Høj sol koblet med ingen regn har sendt varmegraderne på raketfart opad. Det betyder kø ved landets ishuse, men en af de mest populære smagsvarianter er blevet dyrere.
TV2 kan nemlig berette, hvordan priserne på vanilje er steget med 2.900 procent på bare fem år. I dag koster et kilo vanilje 3.260 kroner, hvilket gør det næsten ligeså dyrt som sølv.
Den prisstigning er helt i orden, mener Enhedslistens udviklingsordfører, Christian Juhl. For 80 procent af verdens vanilje produceres i det afrikanske land Madagaskar, og det sker med kummerlige arbejdsvilkår til følge.
- Det har absolut ingen betydning for danskerne, hvis prisen på vanilje stiger. Den smule vanilje, der er i en isvaffel, betyder jo intet, siger Christian Juhl til Avisen.dk.
Danwatch har tidligere dokumenteret, hvor hårde vilkår vanilje-bønderne i Madagasker arbejder under. Gæld, lav løn og endda børnearbejde er virkeligheden på den afrikanske ø i det Indiske Ocean.
- Det er for overfladisk, hvis vi ikke kigger på de mennesker, der er i den anden ende, og kun ser på prisen på is. Vi graver sjældent et spadestik dybere, men tænker kun på, hvad der er billigst. Ja, ting koster penge, men det er vilkårerne, vi betaler for, og vi har råd til i Danmark, at priserne måske stiger fem kroner for en kugle is, siger Christian Juhl.
Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) har på et samråd om vanilje-vilkårerne, ligeledes erklæret sig enig i, at der er et problem med de forhold, vaniljen produceres under.
Få styr på vilkårerne
Christian Juhl mener, at vi skal blive bedre til at se udover vores egen næsetip, når det gælder de varer, vi bruger pengene på. Han mener, at vi sagtens har råd til at betale lidt ekstra for varer, hvis det betyder, at dem, der producerer varerne, får bedre vilkår.
- Der skal betales nogle ordentlige lønninger, og der skal startes initiativer for, at der ikke foregår børnearbejde. Vi lever på ryggen af den tredje verden, og tror, at vi skal have det hele gratis. Vi lukker tit øjnene for deres arbejdsvilkår og lave lønninger, og derfor synes jeg, det er vigtigt at nævne, siger Christian Juhl.
Men fordi, det bliver dyrere at købe en kugle vanilje-is, kan man vel ikke være sikker på, at vanilje-bønderne på Madagaskar af den grund får bedre arbejdsvilkår?
- Nej, det kan man ikke være sikker på. Men du kan være sikker på, at hvis priserne stiger, så vil en del af den stigning stamme fra det led, hvor der plukkes og sorteres vanilje. Der er ingen grund til, at vi klynker over, at priserne på varer af perifær betydning stiger - især når man ved, hvor enorm betydning det har for befolkningen dernede, siger Christian Juhl.
Christian Juhl selv kan godt lide en god vanilje-is, men den skal gerne kunne nydes med god samvittighed.
- Jeg spiser gerne en vaniljeis. Især hvis den er økologisk og bæredygtig. Den må meget gerne være Fairtrade, siger Christian Juhl.