Administration 

X Factor-Kristians lange kamp: Jeg troede ikke på mig selv

Underholdning
- Han er bare musikkens sjæl, essens, selvforståelse og udtryksform, sagde dommer Thomas Blachman om 23-årige Kristian Kjærlund i X Factors andet liveshow. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)

Han bjergtager på X Factor-scenen, men Kristian Kjærlund har kæmpet med sig selv og andre for at stå der.

Fredag efter fredag har han overbevist dommerne om sine sangevner i "X Factor", hvor han med sin excentriske fremtoning nærmest ikke rører sig på scenen, men roligt svajer og fanger stemmer hos seerne.

Dommer Thomas Blachman har kaldt 23-årige Kristian Kjærlund "verdensmester i at stå stille", men han har også beskrevet ham som musikkens sjæl og essens.

Dommer Lars Ankerstjerne slog i første liveshow fast, at noget ved Kristian Kjærlund bare "skriger artist".

- Du er på en eller anden måde født til det der, sagde han.

Men bag det skarpe ydre, de høje, markerede kindben, den ranke ryg og det mørke hår, som han nænsomt stryger til siden flere gange, har Kristian Kjærlund en nervøsitet og en selvkritik, som har boet i ham i mange år.

Han har ikke vidst, om han var til mænd, kvinder eller begge dele. Og han har haft svært ved at synge foran andre.

Når han sang foran sine venner, var det mest Disney-sange, som han bevidst sang en lille smule humoristisk, så folk alligevel bare troede, det var for sjov.

Men X Factor-succesen har rykket noget i ham, og Kristian Kjærlund er efterhånden begyndt at tro mere på sig selv.

Drømmen om at leve af musikken efter sangkonkurrencen vokser i hans bevidsthed dag for dag.

- Det var ikke noget, jeg tænkte over, da jeg kom ind i programmet. Jeg har aldrig rigtig haft tillid til, at jeg kunne finde ud af at synge på så højt et niveau. Jeg har aldrig set mig selv som en, der kunne blive en artist - før de seneste uger, siger han.

Vejen dertil har da også budt på en del bump og skrammer.

I gymnasietiden forsøgte Kristian Kjærlund at gøre noget ved sit musikalske talent, og i 2014 og 2015 stillede han op til de indledende auditions i "X Factor", hvor han hver gang gik videre med applaus fra sin nuværende mentor, Thomas Blachman, men aldrig kom det sidste stykke vej til liveshows.

Kristian Kjærlunds egen forklaring er, at han var for alternativ, og at dommerne ikke vidste, hvad de skulle stille op med ham.

Han forsøgte efterfølgende at komme med i flere bands og gik til en musical-audition, hvor han sågar endte med at blive typecastet til at skulle synge dårligt med vilje.

- Jeg fik nej mange gange i løbet af tre år. Det var aldrig et hårdt nej, men folk fortalte mig, at der eddermame skulle arbejdes, hvis jeg skulle klare det. Der var så mange lunkne modtagelser, som i længden nok kørte mig lidt ud.

- Og så trak jeg mig egentlig ret meget tilbage. Jeg har altid tænkt, at jeg kunne noget, men jeg har aldrig vidst, om det var noget særligt værd, siger han.

Kristian Kjærlund er opvokset i Hatting fem kilometer uden for Horsens. En by med 1700 indbyggere, hvor der er "jævnt stille".

Det var et rart og hyggeligt sted at vokse op, og efter X Factor-produktionen har indlogeret ham i en lejlighed midt i København, savner han sine gåture derude, hvor der er helt stille.

- Jeg plejer at gå rigtig mange ture derhjemme. Det der med at komme væk og føle, at man er det eneste menneske i verden, det kan jeg godt savne herovre, siger han.

De gode minder fra barndomsbyen fylder mest, men ungdomsårene bar også præg af Kristian Kjærlunds tvivl om sin seksualitet.

Siden han første gang tonede frem på skærmen i dette års "X Factor", har han skullet forholde sig til det igen.

Når han med sin androgyne karakter træder frem på scenen, antager de fleste, at han til mænd, fortæller han. Og Kristian Kjærlund har intet problem med at tale om det.

