KAOS MED KÆRESTEPENGE

Blåt ønske om kærestepenge: ”Det lyder uhyggeligt”

Både Enhedslisten og SF væmmes ved tanken om, at blå partier vil genindføre gensidig forsørgelsespligt, hvis de triumferer ved det kommende folketingsvalg.
Der er børn, som kommer til at vokse op i større fattigdom, end hvad der er rimeligt. De er uskyldige. Det kan have følger hele livet igennem, siger arbejdsmarkedsordfører fra SF, Eigil Andersen.
Der er børn, som kommer til at vokse op i større fattigdom, end hvad der er rimeligt. De er uskyldige. Det kan have følger hele livet igennem, siger arbejdsmarkedsordfører fra SF, Eigil Andersen. Foto: Folketinget

Det vil blive mødt med kraftig kritik fra både SF og Enhedslisten, hvis blå blok vinder valget, og ønsket om at genindføre den gensidige forsørgelsespligt bliver til et konkret lovforslag.

Lørdag kan Avisen.dk således fortælle, at både Venstre, Konservative og Liberal Alliance vil puste nyt liv i den omdiskuterede lov, der ellers er blevet afskaffet per 1. januar næste år.

Arbejdsmarkedsordfører fra SF, Eigil Andersen, advarer dog danskerne mod at give de blå partier mandat til det.

"Uhyggeligt"

- Det lyder uhyggeligt, hvis det er de tanker, de går med. Gensidig forsørgelsespligt har ført urimelige sociale konsekvenser med sig, og det her vil være at sende folk rundt i karrusellen igen. Det lyder skrækkeligt, siger han.

Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen, er enig.

- Det kommer ikke bag på mig, at de (V, K og LA, red.) vil det. For hvis de kan finde en måde at straffe mennesker på, så gør de det, siger Finn Sørensen.

Fakta om kærestepenge:

Gensidig forsørgelsespligt blev indført med kontanthjælpsreformen den 1. januar 2014.

Den gensidige forsørgelsespligt betyder, at hvis den ene i et samlevende par modtager kontanthjælp, har parret pligt til at forsørge hinanden – ligesom hvis parret var gift.

Loven blev indfaset med halv virkning i 2014. Den skulle fuldt indføres den 1. januar i år. I stedet blev gensidig forsørgelsespligt afskaffet som en del af finanslovsforhandlingerne og kører videre på halv kraft i 2015.

Pligten bliver afskaffet den 1. januar 2016.

UDVID

Avisen.dk har skrevet en lang række artikler om gensidig forsørgelsespligt, og hvordan loven har haft konsekvenser for danskere - eksempelvis Sandra.

Loven om gensidig forsørgelsespligt trådte i kraft 1. januar 2014, men kommunerne har på stribe brudt forvaltningsloven, da de afgjorde, hvilke par der skulle forsørge hinanden.

Indtil videre har ti kommuner måttet betale alle de penge tilbage, de sidste år trak i kæresteparrenes kontanthjælp. En lang række andre kommuner har betalt tilbage til nogle borgere. I København har over 700 par ret til at få tilbagebetalt store beløb. Der er afsat 20 millioner kroner, og oprydningen er langtfra færdig.

DF kan blive presset

Dansk Folkeparti vil som det eneste parti i blå blok ikke lægge stemmer til en relancering af loven. Partiet stemte i sin tid for, fordi man fik andre indrømmelser, lyder forklaringen. Finn Sørensen fra Enhedslisten forudser dog, at noget lignende kan ske igen.

- Jeg hæfter mig ved, at Dansk Folkeparti siger, at de ikke går ikke tilbage til en fuser. Men man kan være lidt bekymret for, om Dansk Folkeparti holder fast i det, hvis der er et blåt flertal efter valget. De har stemt for det en gang før, så hvis der bliver lagt et stort pres fra de andre borgerlige partier, kan det ske igen, siger Finn Sørensen.

Konsekvenser for børn

Et af Charlotte Dyrmoses (K) argumenterer for at genindføre loven er, ”at man tager vare på sig og sine, før man tager imod hjælp fra andre. Uanset om man er gift eller ej.” Det har dog alvorlige konsekvenser for økonomisk svage familier, mener Eigil Andersen.

- Der er børn, som kommer til at vokse op i større fattigdom, end hvad der er rimeligt. De er uskyldige. Det kan have følger hele livet igennem. Det kan betyde større risiko for ikke at få uddannelse at leve i fattigdom, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.