Wammen: Danmark får EU-rabat på én milliard
Selvom EU-Kommissionen ikke mener, at Danmark opfylder betingelserne, så er EU-minister overbevist om rabat.

Danskerne kan være helt rolige. Regeringen skal nok sørge for at sikre Danmark en EU-rabat på én milliard. Og dermed vil finansieringen af regeringens skattereform også hænge sammen.

Sådan er budskabet fra Europaminister Nicolai Wammen (S), efter et at EU-Kommissionen i et svar til Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt ellers fastslår, at Danmark ikke opfylder betingelserne for at få rabat.

- Danmark står fast på, at vi skal have en rabat på én milliard kroner. I dag betaler Danmark fire kroner, hver gang lande, der minder om Danmark, kun betaler tre. Og det er ikke rimeligt.

Det er også derfor, at vi har meldt klart og tydeligt ud til de andre EU-lande, at vi ønsker en rabat, når man skal lægge budgettet for 2014-2020. Og det er min klare forventning, at vi også får rabatten, siger Nicolai Wammen til Ritzau.

Ifølge EU-Kommissionen er det kun Tyskland, Holland, Sverige og Storbritannien, der kan se frem til at skulle betale mindre for medlemskabet.

Det har fået Morten Messerschmidt til at beskylde regeringen og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) for ikke at have brugt deres indflydelse det sidste halve år som formand for EU til at sikre Danmark en milliardrabat på betalingerne til EU.

Men det afviser Nicolai Wammen.

- Den kritik må jeg fuldstændig afvise. Danmark har under formandskabet haft ansvaret for at finde fælles fodslag blandt de 27 EU-lande, men vi har også samtidig gjort klart over for alle landene og EU-Kommissionen at vi ønsker en rabat, siger Nicolai Wammen.

Forhandlinger om EU's budget fra 2014-2020 ventes afsluttet inden udgangen af året. Ifølge Nicolai Wammen er der mulighed for at give rabat til andre end de fire lande, som EU-Kommissionen allerede har udpeget.

Ifølge Morten Messerschmidt er EU-rabatten dog usikker, og dermed har regeringen ifølge DF'eren brudt sit eget forsigtighedsprincip om, at man ikke kan bruge penge, før finansieringen er på plads.

Regeringen har allerede regnet med at bruge EU-milliarden til at medfinansiere skattelettelser for syv milliarder kroner.

Wammen afviser dog, at der er hul i skattereformen:

- Jeg er overbevist om, at Danmark får en rabat på én milliard kroner, og dermed er der ikke noget at komme efter for Morten Messerschmidt, siger Nicolai Wammen.

/ritzau/