ANALYSE

ANALYSE: Sådan kan Løkkes herrehold blive populært hos kvinderne

Løkke har i mange år haft problemer med kvindelige vælgere. Med dannelsen af en ny trekløverregering har statsministeren mulighed for at udpege flere kvindelige ministre og have mere blik for velfærd med appel til sosuen og sygeplejersken.
Foto: Scanpix

ANALYSE I disse dage forhandler syv mandlige toppolitikere et nyt regeringsgrundlag på Marienborg.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sidder for bordenden og kan tælle yderligere seks slips og habitjakker.

Udover Liberal Alliances formand Anders Samuelsen og den konservative partileder Søren Pape er finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), udenrigsminister Kristian Jensen (V), Liberal Alliances Simon Emil Ammitsbøll og den konservative Brian Mikkelsen også med til at fylde det blanke stykke papir ud med  den kommende regerings nye politiske pejlemærker.

Ikke en eneste kvinde er med på det magtfulde politikerhold, der skriver løs på den borgerlige politik, der skal generobre vælgere og sikre et blåt flertal ved næste valg.

Tre mænd med kvindeproblemer

Faktum er, at både Lars Løkke Rasmussen, Anders Samuelsen og Søren Pape har store problemer med de kvindelige vælgere. Og at det nok ikke er kvinderne, de tænker mest på, når de udtænker regeringsgrundlaget. Men det kan de komme til at fortryde bitterligt. Tænker de kun vækst, skat, erhvervsliv og militær, kan de får svært ved at finde ind til kvindehjerterne og få deres stemmer.

Mange kvinder vil end ikke overveje at stemme på et borgerligt slipse-trekløver, der ustandseligt taler rammevilkår for erhvervslivet, militært isenkram, registreringsafgifter og topskattelettelser.

For fem år siden satte kun hver femte kvindelige vælger kryds ved liste V. Ved folketingsvalget i 2015 havde Løkke tabt yderligere titusindvis af kvindestemmer, og kun 15 procent eller mindre end hver syvende kvinde satte kryds ved Løkkes parti.

Og en undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4 i juni 2016, viser, at kvindelige vælgere fortsætter flugten fra Venstre. Kun 14 procent af kvindelige vælgere ville ifølge målingen sætte kryds hos Venstre.

Kvinderne flokkes heller ikke om Anders Samuelsen og Søren Pape.  Begge partier har langt flere mandlige vælgere end kvindelige vælgere.

Historisk få kvinder på holdet 

Ambitionen for enhver ny regering er naturligvis at føre en politik, så man sikrer sig et genvalg. Og uanset at en ny borgerlig-liberal regering skal sidde frem til 2018 eller 2019, så vil de ikke kunne genvælges uden at score flere stemmer hos kvinderne.

Så selvom Løkke, Samuelsen og Pape lige nu sidder i en mandeverden, gør de klogt i at tænke køn ind i både regeringsgrundlag og ministerhold.

I den nuværende regering er kun fem ud af 17 ministerposter kvinder, og det har ikke set så sløjt ud med kvinderepræsentationen i en regering i tyve år.

Mindst ni kvinder på et ministerhold, hvor de tre partiledere er mænd, vil sende et godt signal om, at kvinder er velkomne i det borgerlige Danmark.

Den mest markante kvinde i regeringen er uden tvivl Inger Støjberg, der også er den kvindelige minister, der får bedst karakter af vælgerne. Næsten hver fjerde vælger har givet integrationsministeren topkaraktererne 12 eller 10 i en undersøgelse.

Men også sundhedsminister Sophie Løhde, børne- og undervisningsminister Ellen Trane Nørby og socialminister Karen Ellemann klarer sig godt i diverse målinger og er mere populære end mange af deres mandlige ministerkolleger.  

Ni eller ti kvindelige ministre 

Hvis Løkke ønsker en bedre kønsbalance på sit kommende ministerhold, er der masser af kvindetalent at tage af. 

Løkke kan bevare og flytte rundt på sine fem kvindelige V-ministre og så insistere på, at Pape og Samuelsen stiller med hver to.

Liberal Alliance kan komme med Mette Bock og Merete Riisager og Konservative med Mai Mercado og Mette Abildgaard. Mindst ni kvinder på et ministerhold, hvor de tre partiledere er mænd, vil sende et godt signal om, at kvinder er velkomne i det borgerlige Danmark.

Ni - eller ti - kvindelige ministre vil også kunne sælge billetter til de kvindelige vælgere, som blå blok mangler. 

Krudt og kugler ingen sællert

Men trekløveret Samuelsen, Pape og Løkke må nok også sande, at krudt og kugler, topskattelettelser og nedskæringer i den offentlige sektor ikke er nogen sællert blandt sosuer, sygeplejersker og pædagoger.

Vil Lars Løkke overbevise kvindelige vælgere om, at blå blok er fremtiden, skal der tænkes i normeringerne i daginstitutioner, i ældrepleje, i miljø og uddannelse.

Mange kvinder vil end ikke overveje at stemme på et borgerligt slipse-trekløver, der ustandseligt taler rammevilkår for erhvervslivet, militært isenkram, registreringsafgifter og topskattelettelser.

Vil Løkke ind i kvindekampen skal regeringsgrundlaget skrives, så den kvindelige pædagog, laborant og butiksassistent kan se sig selv i det. For ellers kan netop kvinderne sagtens få øje på Mette Frederiksen, Pia Olsen Dyhr, Pernille Skipper og andre kvindelige toppolitikere. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.