Voldelige mænd kan kendes på generne
Når mænd oftere end kvinder går amok og reagerer med vold, skyldes det, at aggressionerne sidder i Y-kromosomet.

Kend din voldsmand på generne. Det er nemlig disse menneskelige byggesten, der afgør graden af aggressivitet hos mænd.

Ifølge chefpsykolog ved Odense Universitetshospital, Jørn Beckmann, er mænd mere aggressive, fordi deres gener består af et X- og et Y-kromosom, mens kvinders gener består af to X’er.

»Aggressionerne sidder i Y-kromosomet. Og det har vist sig, at mænd, der har et X og to Y’er på grund af en kromosomfejl, er meget mere aggressive end normalt, og mænd med tre Y’er er så farlige, at de burde spærres inde,« siger Jørn Beckmann.

Han har ofte hjulpet politiet med at tegne profiler af mordere og svært kriminelle og har tidligere været medlem af Interpols forskningsgruppe vedrørende psykologisk profilering.

I weekenden blev to kvinder dræbt af deres respektive eks-samlevere. Men ifølge Jørn Beckmann behøver volden fra de to mænd ikke skyldes kromosomfejl.

»Deres handlinger skyldes nok snarere en jalousibaseret vrede. Når frustration og jalousi bliver smertefulde nok begår mændene drabelige ting. Vrede er et resultat af tab, og de personer, de to mænd holder mest af, er forsvundet fra dem,« siger Beckmann.

Han fortæller, at det er personer, der ikke hjemmefra har lært at kontrollere deres vrede:

»De mister kontrollen, fordi de ikke har fået trænet deres sociale færdigheder. De har ikke lært at være vrede på den rette måde, så en lille ydmygelse kun skal udløse en lille vrede. På den måde er mænd det svage køn. Mens kvinderne er i stand til at tøjle deres frustrationer og forudse, hvad der sker, er mænd jægere, som har brug for meget mere aggressiv energi.«