LO-kongres 2015

Den nye LO-boss: Arbejderdatter med stærkt fightergen

PORTRÆT: Den nye LO-formand voksede op under ydmyge kår og er stærkt optaget af kampen mod ulighed.
"Det er en kæmpe dagsorden for fagbevægelsen at modvirke ulighed. Det betyder, at vi vil et retfærdigt og trygt arbejdsmarked. Vi skal være samfundsudviklende og ikke samfundsbevarende," har Lizette Risgaard sagt.
"Det er en kæmpe dagsorden for fagbevægelsen at modvirke ulighed. Det betyder, at vi vil et retfærdigt og trygt arbejdsmarked. Vi skal være samfundsudviklende og ikke samfundsbevarende," har Lizette Risgaard sagt. Foto: Erik Refner/Scanpix

LO har fået ny formand i dag. Den 55-årige Lizette Risgaard bliver kaptajn for en kæmpe skude - for en hovedorganisation, der repræsenterer mere end en million smede, lagerarbejdere, sosu-assistenter og andre lønmodtagere.

Da Ugebrevet A4 i foråret spurgte Lizette Rissgaard, hvilke dagsordner hun vil sætte, hvis hun blev valgt som formand, faldt svaret prompte:

- Vi skal bekæmpe social dumping og have ordnende forhold alle steder, både når det gælder løn og arbejdsmiljø. Og vi skal understøtte forbundene i at få tegnet flere overenskomster. Og vi skal være endnu tydeligere i vores arbejde imod den stigende ulighed, der jo også er steget under den her regering, erklærede hun og slog så fast:

- Det er en kæmpe dagsorden for fagbevægelsen at modvirke ulighed. Det betyder, at vi vil et retfærdigt og trygt arbejdsmarked. Vi skal være samfundsudviklende og ikke samfundsbevarende.

Datter af arbejdere

Som dagbladet Politiken konkluderer i et nyt portærtinterview med Lizette Risgaard, så ville hun have været prototypen på en LO-formand, hvis hun ellers havde været en mand.

Hun har nemlig arbejderforældre. Faderen var jord- og betonarbejder, moderen gjorde rent på en skole.

Da hun var ti år, blev forældrene skilt, og faderen flyttede til Nordjylland. Lizette Risgaard boede på Nørrebro i København hos sin mor i en lille toværelses lejlighed med bak-ind-toilet. Der var gruekedler og fælles bad i kælderen, og i weekenden gik turen til Sjællandsgades badeanstalt.

Der var ikke meget at rutte med, men moderen fik job som ufaglært kontorassistent og slap derfor for natarbejde og en datter, der var alene hjemme.

- Da min mor kom på kontor, blev hun tillidsrepræsentant. Og jeg fik alle historierne om, hvad der var retfærdigt og uretfærdigt; hvad der var rigtigt og forkert; og hvordan man slås for hinanden og ikke mod hinanden, har hun fortalt til Ugebrevet A4.

Allerede på handelsskolen blev den unge Lizette aktiv i HK. Senere blev hun tillidsrepræsentant. Og i 2000 blev Lizette Risgaard, der i interviewet med Politiken afviser at have haft en karriereplan, valgt som formand for en HK-afdeling i København.

Lizette Risgaard var ikke synderligt kendt uden for fagbevægelsens snævre cirkler, da hendes navn dukkede op i august 2007. Harald Børsting ville udfordre daværende næstformand i LO Tine Aurvig Huggenberger og stille op som formand for LO. Han havde brug for en næstformand og havde fået øje på formanden for HK Service i København.

Som dagbladet Politiken for nylig har skrevet, så kunne Lizette Risgaard være blevet en parentes i fagbevægelsens historie. Men hun bed sig fast. Blev næstformand. Og lod hurtigt forstå, at hendes ambitioner ikke sluttede her. Det ville være helt naturligt for hende at gå efter formandsposten, når Børstings tid var ovre.

Og det er den så nu.