Allerede da han var helt ung, blev han bombarderet med spørgsmålet: "Er du til fyre?" Det var i en tidlig alder, hvor han slet ikke var i stand til at forholde sig til det.

Siden har han tænkt over, om de utallige spørgsmål i sidste ende fik ham til at tro, at han var homoseksuel.

- Lige nu ved jeg sgu ikke, hvad jeg er. Det er lidt uhyggeligt, fordi man begynder at identificere sig på den måde, man stikker ud fra de andre på. Så da jeg blev i tvivl, tænkte jeg lige pludselig: "Hvem er jeg egentlig?"

- Det er vildt svært ikke at vide, hvad man er til, og om man overhovedet er til noget? Det har måske reduceret min selvtillid på et eller andet punkt i mit liv. Nogle gange udgår jeg lidt af nogle sociale sammenhænge, fordi der er en eller anden ting imellem de andre, siger han.

Den tvivl og usikkerhed, han har om sin seksualitet, afspejler sig ikke i hans fremtræden og tilstedeværelse.

Han er rolig, og på X Factor-scenen træder han kraftfuldt frem, og med sit laserblik ligner han en, der kunne stå på scenen i to timer og ikke bare to et halvt minut, som deltagerne får hver fredag.

I sin ungdom har han tit skullet høre for sin seksualitet, men i virkeligheden har alt det "shit", han har taget imod fra andre mennesker igennem sit liv, kun hjulpet ham dertil, hvor han er i dag.

Han frygter ikke noget, og han søber ikke i selvmedlidenhed.

- Jeg har mere set på det som kedeligt og irriterende end hårdt. Man skal ikke have ondt af mig af den grund, siger han.

- Jeg tror lidt, at man lærer at omfavne, at man er lidt excentrisk, fordi man er nødt til det. Jeg er blevet meget kompromisløs i forhold til, hvem jeg er som menneske. Jeg er måske lidt bedre til at tage "shit" fra folk på den front.

I de indledende X Factor-afsnit blev han flere gange rørt til tårer, efter han havde sunget for dommerne. Efterfølgende har han fået en del ros for, at han har turde blotte sig. Og som han selv siger: "Hvad har man at beskytte?"

- Jeg hader at se det på tv, men jeg kan ikke holde det tilbage, når jeg først føler behov for at græde. Jeg var mere træt af det i frygt for, hvordan folk ville tage imod, at man står og tuder hele tiden. Jeg tænker: "Kan jeg ikke bare lade være?", og kameraet kommer jo helt op i smasken og elsker de der tårer, siger han.

Kristian Kjærlunds far sidder altid med blandt X Factor-publikummet, når han optræder. Faren var dybt overrasket over det talent, som hans søn besidder.

Før "X Factor" havde han ikke hørt ham synge, siden Kristian Kjærlund var syv år gammel.

Og Kristian Kjærlund indrømmer da også, at han ikke har skiltet med sin sangstemme.

- Det er sjovt, at jeg kan mærke på min far, at hans idé om, hvad jeg kan, har ændret sig meget gennem "X Factor". I begyndelsen sagde han: "Det kan godt være, du er med her, men nu sørger du lige for at vide, hvad der skal ske, når du er færdig.

- Nu snakker han ligefrem om, at jeg godt kan drive det til noget på længere sigt og ikke nødvendigvis behøver at gå ud og færdiggøre et studie. Nu er han meget åben over for det, fortæller Kristian Kjærlund.

Han er overbevist om, at hans far var en smule irriteret, da han valgte musiklinjen på gymnasiet. Faren tænkte, om Kristian Kjærlund dog ikke kunne vælge noget, som var mere brugbart.

Den stemning er vendt nu.

- Det er virkelig rart. Det giver mig meget. Jeg tror i virkeligheden, at det har været med til fuldstændig at skifte min mentalitet. Pludselig var han sådan: "Det er fedt".

- Så tænkte jeg, at så kan jeg måske godt, siger Kristian Kjærlund.

Fredag aften står han igen på X Factor-scenen som en af de seks resterende deltagere. Han er den sidste deltager tilbage på Thomas Blachmans hold.

