Arbejdsløse Winnie havde ikke råd til datters julegave: Nu hjælper hun andre

Winnie har et fint job som projektleder - men for fire år siden var hun arbejdsløs og havde ikke råd til at holde jul for sin datter. Og det har hun ikke glemt.
- Jeg håber, jeg kan give de familier en lille solstråle i den grå hverdag, siger Winnie Holbech Stuwitz, som her står sammen med den nuværende butiksindehaver i den lokale Føtex, som hun fik med på idéen om julehjælp.
- Jeg håber, jeg kan give de familier en lille solstråle i den grå hverdag, siger Winnie Holbech Stuwitz, som her står sammen med den nuværende butiksindehaver i den lokale Føtex, som hun fik med på idéen om julehjælp. Foto: Privatfoto

Hun glemmer den aldrig - den ydmygende følelse af at være så økonomisk på spanden, at hun ikke engang kunne køre en julegave til sin lille datter Malou.

Winnie Holbech Stuwitz er i dag projektleder og har en fin indtægt, men for fire år siden var hun arbejdsløs. Derfor ved hun, hvordan det føles ikke at have råd til at holde jul for familien.

- Jeg får kuldegysninger af bare at tænke på det, siger Winnie Holbech Stuwitz til Avisen.dk.

Hendes egen oplevelse har gjort, at hun nu vil hjælpe andre i samme situation. For et år siden startede hun derfor julehjælpsprojektet "Omvendt Indkøbsvogn" i samarbejde med sin lokale Føtex i Fåborg.

Reddet af en julekurv

Winnie Holbech Stuwitz er vokset op i hvad hun selv beskriver som et arbejderhjem, og er vant til at have noget at rive i. Men hun blev fyret under finanskrisen, og på trods af hundredvis af ansøgninger lykkedes det hende ikke at få et job.

I julen 2011 havde hun derfor kun sine dagpenge. Samtidig var hendes kæreste netop flyttet til Danmark fra Holland, så han havde ingen indkomst. De måtte derfor leve to voksne og et barn på en dagpengesats - og så var der ikke råd til hverken gaver eller julemad.

Det var en julepakke fra Dansk Folkehjælp, som reddede julen.

- Det gjorde en enorm forskel. Vores jul gik fra ikke at være så god, til faktisk at blive god. Vi kunne holde en rigtig jul og give min datter to gaver, fortæller Winnie Holbech Stuwitz.

Ydmygende ikke at have råd til jul

Hun besluttede derfor, at hun ville hjælpe andre trængte familier på samme måde, så snart hun selv havde fået et job og en ordentligt økonomi igen.

- Hvis man først har stået i den situation, glemmer man det aldrig. Det var ydmygende at skulle krænge hele sit liv ud på den måde. Det var en tung gang at gå op på kommunen og få et stempel, så jeg kunne søge julehjælp. Det var svært at erkende, at man ikke har råd til at holde jul for sit barn. Så jeg kan sagtens følge, hvor ondt det gør for andre i den situation, siger Winnie Holbech Stuwitz.

Hun brugte sin tid som ledig til at videreuddanne sig, og fik derefter job som projektleder.

Men da tiden kom til at give noget igen til dem, der havde det svært, ville den 32-årige fynbo ikke nøjes med at donere til en velgørenhedsorganisation. Hun havde fået mod på at starte sin egen - og fik overtalt den lokale Føtex til at være med i projektet "Omvendt Indkøbsvogn", hvor kunder kan donere varer.

"Alle kan havne i situationen"

I alt fik 30 lokale trængte familier sidste år glæde af det nye projekt, som blev en stor succes i Fåborg, og i år er det blevet bredt ud til flere Føtex-butikker i Odense.

Winnie Holbech Stuwitz håber, at initiativet spreder sig til flere byer. Hverken hun selv eller Føtex tjener noget på det - alt går ubeskåret til familierne, understreger hun.

- Det er vigtigt for mig. Først og fremmest er det børnene, som er i mit hjerte. De fortjener en god jul, siger Winnie Holbech Stuwitz og fortsætter:

- Alle kan havne i den situation, hvor man er arbejdsløs og ikke har råd til noget, og det kan være hårdt at hive sig op. Derfor håber jeg, at jeg kan give de familier en lille solstråle i den grå hverdag, hvor alle fornøjelser ellers er skåret væk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.