Voldsofre venter i årevis på erstatning
Kirsten Sandvad Hansen og hendes mand har ventet i to år. Foto: Colourbox
Nogle voldsofre må vente i op til syv år, før deres sager bliver afgjort. Nu vil politikerne gribe ind.

Voldsofre og pårørende til ofre for vold må vente i årevis på at få deres erstatninger udbetalt.

Det er Kirsten Sandvad Hansen, der har skrevet en kronik i dagens udgave af Politiken, et eksempel på. Hendes mand blev stukket ihjel af en psykisk syg mand i maj 2010, mens han var på arbejde som pædagog, og siden har hun ventet på at få erstatning.

For sagen har skullet igennem en række instanser, og derfor har hun endnu ikke set en krone. Statens Erstatningsnævn, Arbejdsskadestyrelsen og flere forsikringsselskaber har haft hendes sag i hænderne.

- Jeg trænger virkelig til, at sagen bliver færdig. Den uafklarede økonomi gør, at det er langt sværere at komme videre følelsesmæssigt, siger Kirsten Sandvad Hansen til Politiken, og fortsætter:

-Hvis hensigten med erstatningen er, at de, som er ramt, hurtigst muligt bliver hjulpet på fode og ikke får en social deroute, så hænger det ikke sammen med den tid, jeg har ventet.

To år er, i forhold til, hvad andre oplever, ikke lang tid, siger Henning Wollsen, formand for Foreningen Hjælp Voldsofre.

- Vi har haft sager, som har taget op til syv år. Nogle sager er komplicerede, men vi har også set småsager, som trak ud, siger han til Politiken.

Tidligere i år beskrev voldsofferet Marlene Duus i en omdiskuteret Kronik i Politiken, hvordan hun følte sig krænket af den hjælp, hendes gerningsmand fik, mens hun selv måtte vente på erstatningen fra det offentlige.

Meget tyder på, at der nu er hjælp på vej til voldsofre og efterladte. En række partier i Folketinget er klar til at sikre, at de hurtigt kan få udbetalt et større forhåndsbeløb.

Peter Skaarup, retspolitisk ordfører for DF, forventer at samle et flertal for et forslag sammen med Konservative, Venstre, Liberal Alliance og Enhedslisten.