/ritzau/

Af Louis Beck Petersen, Ritzau Fokus
politi til stede ved amerikansk skole
Krimi

Politi dræber

bevæbnet skoleelev 

patienter ligger i seng på hospital
Corona

Studie: Britisk variant

ikke så alvorlig

som frygtet

Mette Frederiksen taler med pressen
Nyheder

Nej til russisk vaccine 

Gadebillede fra Malta
Rejser

Bliv betalt for at tage på ferie

Magnus Heunicke til møde
Nyheder

Mere genåbning på vej?

Indkalder til forhandling

William og Kate
Kongelige

Prins Harry hylder sin farfar: Han var flabet til det sidste

kop med te, briller og lommetørklæder står på natbord
Corona

Forkølelse beskytter

mod corona

naser khader står i folketingssalen
Nyheder

Efter beskyldninger:

Naser Khader sygemeldt

doser med vaccine
Nyheder

Ny vaccine kommer til Danmark onsdag

Nyheder

Store vaccinedag:

Køer og parkeringsproblemer

Politi og brandbiler på gade i Paris
Krimi

Skyderi i Paris:

En person dræbt

Modermærke på hånd
Nyheder

Fem dør om ugen:

Hold øje og bliv

behandlet i tide

træbord og stole står i stue
Livsstil

Sådan får du liv

i dine træmøbler 

Prins Joachim og Prinsesse Marie sidder i en sofa
Kongelige

Prins Joachim:

Marie reddede mit liv

silas holst klædt ud som dragqueen
Kendte

Silas Holst springer ud

som dragqueen

plastikgebis står på bord
Nyheder

Dagens afstemning:

Har du også “glemt”

tandlægen? 

kanyle på vej ind i glas med coronavaccine
Corona

Mulig forklaring

på blodpropper

efter vaccine

person med åben mund får renset tænder hos tandlægen
Sundhed

Danskerne advares:

Gå nu til tandlægen

Jakob Ellemann-Jensen står på talerstol i jakke, hvid skjorte og blåt slips
Nyheder

200.000 vælgere

har forladt Venstre

Kong Harald og Dronning Sonja står foran juletræ
Kongelige

Kongepar sprang

over mindst 5000

i vaccinekøen

Dak Wichangoen smiler
Kendte

Kendiskok har født:

Det var en sej kamp

Mad med høretelefoner på ørerne
Advertorial

Annonce

Hvorfor er lydbøger så populære?

mand med rundsav skærer i træ
Livsstil

Gør det selv-folket 
får fingrene i maskinen

gule blomster i jorden
Nyheder

Nu kommer solen

og varmen til Danmark

mand får vaccination med et stik i skulderen
Nyheder

Kæmpe forsøg i dag:

100.000 skal vaccineres

Underholdning

"Druk" får Bafta-pris

Smadret bil på græsplæne
Krimi

Voldsom ulykke med

hjemmeplejebil

En elefant med reb om sig i en mudderpøl
Dyreliv

Elefantunge reddet op

fra dyb brønd

En tank på ryggen
Helt vildt

Ups!

Kampvogn på hovedet

En skaldet mor med en lille dreng på sofaen.
Kendte

Kræftsyge Andrea Elisabeth Rudolph

samler formue ind

Prins Andrew i jakkesæt
Nyheder

Prins Andrew:

Mor er hårdt ramt

Den askedækkede tropeø set langt fra med aske på træer og veje.
Nyheder

Vilde billeder:

Tropeø dækket af aske

Krimi

Kvinde hjalp 850 personer

med skattesnyd for millioner

Lars Løkke Rasmussen i Folketingssalen.
Nyheder

Dagens afsteming:

Hvad mener du om

Løkkes nye parti?

Lise Rønne på scenen i X Factor.
Film og TV

Lise Rønne: Man skal

aldrig sige aldrig

Niels Hausgaard med sixpence og gråt skæg. Han sidder på en bænk.
Kendte

Alderen trykker: Folk 

taler højere til mig

En cyklist kører over en bro. Han har cykelhjelm på.
Nyheder

Sådan skifter du olie på cyklen

Lars Løkke Rasmussen tæt på. Han ser alvorlig ud i ansigtet. Han er iført lyseblå skjorte og en sort habbitjakke.
Nyheder

Lars Løkke bekræfter:

