Vred lastbilchauffør trodser politiet: Vi VIL køre studenter
Hvis politiet trækker sig, er det fint, men hvis de tager en af vores vogne, så er der ballade, siger Allan Pedersen. Anders Debel Hansen/Scanpix
Ordning til kontrol af veteranlastbils-chaufførers køre- og hviletid kan spolere sommerens studenterkørsel. Hidsig vognmand vil dog ikke lade sig slå ud og varsler nu ballade.

- Det er skrubhysterisk.

Sådan siger Allan Pedersen om kontrollen af køre- hviletidsbestemmelserne for veteranlastbilchauffører. Han ejer 25 veteranlastbiler, der igennem mange år har kørt glade studenter rundt på sjællandske gader og stræder. Den kommende sommers kørsel i farvestrålende biler kan dog vise sig at blive konfliktfuld.

For Justitsminister Mette Frederiksen (S) har efter samme strid sidste sommer i et svar til Folketingets Transportudvalg den 20. november sidste år slået fast, at veteranlastbiler, der benyttes til studenterkørsel, som udgangspunkt skal have installeret et digitalt kontrolapparat, så der kan holdes øje med chaufførens køre- og hviletider. Og det vil koste en arrig Allan Pedersen mellem 375.000 og 450.000 kroner.

Ingen fornuft

- Jeg er meget aggressiv. Vi har et overskud på 5.000 kroner pr. bil om året, så det vil tage fire år at tjene det hjem. Vi kører altså kun i lastbilerne to gange om året, og vi kan sagtens notere køretider manuelt i en bog, som man alligevel skal gøre, hvis de moderne systemer går i stykker. Der er ingen fornuft i det her. Det er at skyde gråspurve med kanoner, raser Allan Pedersen.

I Rigspolitiet oplyser kommunikationsrådgiver, Thomas Kristensen, at man i helt ekstraordinære tilfælde har mulighed for at give dispensation for reglen. Man er således lige nu i gang med at behandle sager om dispensation, men han kan ikke sige, hvad der forventeligt vil ske, hvis en patrulje standser en flok festlige studenter på en veteranlastbil uden digital kontrolordning. Allan Pedersen har dog ikke i sinde at lade sig opholde af ordensmagten.

Der bliver ballade

- Jeg opfordrer alle på landsplan til køre alligevel. Der skal køres 15.000 studenter, og det kan jo ende med at blive et totalt kaos. Hvis politiet trækker sig, er det fint, men hvis de tager en af vores vogne, så er der ballade, siger Allan Pedersen.

Men det her er jo så en åben invitation til politiet om at komme efter jer?

- Men så tager vi den retssag. Vi har snakket med samtlige 1.250 unge mennesker, som skal køre med os til sommer, og de bakker os op. De er også helt oppe at ringe, siger Allan Pedersen.

Afviser kritik

- Husk på, at jeg har kørt studenter i 15 år, og hvert år har jeg fået tilladelse fra politiet, uden at det her er kommet op, siger han.

Rigspolitiet afviser kritikken.

- Vi administrerer ud fra den lovgivning, der ligger på området, siger Thomas Kristensen.