WHO: 124 millioner børn er ekstremt overvægtige

Antallet af ekstremt overvægtige børn og teenagere i verden er tidoblet siden 1975, viser globalt studie.
Et overvægtigt barn med en sweatshirt med påskriften "Style" i Potsdam, nær Berlin. Forskere fra WHO appellerer til verdens lande om at indføre retningslinjer og afgifter, som kan beskytte børn mod usund mad og med for højt sukkerindhold.
Et overvægtigt barn med en sweatshirt med påskriften "Style" i Potsdam, nær Berlin. Forskere fra WHO appellerer til verdens lande om at indføre retningslinjer og afgifter, som kan beskytte børn mod usund mad og med for højt sukkerindhold. Foto: Ralf Hirschberger/AFP

Antallet af ekstremt overvægtige børn er øget dramatisk i de seneste 40 år og ligger på omkring 124 millioner, oplyser Verdenssundhedsorganisationen WHO.

I et omfattende globalt studie, der har fundet sted under ledelse af WHO og Imperial College i London, har forskere gennemgået over 2400 undersøgelser, der omfatter op mod 130 millioner børn og teenagere.

På baggrund af dette studie, som er publiceret i det ansete tidsskrift The Lancet, anslår forskerne, at der nu er 124 millioner ekstremt overvægtige børn i verden. Yderligere 123 millioner børn havner i kategorien overvægtige.

Forskerne advarer om faren for en dobbeltbyrde af fejlernæring, da stigningen i antallet af overvægtige børn er langt større end faldet i antallet af underernærede børn.

Næsten to tredjedel af verdens underernærede børn lever i Sydasien.

I de rigeste lande er stigningen i antallet af ekstremt overvægtige stagneret i de seneste år, men stigningerne er taget til i udviklingslande med stor vækst som Kina og Indien.

- Disse foruroligende tendenserne reflekterer virkningen i markedsføringen af fødevarer og retningslinjer verden over, hvor sund mad er for dyrt for familier og samfund med lave indtægter, påpeger en af forskerne bag rapporten, Majid Ezzati.

Ezzati appellerer til verdens lande om at indføre retningslinjer og afgifter, som kan beskytte børn mod usund mad og med for højt sukkerindhold.

WHO's ekspert indenfor kroniske sygdomme, Fiona Bull, pointerer, at børn også må bevæge sig mere og bruge mindste tid foran en skærm.

- Tallene viser, at ekstrem og almindelig overvægt i dag indgår i en global sundhedskrise, og det kan blive værre i de kommende år, medmindre vi går drastisk til værks for at skabe forandringer, siger Bull.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.