Wikipedia lukker ned i protest
Wikipedia opfordrer til politisk aktion og trækker stikket i 24 timer. Foto: Colourbox
På onsdag går Wikipedia i sort for at protestere mod amerikansk lovforslag, der kan få alvorlige konsekvenser for hele internettet.

Skal man vide noget om dinosaurernes spisevaner eller længden på en politistav må man vente til på torsdag. I hvert fald, hvis man ønsker at benytte sig af det populære internetleksikon, Wikipedia. Den engelske version af Wikipedia er nemlig ikke tilgængelig fra i morgen og et helt døgn frem. Det har medarbejderne besluttet i nat, oplyser Wikipedia på hjemmesiden.

Det kendte website har besluttet sig for at demonstrere en klar utilfredshed mod et kontroversielt lovforslag, der er under behandling i USA:

"Hvis det bliver vedtaget, vil det skade det frie og åbne internet og skabe nye værktøjer til censur af internationale websites i USA, " skriver Jimmy Wales, stifteren af Wikipedia, på sin Twitter-profil mandag.

Lovforslaget er kendt under navnet 'Sopa,' som er en forkortelse af det engelske stop online piracy act. Det er problematisk, fordi det vil give rettighedshavere mulighed for at få websites tvangslukket, hvis der alene kun er mistanke om piratkopiering. Det vil kunne ødelægge hele internettets opbygning, som vi kender det i dag, mener flere kritikere.

Det er første gang, Wikipedias engelske version går i sort. Det italienske Wikipedia lukkede ned en enkelt gang og ganske kort i protest mod et lovforslag, der handlede om censur på internettet, fremsat af Berlusconis regering. Lovforslaget blev ikke til noget.

"Wikipedia handler netop om åbenhed," siger Jay Walsh, der er talsmand for selskabet bag Wikipedia, Wikimedia Foundation. Han forklarer, at protest-lukning normalt ikke er en "muskel, de ynder at bruge."

kilde: http://wikimediafoundation.org/wiki/English_Wikipedia_anti-SOPA_blackout