Yemens kaos får USA til at trække diplomater ud af landet
En houthi-soldat i Yemens hovedstad, Sanaa. Kaos i Yemen får nu USA til at trække nogle af de diplomatiske medarbejder ud af landet. Arkivfoto Foto: Hani Mohammed/AP
Udviklingen i Yemen og en ændret "sikkerhedssituation" får USA til at mindske bemandingen på sin ambassade.

USA har reduceret antallet af diplomatiske medarbejdere på sin ambassade i Yemen efter de seneste dages uroligheder i det arabiske land.

Beslutningen er taget som "reaktion på den ændrede sikkerhedssituation i Yemen", siger en unavngiven medarbejder fra den amerikanske udenrigstjeneste til nyhedsbureauet Reuters.

Den amerikanske ambassade i hovedstaden Sanaa vil dog fortsat være åben.

- Vi vil fortsætte som normalt, men med en mindre bemanding, siger embedsmanden.

USA har tidligere gjort det klart, at det ønsker at undgå en fuldstændig lukning af ambassaden, fordi det vil svække den amerikanske antiterror-indsats i Yemen.

Det var al-Qaeda i Yemen, som for en uge siden tog skylden for angrebet på det franske satiremagasin Charlie Hebdo.

Tidligere torsdag afleverede Yemens premierminister sin regerings afskedsbegæring, og kort efter blev det meddelt, at præsident Abd-Rabbu Mansour Hadi vil forlade sin post.

Præsidenten har været en af USA's vigtigste allierede i kampen mod al-Qaeda.

I den seneste tid har der været adskillige kampe mellem yemenitiske regeringsstyrker og Houthi-militsen, der for fire måneder siden rykkede ind i hovedstaden Sanaa og har vundet stadig mere magt og indflydelse.

- Regeringen ønsker ikke at blive trukket ind i et ukonstruktivt politisk morads, skrev premierminister Khalid Baha i afskedsbegæringen, der skal være lagt ud på Facebook.

Afskedsbegæringen fra Khalid Baha til Yemens præsident, Abd-Rabbu Mansour Hadi, kom, under 24 timer efter at Hadi signalerede, at han ville imødekomme krav om forfatningsændringer og magtdeling fra den magtfulde Houthi-milits.

En aftale, der ville give militsen pladser i alle statslige organer, og ville betyde, at militsen opgiver en belejring af præsidentpaladset og frigiver en regeringsrådgiver.

/ritzau/Reuters