi.

Også omprioriteringer i Nordjylland

Derfor vil beredskabet nu blive samlet i én stor enhed, der rykker ud fra Odense og Svendborg.

Med beslutningen om at afvikle landbetjentene følger Fyns Politi i fodsporene på Nordjyllands Politi, som også har varslet ændringer i bemandingen hos nærpolitiet i flere byer.

Også her sker det blandt andet med den begrundelse, at der bruges mange ressourcer på medarbejdere til grænsekontrollen. 

Det har blandt andet fået et flertal af lokalpolitikerne i Hjørring til at udtrykke kritik af Nordjyllands Politi, fordi nærpolitistationen i Hirtshals bliver midlertidigt nedlagt.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.