Ballade på prestigebyggeri: Håndværkere måtte gå hjem

En gruppe håndværkere måtte i morges opgive at arbejde på Axel Towers, da en gruppe strejkende svende havde taget opstilling med bannere foran byggeriet.
En gruppe håndværkere måtte gå hjem med uforettet sag, da de i morges ville møde på arbejde Axel Towers.
En gruppe håndværkere måtte gå hjem med uforettet sag, da de i morges ville møde på arbejde Axel Towers. Foto: Bjarne Løyche

Entreprenørfirmaet DEKO måtte gå igen med uforettet sag, da firmaet i morges forsøgte at fragte en gruppe nye håndværkere ind for at overtage det strejkeramte arbejde på Axel Towers i København.

Da håndværkerne mødte op ved byggepladsen, blev de mødt af en gruppe af de tømrer- og snedkersvende, som i går blev fritstillet efter to ugers strejke.

- De havde et banner med og kom med tilråb, og så valgte DEKO efter at have forsøgt at tale med dem at sende håndværkerne hjem igen. Så nu må vi prøve igen i morgen, siger Henrik Olsen, chefkonsulent i Dansk Byggeri, til Avisen.dk.

DEKO ønsker ikke at udtale sig i medierne om sagen, men henviser til Dansk Byggeri.

Afviser anklager

Konflikten udspiller sig mellem entreprenør-firmaet DEKO og 40 tømrer- og snedkersvende, der skulle bygge de buede vægge, som er gennemgående for prestigebyggeriet på den gamle Scala-grund.

ATP er bygherre på hele projektet, men har hyret DEKO som underentreprenør til væggene. Utilfredshed med akkorden for de komplicerede konstruktioner fik forrige onsdag svendene til at nedlægge arbejdet, og torsdag gav Arbejdsretten DEKO mulighed for at fritstille de strejkende.

- DEKO har hele tiden været optaget af, at arbejdet skal i gang igen. Derfor skrev de et brev til medarbejderne efter Arbejdsrettens dom, hvor de gjorde opmærksom på, at man ville opfatte det sådan, at de havde sagt op, hvis de ikke genoptog arbejder om mandagen, fortæller Henrik Olsen.

Håndværkerne har tidligere hævdet, at DEKO ikke har villet forhandle med dem, og at virksomheden har truet med at hente billigere udenlandsk arbejdskraft ind til at overtage, hvis de ikke ville acceptere vilkårene.

Men det afviser Henrik Olsen blankt.

- DEKO har aldrig brugt udenlandsk arbejdskraft og har heller ingen intentioner om at gøre det, så det har slet intet på sig. Jeg tror i stedet det handler om, at medarbejderne bruger anklagen som en anledning til at komme i pressen, siger han.

Han understreger, at der er tale om en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse.

- DEKO har fulgt alle regler i denne sag, siger Henrik Olsen.

Svende: Vi bliver stående

De 40 svende havde i går indkaldt til aktionsmøde. Og de har ingen planer om at flytte sig, fortæller talsmand Julius Gudmundsson.

- Vi bliver stående med banneret foran pladsen. Vi får rigtig stor opbakning fra kolleger både på pladsen og fra andre arbejdspladser, og mange har også sagt, at de vil komme og hjælpe os med at stå der. Så det har vi ikke tænkt os at opgive foreløbig, siger han til Avisen.dk.

De 40 svende ser sagen som en principsag om social dumping. Julius Gudmundsson har ikke meget til overs for Dansk Byggeris udlægning af sagen.

- Der er rigtig mange, der har hørt den ordveksling, hvor entreprisechefen truede med, at vi jo bare kunne blive erstattet med udenlandsk arbejdskraft. Men jeg kan da godt forstå, at Dansk Byggeri ikke har lyst til at bekræfte det. Det var altså heller ikke DEKO, der sendte de andre arbejdere fra deres jyske afdeling hjem i dag. De valgte selv at gå, da de så vi stod der, og sagde "god kamp", fortæller han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.