Vollsmose skal finde tandbørste og sund mad frem
Sundhed ? Børn i Vollsmose har op til fire gange så mange huller i tænderne som i resten af Odense. Det skal et begyndende samarbejde mellem Sundhedscenter Vollsmose og skoletandplejen rette op på

De er ikke vant til at få tandbørsten i munden et par gange om dagen, og butikkerne bugner langt mere af slik og sodavand end der, hvor de kommer fra.
En uheldig og usund kombination for børnene i Vollsmose, der i to til fireårsalderen har op til fire gange så mange huller i tænderne sammenlignet med børn fra resten af Odense. Lidt bedre bliver det, når de kommer i skole, men børnene har stadig dobbelt så mange huller som de etnisk danske børn.
»Vi kan simpelthen ikke behandle os ud af alle de huller,« forklarer tandlæge og klinikleder Birgit Klausen fra Abildgårdsskolens tandklinik, som også tager sig af børn fra andre vollsmoseskoler.
Derfor er det nødvendigt med en indsats, der forebygger. Og en sådan er så småt ved at vokse frem i et samarbejde mellem skoletandlægerne og Sundhedscenter Vollsmose.

Spiser mere slik

Sundhedscenteret, der er et toårigt forsøg med millionstøtte fra Sundhedsministeriet, blev officielt indviet i september og skal hjælpe bydelens beboere til en mere hensigtsmæssig ? og forebyggende ? brug af blandt andet læger og tandlæger.
Første samarbejdende skridt på vejen mod forhåbentlig færre huller bliver taget 1. januar, hvor en diætist fra Sundhedscenter Vollsmose og en forebyggelsesassistent fra Abildgårdsskolens tandklinik i fællesskab begynder at undervise dagplejere i sund mad. Ikke kun for at forhindre huller, men også livsstilssygdomme som for eksempel sukkersyge.
Men hullerne hænger i høj grad sammen med kosten og ikke bare den manglende tandbørste, siger Birgit Klausen.
»Mange holder fast i hovedmåltiderne fra deres hjemland, men ændrer ellers kostvaner, når de kommer til Danmark. Som mellemmåltider spiser de mange flere kager, mere slik og drikker mere sodavand blandt andet for at forkæle deres børn,« mener Birgit Klausen.
Også Ellen Breddam, læge og leder af sundhedscentret, oplever, at mange af Vollsmoses indbyggere spiser mere usundt og sødt, end de er vant til. For at være gode ved børnene.
»Det er nok først og fremmest kosten, der er problemet. Og så mangler forældrene den viden og de vaner, vi andre er vokset op med. For eksempel at vi hjælper vores børn op til 10-12-års alderen med at børste tænderne. Det kan også være svært at nå i familier med fire, fem og seks børn,« siger hun.

De gode børn flytter

De seneste to år har Abildgårdsskolens tandklinik hver uge sørget for, at eleverne fra børnehaveklasse og til og med femte klasse på Vollsmoses tre skoler skyller tænderne med fluor og dermed beskytter tænderne mod de søde sager.
Men om skylningerne rent faktisk har resulteret i færre huller er svært at sige.
»Tallene er lige så høje som før, men vi siger til os selv, at det er en sejr, at det ikke er blevet værre,« forklarer Birgit Klausen.
»For vi har stor udskiftning i klasserne, og det er de ?gode? børn, der flytter,« siger hun, der derfor håber, at samarbejdet med sundhedscentret f. eks. kan udvides til regelmæssige tandbørstninger med klasserne.
»Så vi ikke som nu kun instruerer dem en enkelt gang, men lærer dem den nødvendige rutine.«