X Factor-Kristian har fået sejren på afstand: Jeg er meget realistisk
23-årige Kristian Kjærlund fra Horsens trodsede bookmakernes forudsigelser og løb med sejren i den 12. udgave af sangkonkurrencen "X Factor". Han er netop hjemvendt fra to ugers indspilning på Ibiza, som var en del af præmien. Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Han var nervøs ved afrejse, men Kristian Kjærlund er kommet hjem fra Ibiza med ny musik og tro på sig selv.

Siden han blev udråbt som vinder af "X Factor" i Forum Horsens i april, har Kristian Kjærlund udskiftet det lunefulde danske forårsvejr med højt solskin, blåt vand og store palmer.

Som en del af sin sejr i den 12. sæson af "X Factor" vandt den 23-årige horsensianer nemlig to ugers indspilning i det legendariske Sonic Vista Studio på den spanske ferieø Ibiza.

Inden rejsen var Kristian Kjærlund nervøs - ikke over at skulle indspille i et studie, der tidligere har været besøgt af verdensstjerner som Lady Gaga og 50 Cent, men på grund af sine egne evner.

- Jeg havde glædet mig til at skulle afsted, men jeg var også en anelse bekymret for at skulle bevæge mig fra ét felt til et andet, som jeg ikke vidste, om jeg kunne finde ud af, og om jeg kunne bidrage til, siger han.

- Bare fordi jeg var god til dét, der var fokus på i "X Factor", betyder det ikke, at jeg er god til det, der kommer efterfølgende. Jeg var bekymret for, om jeg kunne gøre noget med det, eller om jeg bare ville lade mig rive rundt.

Turen til Ibiza har nemlig for Kristian Kjærlund også handlet om at lægge "X Factor" på hylden og for alvor finde sit eget musikalske udtryk.

- Jeg har haft for vane at være meget underdanig, fordi jeg gennem hele forløbet har arbejdet sammen med dygtige mennesker, som ved lidt mere om det hele, end jeg gør. Jeg var derfor lidt bange for, at jeg bare ville følge med, forklarer Kristian Kjærlund.

- Men det har jeg været god til ikke at gøre, så der kommer noget musik ud nu, som rent faktisk er mig.

Særligt ét tidspunkt i det to uger lange ophold på den spanske ferieø fik betydning for Kristian Kjærlunds arbejde med musikken.

Han var blevet ramt af madforgiftning og lå derfor og hvilede sig, da hans producer og sangerinden Kwamie Liv, som også var med, hentede ham.

- De havde lavet noget helt andet, end det vi hidtil havde arbejdet med, og de var super begejstrede. Det var meget dansk og klassisk sangskriver-musik og ikke noget, jeg kunne se eller høre mig selv lave, fortæller Kristian Kjærlund.

- De andre ville dog gerne sikre sig, at jeg ikke afviste en idé, fordi jeg på forhånd havde en bestemt tanke om, hvad jeg skulle lave, så vi prøvede det af.

Det tog den 23-årige musiker et døgn at mærke ordentligt efter. De endte med at droppe sangen, for det var bare ikke ham.

- Efter vi havde eksperimenteret med det danske, kunne jeg virkelig mærke, hvad jeg ville, så jeg begyndte at smide flere ord og følelser på bordet. Nu er vi endt i en helt anden boldgade, som ligner min vindersingle "Lost and Profound".

Siden Kristian Kjærlund stod på X Factor-scenen i hjembyen Horsens og leverede sin vindersang i en guldregn af konfetti, har der været meget at se til.

Men også hele X Factor-rejsen har i sig selv været udmattende, for pauser har der ikke været mange af.

- Jeg har følt mig mere og mere i underskud, fordi der ikke har været en pause i ti uger. Frem til den her weekend, hvor jeg kom hjem fra Spanien, har der ikke været noget åndehul, siger han.

- Det var hårdt at lære flere numre op til semifinalen. Da jeg kom ud af finalen, skulle jeg gøre en masse nye ting som at tage rundt og optræde. Det nåede jeg fem gange, inden jeg tog til Ibiza, hvor jeg igen skulle lave noget helt nyt.

Derfor var det rart, at der ikke skete det store, når Kristian Kjærlund og hans hold holdt fri fra studiet.

De kastede sig heller ikke ud i det vilde natteliv, som ferieparadiset Ibiza ellers er berømt og berygtet for.

- Vi var ikke ude at feste vildt, thank god. Vi så byen og naturen, og vi fik skudt lidt videomateriale. For min skyld kunne vi have siddet på en parkeringsplads, og det havde stadig været rart, fordi det var et pusterum.

Udover æren, X Factor-trofæet og de to uger i studiet på Ibiza kan Kristian Kjærlund også se frem til at optræde på festivalen Smukfest i Skanderborg til sommer.

Samtidig har han fået en pladekontrakt med pladeselskabet Sony.

Trods den store opmærksomhed og interesse fra både fans, medier og musikbranchen formår det 23-årige stjernefrø at holde fødderne solidt plantet i den jyske muld.

- Jeg føler mig stadig som Kristian fra Horsens. Der er nogle andre ting på tapetet nu, og man bliver genkendt, men jeg føler det ikke som den store omvæltning, siger han.

- Jeg er meget opmærksom på, at det måske bare er for en kort stund, så jeg er derfor påpasselig med ikke at bilde mig selv noget alt for vildt ind.

Han føler ofte, han skuffer folk, når de spørger, hvor vild X Factor-rejsen har været.

For Kristian Kjærlund er ikke oppe at køre. Han er ydmyg omkring sin succes og nyder den, så længe det varer.

- Jeg er meget realistisk, lige på grænsen til det pessimistiske nogle gange. Jeg bilder mig ind, at det er noget, jeg har gjort for at beskytte mig selv mod et eventuelt nederlag, siger han og uddyber:

- Jeg har også gjort det meget i X Factor. Det er blevet vane, så det er svært at vænne sig af med, bare fordi det pludselig går godt.

Hjemvendt fra Ibiza har Kristian Kjærlund nye sange med i kufferten, men nervøsiteten for egne evner har han efterladt i det spanske.

- Jeg var bange for at komme ind i studiet og finde ud af, at jeg slet ikke brød mig om at skrive, for jeg har altid haft en tanke om, at jeg ville kunne lide det, men bare manglede selvtilliden til det.

- Det havde været sørgeligt at finde ud af, jeg ikke kunne lide at skrive sange. Jeg kunne heldigvis godt lide det, og det er virkelig en lettelse, siger han.

/ritzau/

Af Anna Secher, Ritzau Fokus
via Listen To News