Ugelang strejke er slut: Forlig i omstridt konflikt

- Vi opfatter det her som en sejr, der viser, at det nytter at stå fast og kæmpe, siger strejketalsmand. Arbejdet kan nu genoptages.
De strejkende svende har fået stor opbakning fra andre københavnske håndværkere, der ser konflikten som en principsag om social dumping.
De strejkende svende har fået stor opbakning fra andre københavnske håndværkere, der ser konflikten som en principsag om social dumping. Privatfoto

Der er netop indgået forlig mellem de 40 strejkende tømrer- og snedkersvende og entreprenørfirmaet DEKO i konflikten om prestigebyggeriet Axel Towers i det indre Købehavn.

Svendene har siden 21. september været i strejke på grund af en uenighed om akkordlønnen og blev først i oktober fritstillet som følge af strejken.

Men nu er der altså indgået forlig, og arbejdet kan genoptages, fortæller Julius Gudmundsson, der under strejken har været talsmand for svendene.

- Vi har fået et resultat, som vi er glade for. Vi føler os hørt og regner med snarest at genoptage arbejdet, siger han til Avisen.dk.

Konflikten har de seneste uger fået stor opmærksomhed og opbakning fra andre københavnske håndværkere, der har set den som en principsag om social dumping i byggeriet. Parterne har stået hårdt på deres krav, men har nu mødt hinanden et sted imellem de to. De vil dog ikke oplyse præcist hvor.

- Vi opfatter det her som en sejr, der viser, at det nytter at stå fast og kæmpe, siger Julius Gudmundsson.

Hos Dansk Byggeri bekræfter chefkonsulent Henrik Olsen, at der er indgået forlig i sagen.

- Jeg regner med, at arbejdet kan genoptages allerede i dag, siger han til Avisen.dk.

Stridens kerne har været akkordlønnen på de buede vægge, der er byggeriets varemærke. Her har der ifølge svendene været fastsat en for lav pris fra DEKO's side, som i praksis gav en akkordløn på 110 kroner i timen. Det fik svendene til at rejse et krav om 225 kroner i timen, men DEKO ville ikke gå med til mere end 215 kroner.

Svendenes krav skulle reguleres med tilbagevirkende kraft for de 35.000 arbejdstimer, de har brugt på byggeriet.

Julius Gudmundsson vil ikke fortælle, om det krav nu er imødekommet.

- Jeg kan sige, at vi er nået til et resultat for den bagudrettede løn, som begge parter er tilfredse med. Det er et resultat, som bliver reguleret med tilbagevirkende kraft, siger han til Avisen.dk.

Forhandlingerne er ifølge Gudmundsson stadig igang om den fremadrettede løn på de sidste måneder af byggeriet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.