KAOS MED KÆRESTEPENGE

Flertal uden om regeringen vil bekæmpe kærestepenge

EL, SF, S og DF er imod at genindføre regler om gensidig forsørgelsespligt for samlevende. Dermed tegner der sig et flertal uden om den nytiltrådte V-regering.
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) er tidligere direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, der før har foreslået, at der skal skæres i ydelser som kontanthjælp. Ministeren vil dog ikke svare på, om han vil forsøge at få regler om gensidig forsørgelsespligt for samlevende genindført.
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) er tidligere direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, der før har foreslået, at der skal skæres i ydelser som kontanthjælp. Ministeren vil dog ikke svare på, om han vil forsøge at få regler om gensidig forsørgelsespligt for samlevende genindført. Foto: Liselotte Sabroe/Arkiv/Scanpix

Det bliver op ad bakke for Venstre, Konservative og Liberal Alliance, hvis de holder fast i ambitionen om at genindføre reglerne om gensidig forsørgelsespligt for samlevende. For der tegner sig nu et flertal mod reglerne uden om regeringen.

Reglerne betyder, at kærestepar - der er ramt af arbejdsløshed - skal forsørge hinanden, hvis den ene halvdel har et job. Men reglerne udfases, når året er omme.

Enhedslisten, SF, Socialdemokraterne og regeringens største støtteparti Dansk Folkeparti er nemlig imod at genindføre de omstridte regler.

- Vi har lige besluttet at afskaffe reglerne. Dansk Folkeparti stemte for en afskaffelse sammen med os, så jeg går ud fra, at det bliver nogle vanskelige forhandlinger, hvis regeringen vil genindføre reglerne, siger Lennart Damsbo-Andersen (S), fungerende arbejdsmarkedsordfører.

- Nu har vi lige besluttet at afskaffe reglerne, så jeg kan ikke se for mig, at vi sætter os til bordet for at drøfte en genindførsel, uddyber han.

Dansk Folkeparti sagde før valget, at partiet "ikke går tilbage til en fuser", og det fastholder partiets arbejdsmarkedsordfører.

- Reglerne var ikke vores kop te, og det bliver de aldrig, siger Bent Bøgsted.

Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har tilsammen 84 af Folketingets 197 mandater. De to partier har med andre ord kun brug for et ekstra partis mandater for at have flertal.

Og de har allerede opbakning fra både Enhedslisten og SF, der tilsammen har 21 mandater.

S: Sig undskyld med blomster

Alle Folketingets partier på nær Enhedslisten stemte ellers for reglerne, der er en del af kontanthjælpsreformen, som trådte i kraft i 2014.

Arbejdsløse protesterede allerede før vedtagelsen over, at deres samlever skulle forsørge dem. Mange samlevende har nemlig valgt ikke at have fælles økonomi. Men ingen lyttede til kontanthjælpsmodtagernes protester.

Men det gør de altså nu.

Gensidig forsørgelsespligt udfases, når året er omme - ikke mindst fordi mange kommuner har lavet en sagsbehandling, der viste sig at være smækfuld af fejl.

Faktisk mener Socialdemokraterne, at kommunerne bør bede om tilgivelse fra de arbejdsløse.

- De kommuner, der har lavet fejl på fejl, burde sende en buket blomster og en undskyldning til dem, det er gået ud over, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Han og kollegerne i Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti er enige om, at den redegørelse, som daværende beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) lovede, skal blive til virkelighed.

- Fordi SF lagde stemmer til reformen, føler jeg en særlig forpligtelse til at få rettet op på de mange fejl, siger Karsten Hønge, der er SF's nye arbejdsmarkedsordfører.

Dansk Folkepartis Bent Bøgsted vil tage en alvorssnak med nuværende beskæftigelsesminister Jørn Neergard Larsen (V).

- Der er noget, der ikke fungerer. Spørgsmålet er så, om det kan klares med en snak med ministeren, eller om jeg skal gå videre med sagen, siger arbejdsmarkedsordføreren fra regeringens støtteparti.

Beskæftigelsesministeren ønsker ikke at kommentere sagen. Han lover dog, at der kommer en redegørelse efter sommerferien.

Før valget sagde hans partifælle, arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen til Avisen.dk, at Venstre er imod at forskelsbehandle gifte og samlevende.

Lige for loven?

SF's Karsten Hønge regner med, at Radikale slutter sig til flertallet uden om regeringen.

- Det her handler om retssikkerhed. Uanset om du er fra blå eller rød blok, så må du gå ind for, at ingen skal forskelsbehandles, og at alle skal have, hvad de har ret til og krav på, siger arbejdsmarkedsordføreren.

Han håber, at Venstre holder sig langt fra at genindføre reglerne.

- Regnen af ulykker er først lige startet. Det ville ikke overraske mig, hvis Venstre fik den idé, men forhåbentligt er partiet blevet skræmt af den dårlige håndtering ude i kommunerne, siger SF'eren.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.