Weekendvejret giver unik mulighed for hvalsyn
Hvalen blev set ud for Helsingør sidste weekend, og det syn kan meget vel gentage sig denne uge. Foto: Jan Aagaard / Lars Pryds
Der er gode muligheder for at se en pukkelhval i Øresund i weekenden.

Hvis man altid har drømt om at se en hval, er der sjældent gode muligheder for at se én i weekenden.

Der svømmer nemlig en pukkelhval rundt i Øresund for tiden, og weekendvejret giver optimale betingelser for at se langt, siger TV 2-meteorolog Jens Ringgaard Christiansen.

"Der er rigtig god sigtbarhed. Man kan uden problemer se ti kilometer," siger Jens Ringgaard Christiansen til Newspaq.

Hvalentusiast Thyge Jensen anbefaler, at man tager til den nordlige del af Øresund med en kikkert og holder øje med, hvad der sker ude over vandet.

"Det er meget, meget sjældent, at vi har de der store hvaler. Den bliver tilsyneladende samme sted, for den er set om fredagen, lørdagen og søndagen, og her i formiddags er der én, der mener at have set den," siger Thyge Jensen, som er redaktør på hjemmesiden www.hvaler.dk.

Han tror, at der er bedst mulighed for at se hvalen mellem Hornbæk Plantage og Espergærde i Nordsjælland. Hvis man er i Sverige i weekenden, er der bedst mulighed for at se hvalen nord for Hven.

Pukkelhvalen blev første gang set i fredags, da den dukkede op og cirklede nysgerrigt rundt om en fiskekutter ved Helsingør. Den beskrives som syv-ti meter lang og tre-fire meter over ryggen. Den er sort med hvid næse og hvide luffer.

"Hvis der er nogen, der ser den, vil jeg meget gerne have, at man går ind på www.hvaler.dk og finder mit telefonnummer og ringer, og det må gerne være klokken tre om natten," siger Thyge Jensen.