I april sagde hun i interviewet med Ugebrevet A4, at hun som formand vil kæmpe for en større synlighed. Hun understregede i den forbindelse, at hun aldeles ikke vil underkende det store stykke arbejde, som Harald Børsting har ydet de sidste syv år.

- Men noget af det, vi altid har diskuteret, er synlighed. Og jeg ønsker klart, at vi får en stærkere synlighedsprofil. Det er vigtigt, at folk derude kan høre os og aldrig nogensinde er i tvivl om, hvad fagbevægelsen mener, sagde hun.

Og synlighed - det handler ifølge Risgaard både om at være i dialog med baglandet, besøge arbejdspladserne og stille op til interview i radioens morgenflade og tv-stationernes aftenflade. Og om at være aktiv på facebook, have mere end tusind følgere på twitter og kunne sine hashtags i søvne.

Se Lizette Risgaards Facebook-profil her

- Det er klart, at det kræver utrolig meget arbejde at skabe større synlighed omkring LO. Men det er jeg ikke ked af. Jeg er ikke bange for at arbejde, citerede Ugebrevet A4 hende for at sige i april.

At hun er en fighter, er der ingen tvivl om. En arbejdshest, der ikke lader sig vælte omkuld. Heller ikke, når tilværelsen synes urimelig og svær. I begyndelsen af sin tid som næstformand blev Lizette Risgaard ramt af en personlig tragedie. Hendes mand, Per, blev syg og i 2011 døde han. Efter begravelsen stod hun alene med de to hjemmeboende sønner Jesper og Mark.

Men hun kæmpede sig videre - og formåede ved siden af næstformandskabet at færdiggøre sin masteruddannelse på CBS.

Til spørgsmålet om, hvilke dagsordner hun som formand gerne vil sætte, siger hun i interviewet med Ugebrevet A4:

- Vi skal bekæmpe social dumping og have ordnede forhold alle steder, både når det gælder løn og arbejdsmiljø. Og vi skal understøtte forbundene i at få tegnet flere overenskomster. Og vi skal være endnu tydeligere i vores arbejde imod den stigende ulighed, der jo også er steget under den her regering.

- Det er en kæmpe dagsorden for fagbevægelsen at modvirke ulighed. Det betyder, at vi vil et retfærdigt og trygt arbejdsmarked. Vi skal være samfundsudviklende og ikke samfundsbevarende.

I samme interview fortæller hun, at hun siden 1982 har været medlem af Socialdemokratiet.

- Jeg var ikke DSU’er og er ikke vokset op med partiet, men grundlæggende er jeg socialdemokrat og har aldrig været i tvivl om mine holdninger. Nogle gange synes jeg så, at partiet har flyttet sig lidt, men det er jeg jo ikke ene om at synes, siger hun - med et grin - i interviewet, hvor reporteren slutter af med at spørge, om hun har en plan B, hvis hun ikke bliver valgt som LO-formand.

Jeg går efter at blive den nye LO-leder. Det er min plan, erklærer hun.

I dag har det vist sig, at Lizette Risgaard ikke behøvede nogen plan B.

Blå Bog

Lizette Risgaard er født 15. juli 1960

Moren var rengøringskone på en skole, faderen jord- og betonarbejder

Voksede op i et fattigt arbejderkvarter tæt på Nørrebros Runddel i København

Forældrene blev skilt, da hun var ti, og faderen flyttede til Nordjylland

Lizette boede på Nørrebro hos sin mor i en lille toværelses lejlighed uden bad

Uddannet kontorassistent

Blev som 20-årig ansat i Husligt Arbejderforbund og siden i Litografisk forbund og så i Snedker- og Tømrerforbundet

Blev næstformand for LO i 2007

I 2011 døde Per, hendes mand gennem mere end 20 år, af kræft og efterlod hende med de to hjemmeboende sønner Mark og Jesper

Var formand for HK-Service København fra 2000-2007

Næstformand i LO-Storkøbenhavn fra 2000-2007

Har videreuddannet sig - har bl.a. en 'Master i i Public Administration, MPA.

Læs mere om den nye formand på LO's hjemmeside

Læs også Ugebrevet A4's store interview med Lizette Risgaard

 

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.