40 håndværkere fyret for strejke: "Vi nægter at lade os kue"

40 strejkende tømrer- og snedkersvende er i dag blevet fyret fra prestigebyggeriet Axel Towers i Købehavn efter flere ugers strejke. Nu er de klar til blokere byggepladsen.
En gruppe af strejkende svende holder strejkemøde på
byggepladsen på den gamle Scala-grund overfor Tivoli. Det
er Julius Gudmundsson øverst til venstre.

En gruppe af strejkende svende holder strejkemøde på byggepladsen på den gamle Scala-grund overfor Tivoli. Det er Julius Gudmundsson øverst til venstre.

Privatfoto

- Vores sag kan blive en slags byggeriets Ryanair-kamp!

Sådan lyder det fra de 40 strejkende tømrer- og snedkersvende på prestigebyggeriet Axel Towers i Købehavn, som fortæller, at de i dag er blevet fyret af entreprenørfirmaet DEKO.

- Vores konflikt er kommet til at handle om meget mere end bare vores løn. Det er blevet en principsag for hele byggebranchen, siger Julius Gudmundsson, der er talsmand for tømrerne og snedkerne på byggepladsen.

Overenskomststridig arbejdsnedslæggelse

Konflikten skyldes ifølge svendene, at DEKO ikke har villet forhandle med dem og efterfølgende har truet med at erstatte dem med billigere udenlandske arbejdere, hvis ikke de accepterer den timeløn, som DEKO vil give.

Det fik svendene til at gå i strejke forrige onsdag, og her i weekenden fik de så besked på, at de ville være fritstillede fra i dag, hvis de ikke mødte på arbejde.

- Det er selvfølgelig dybt alvorligt, at vi mister vores arbejde, men vi har alligevel besluttet at stå fast og opretholde strejken. Vi nægter at lade os kue til at arbejde på de vilkår, som DEKO dikterer, siger Julius Gudmundsson.

Svendene er nu klar til at gå i blokade, hvis DEKO henter folk ind for at fortsætte arbejdet.

- Vi har sendt en opfordring til kolleger både på og uden for pladsen om at bakke op, siger Julius Gudmundsson.

Dansk Byggeri har tidligere overfor avisen Arbejderen afvist, at DEKO skulle have truet med at hyre udenlandsk arbejdskraft ind.

Samtidig understreger svendenes fagforening, 3F BJMF, at der er tale om en overenskomststridig arbejdsnedslæggelse, som fagforeningen ikke har noget at gøre med.

- Vi vil for en god ordens skyld påpege, at BJMF ikke er en del af konflikten. BJMF tager kraftigt afstand fra overenskomststridige arbejdsnedlæggelser. Vi pålægger vores medlemmer at genoptage arbejdet hurtigst muligt, siger formand for 3F BJMF, Claus Westergreen, i en pressemeddelelse.

En principsag

Strejketalsmanden fortæller, at svendene har fået overvældende opbakning både fra kolleger på byggepladsen og i andre brancher.

- Vi har blandt andet haft besøg af en gruppe stilladsarbejdere, som sagde, at de var parat til at støtte en blokade. Det vælter også ind med økonomisk og moralsk støtte på Mobile Pay og Facebook, siger han.

Ifølge Julius Gudmundsson er konflikten ved at udvikle sig til en principiel sag om social dumping.

- Det er en meget farlig udvikling, hvis arbejdsgiverne får held til at bruge underbetalte udenlandske arbejdere til at diktere lønnen uden nogen som helst forhandling. Så bliver det sgu ligesom i Tyskland, hvor kyniske arbejdsgivere udnytter især polske arbejdere til at presse løn- og arbejdsforhold i bund. Det er vi nødt til at sætte foden i overfor. På den måde kan man sige, at vores konflikt er ved at blive en slags byggeriets Ryanair-kamp, siger han.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.