Nyt parti på vej

En kvindelig tjener læner sig ind over et bord med en hvid dug og retter på et stearinlys, Bag hende ses to kokke igennem et "hul" i væggen fra restaurant til køkken.
Nyheder

Restauratører

dybt bekymrede

over coronapas

Joan Divine
Kendte

Prøvede i ni år:

Baby for 160.000 kroner

Fyr & Flamme
Kendte

Grand Prix-ballade:

Dansktopstjerne skælder ud

Harry
Kongelige

Meghan bliver væk:

Prins Harry deltager

Dinosauer
Helt vildt

Voldsom fætter:

Ny kødædende dinosaur

Nikoline
Kendte

Er du den nye stjerne:

Kom med i X Factor

Jonatan Spang
Kendte

Jonatan Spang er blevet far

Simon
Underholdning

Dommer grovgrillet af Kvamm på live-tv

London
Kongelige

Prins Philip mindet med kanonbrag

Kronprins Frederik og de skadede veteraner i sadlen på landevejen
Kongelige

Kronprins Frederik

i sadlen med 

skadede veteraner

billede af Basim
Kendte

Basim blev forældreløs: Popmusik er min vej ud af sorgen

Jakob Ellemann
Nyheder

Blåt krav: Beregning af hurtigere genåbning

billede fra stedet
Krimi

33-årig død efter familietur i shelter

billede af Pierce Brosnan
Film og TV

Dagens afstemning:
Hvem så du
gerne i rollen som 007?

collage med Richard Burton, Christian Bale og Clint Eastwood
Film og TV

Legendariske

skuespillere afslog 007

billede af to kartoffelmadder
Nyheder

Advarsel:

Har du denne

mayonnaise stående?

billede af en politibil
Krimi

Stoppet med sømmåtter:
Vanvidskørsel
på Storebæltsbroen

Eurojackpotkuponer
Helt vildt

Dansker vinder 310 millioner kr.

billede af Solveig efter sejren
Underholdning

X Factor-vinder Solveig: Jeg vil lave mit eget

reklamebillede fra Nemlig.com
Nyheder

Nemlig.com overvåger ansatte: Tæller sekunder

Mette Frederiksen smiler
Nyheder

Regeringen lemper restriktioner

Underholdning

Solveig vinder årets X Factor

Nærbillede af Zlatan på pressemøde
Kendte

Zlatan springer ud som skuespiller

Skrabelod med påskemotiv
Helt vildt

Blev millionær midt i påskefrokosten

DMX på scenen
Underholdning

Kendt rapper død - blev kun 50 år

lina baun danielsen i grøn jakke
Krimi

Line Baun tabte

i Se & Hør-sagen

prins philip vinker iført grøn jakke
Underholdning

Prins Philip er død

Politi-og brandbiler foran hus.
Krimi

Kvinde død i brand

Politimand tjekker bil
Krimi

Bilist anholdt:

Flygtede efter

påkørsel af betjent

Sport

Dansk træner færdig efter racismeanklager

mand sidder i have
Krimi

43-årig forsvundet

- politiet beder om hjælp

beholder med naturlægemiddel står på bord
Sundhed

Tilbagekalder populært

naturlægemiddel

sort redsignet nike sko på rød baggrund
Helt vildt

Sataniske sko

med blod i sålen

kaldes tilbage

Helle Fagralid med sammenbidt udtryk
Kendte

Dansk stjerne:

Jeg var rædselsslagen

mønter i stor bunke
Nyheder

3,6 millioner

danskere får penge

ind på kontoen  

bjarne reuter med skygger i ansigtet
Bøger

Top 10: De scorer

flest bibliotekspenge

kæmpe varan kravler op ad hylde i supermarked
Helt vildt

Gigantisk øgle går

amok i supermarked

borgere og sundhedspersonale  i vaccinationscenter
Nyheder

Stor generalprøve:

100.000 skal stikkes

på én dag

baby kigger med stofble i munden
Corona

Nyt begreb i dagplejen:

Coronabørn 

x factor deltageren nicoline steen kristensen står på scenen
Film og TV

Sådan bliver finalen

i X Factor

patienter ligger i senge på hospital
Corona

Her er smitten

ude af kontrol 

de tre dommere i X Factor
Film og TV

I aften afgøres X Factor:

Her er favoritten