Fakta: Det handler konflikten på Axel Towers om

40 strejkende svende og entreprenørfirmaet DEKO står stejlt overfor hinanden i sagen om prestigebyggeriet i København. Men hvad handler konflikten egentlig om? Få svaret her.
Axel Towers ligger på den gamle Scala-grund i København.
Axel Towers ligger på den gamle Scala-grund i København. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix

De sidste uger er en konflikt eskaleret mellem entreprenørfirmaet DEKO og 40 tømrer- og snedkersvende på prestigebyggeriet Axel Towers i det indre Købehavn.

Sagen starter med en uenighed om akkorden på de buede vægge, som udgør en stor del af bygningens udtryk. 

ATP, der er bygherre på hele projektet, har hyret entreprenørfirmaet DEKO ind til at stå for konstruktionen af væggene.

Uenighed om akkorden

På det meste byggearbejde har fagforeningen og arbejdsgiverforeningen aftalt en fast kvadratmeterpris for akkordarbejde. Men fordi konstruktionen af de buede vægge er ret usædvanlig og kompliceret, er der ikke en fast kvadratmeterpris på det. Derfor har DEKO selv skullet anslå prisen.

Arbejdet på de buede vægge har været igang siden september sidste år. Ifølge svendenes strejketalsmand, Julius Gudmundsson, opdagede håndværkerne, at DEKO havde fastlagt en pris, der var for lav. Det betød, at akkorden for arbejdet med de buede vægge kom under 110 kroner i timen.

Herefter har svendene og DEKO forsøgt at forhandle om en ny akkordpris. Svendenes krav er 225 kroner i timen, mens DEKO har tilbudt 215.

Kravet er med tilbagevirkende kraft, så den ekstra timeløn også skal betales for de i alt 35.000 arbejdstimer, svendene hver har lagt i arbejdet, siden det gik igang.

Forhandlingerne trak ifølge svendene i langdrag, og i september i år var der endnu ikke fundet en løsning. Konflikten eskalerede, da DEKO ifølge svendene truede med at erstatte dem med billigere, udenlandsk arbejdskraft.

Det fik den 21. september i år de 40 svende til at gå i strejke.

Strejke og fritstilling

Ifølge svendene har konflikten udviklet sig til også at være en principiel konflikt om social dumping og retten til at forhandle løn.

Det er brancheorganisationen Dansk Byggeri, der udtaler sig i sagen på vejne af DEKO. Ifølge Dansk Byggeri har DEKO været åbne for forhandlingerne med svendene. 

Den 29. september gav Arbejdsretten DEKO lov til at fritstille svendene, hvis de ikke genoptog arbejdet. Da svendene fastholdt strejken, lod DEKO dem forstå, at man fra mandag den 3. oktober ville betragte dem som havende opsagt deres arbejde.

Arbejdet har siden ligget stille. DEKO har i løbet af denne uge forsøgt at fragte håndværkere fra andre dele af firmaet ind for at overtage arbejdet, men de er blevet mødt foran byggepladsen af de strejkende svende, som har taget opstilling med faner og bannere.

Voksende støtte

Samtidig er støtten til de 40 svende vokset, både gennem en støtteside på Facebook, i deres strejkekasse og foran byggepladsen, hvor blandt andet lærlingeklubber og stilladsarbejdere har været forbi.

Svendenes fagforening, 3F BJMF, støtter ikke strejken. Det fagretslige system er sådan, at fagforeninger ikke må opfordre eller medvirke til strejker, når det ikke sker i forbindelse med en overenskomstforhandling. Hvis en fagforening støtter en såkaldt overenskomststridig strejke, risikerer man store bøder. Derfor må 3F ikke støtte strejken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.