Ny måling: Danskerne dropper støtte til fattige familiers jul

Opbakningen til julehjælpen er faldet drastisk, viser en ny meningsmåling.
Kun 21 procent af danskerne har tænkt sig at give et bidrag til julehjælp til fattige familier, viser ny måling. Her er det Dansk Folkehjælp, som uddelte julepakker til trængte danskere sidste år.
Kun 21 procent af danskerne har tænkt sig at give et bidrag til julehjælp til fattige familier, viser ny måling. Her er det Dansk Folkehjælp, som uddelte julepakker til trængte danskere sidste år. Foto: Scanpix/Arkiv

Rekordmange danske familier har i år søgt julehjælp. Men samtidig er danskernes opbakning til julehjælp faldet drastisk. Det viser en ny meningsmåling, som Epinion har foretaget for Dansk Folkehjælp, skriver Lokalavisen Skanderborg.

Hvor det i 2014 var 40 procent af de adspurgte, som havde tænkt sig at støtte julehjælp til fattige familier, er andelen nu næsten halveret til 21 procent.

Resultatet overrasker Klaus Nørlem, som er generalsekretær ved Dansk Folkehjælp.

- Vi har aldrig før set sådan et fald i opbakningen, siger han til Avisen.dk.

Folk vil gerne hjælpe, men ...

Undersøgelsen, som er foretaget blandt godt 1.000 repræsentativt udvalgte danskere, siger ikke noget om, hvorfor danskernes støtte er faldet.

Men Klaus Nørlem har et par bud på forklaringer ud fra, hvad han hører fra lokale afdelinger og indsamlere.

- Jeg tror ikke, det handler om vilje, men om prioritering. For et år siden ændrede man indsamlingsloven, og det har medført, at der er kommet flere husstandsindsamlinger. Så jeg tror det er et udtryk for, at selvom mange danskere gerne vil hjælpe, er der også en bund i deres pengepung, siger han til Avisen.dk.

Derudover tror han, at det også handler om, at vi generelt er mættede af de mange indsamlinger, der har kørt i årets løb, for eksempel i tv. Blandt andet kalder den store flygtningekrise i verden på en del hjælp og opmærksomhed, og forskellige velgørende formål kan uforvarende komme til at "konkurrere" mod hinanden, fordi folk på et tidspunkt får nok af indsamlinger.

Gavmilde nordjyder og arbejdspladser

Undersøgelsen fra Epinion viser, at det især er danskere over 56 år, som har tænkt sig at give et bidrag til julehjælp. Den viser også, at nordjyderne har tænkt sig at være mest gavmilde, mens københavnerne modsat er mest nærige, når det handler om julehjælp.

Selvom færre private har tænkt sig at støtte Dansk Folkehjælps julehjælpsindsamling ser det dog ud til, at der samlet set kommer flere penge i kassen til at hjælpe trængte danskere med at få en god jul.

Støtten fra virksomheder er nemlig vokset støt, fortæller Klaus Nørlem til Avisen.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.