Administration 

Vokseværk, centraliseringsstop og udligning

Det var kampgejst til årsmødet i Landdistrikternes Fællesråd, fortæller formand Steffen Damsgaard. Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix

Landdistrikternes Fællesråd havde vokseværk i 2017, ligesom fællesrådets årsmøde fredag trak så mange deltagere til, at det voksede ud af lokalerne i Egtved og indtog Spinderihallerne i Vejle.

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Som små hvide øer i den store industrielle hal står runde borde med hvide duge klar til at modtage de over 200 mennesker, der fredag har meldt deres ankomst til Landdistrikternes Fællesråds årsmøde. Croissanter og opsatser med frisk frugt og bær byder sig til i midten af det hele, så blandingen af toppolitikere, organisations- og kommunale repræsentanter samt landsbyernes ildsjæle er ekviperet til det seks timer lange arrangement.

Landdistrikternes Fællesråd har haft vokseværk i år og med seks nye medlemskommuner, repræsenterer organisationen nu 53 danske kommuner fra hele landet. Parallelt er årsmødet vokset ud af organisationens lokaler i Egtved, hvorfor gæsterne indtager det industrielle miljø i Spinderihallerne i Vejle.

- Vi var godt 100 sidste år, i år ligger vi over 200, bemærker formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, da han har indtaget talerstolen og påbegyndt sin beretning.

- Det er imponerende, at I vil komme og vise opbakning til Landdistrikternes Fællesråd og landdistrikternes sag i helhed, lyder formandens introduktion.

Efterfølgende tager Steffen Damsgaard forsamlingen igennem det forgange år; organisationens aktivitetsniveau såvel som de forskellige indsatsområder, der skal lede den fremtidige indsats for at skabe et Danmark i bedre balance.

Mere centralisering, mere centralisering og mere centralisering

Lige efter frokosten skridter en oppositionsleder og statsministerkandidat gennem hallerne. Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen er ankommet til årsmødet og får med sin tilstedeværelse forsamlingen til i hast at vende tilbage til deres stole.

Klædt helt i sort stiller hun sig på talerstolen og leverer Socialdemokratiets syn på landdistrikternes udfordringer foran Ritzaus rullende livekamera med et fast blik skuende ud over de fyldte stolerækker.

Selvfølgelig er der forskel på at leve i en by eller på en ø, og det skal der også være, påpeger Mette Frederiksen, men forskellene er blevet for store, og det er et politisk ansvar, understreger hun:

- Vi på Christiansborg bærer et fælles ansvar. Det er vel ikke forkert sagt, at i løbet af de seneste 30 år har udvikling i Danmark entydigt gået i retning af mere centralisering. Mere centralisering, mere centralisering og mere centralisering, siger Mette Frederiksen.

Særligt kommunalreformen har med sin fjernelse af rådhuse, politistationer og sygehuse gjort mere skade end gavn, mener Mette Frederiksen og opfordrer til at igangsætte en evaluering af den 11 år gamle reform.

- Mit vigtigste budskab i dag af politisk karakter er, at det vi har behov for mere end noget andet, er et centraliseringsstop, lyder det fra Socialdemokratiets formand.

En kamp mellem landsdele

På forreste række har en anden partiformand lyttet til Mette Frederiksens budskaber. Nu er det Kristian Thulesen Dahls (DF) tur til at levere sin tale til landdistrikterne.

Dansk Folkepartis formand begynder med at sende et tillykke til Landdistrikternes Fællesråd:

- Det er fantastisk godt gået. Det er ikke mange år siden, at vi havde fornøjelsen af at tage imod Landdistrikternes Fællesråd i Thyregod, hvor vi holdt mødet i Thyregod Kursuscenter. Og selvom jeg er meget stolt af vores kursuscenter, må jeg erkende, at lokalet er lidt mindre, end det er i dag, indleder Kristian Thulesen Dahl.

Det vidner om et arbejde, der har sat landdistrikterne på dagsordenen og skabt et engagement omkring sagen med at skabe et Danmark i balance, understreger han.

Der er dog et men, siger Kristian Thuelsen Dahl. Landdistrikternes momentum på den politiske dagsorden bliver nogle steder mødt med en modstand, mener han:

- Der er nogle i Danmark, som begynder at opruste imod det I, vi, er lykkedes med, og det skal vi tage dybt alvorligt, siger Kristiansen Thulesen Dahl og nævner den avisannonce med overskriften "Stop pengestrømmen til Jylland", som en række borgmestre indrykkede i landsdækkende aviser i starten af året som kommentar til udligningordningen.

- Tænk hvis vi skal til at have en kamp mellem landsdele om, hvorvidt vi skal have et Danmark i balancen, siger Dansk Folkepartis formand.

Billedet af en række rige kommuner omkring hovedstaden, der forærer almisser til kommuner i resten af landet, er ødelæggende for debatten om et Danmark i balance, understreger Kristian Thulesen Dahl.

- Det, vi har brug for, er hele tiden at italesætte, at et Danmark i balance grundlæggende handler om, at man alle steder i Danmark har mulighed for at levere samme offentlige service til vores borgere, siger han og understreger, at udligningssystemet skal sikre lige adgang til velfærd uagtet bopæl.

"Vi tåler ikke, at vi knækker over i udvikling og afvikling"

Dagens sidste taler ankommer over middag, da han har brugt formiddagen på at præsentere regeringens og Dansk Folkepartis medieaftale. Klokken lidt i 15 ruller Brian Mikkelsens (K) sorte ministerbil ind foran Spinderihallerne og afbryder deltagernes kaffepause. Erhvervsministeren er i strålende humør, da han stiller sig foran mikrofonen.

Landdistrikterne er en vigtig politisk prioritet for alle Folketingets partier, understreger han.

- Landet er det, der har defineret os som nation, som land. Landet har altid brødfødt os og er en helt afgørende del af vores samfund, siger Brian Mikkelsen og tilføjer:

- I Danmark er by og land hinandens forudsætninger, samtidig er vi så lille et land, at vi ikke tåler, at vi knækker over i udvikling og afvikling.

Efterfølgende bliver regeringens udspil "Bedre Balance", såvel som vigtigheden af de danske landsbyer italesat af erhvervsministeren, der også får kommenteret på den LAG-ordning, som har skabt debat i landdistriktskredse, fordi den har været underlagt besparelser.

- LAG-midlerne er gået til nogle rigtig gode ting, og det gør de stadigvæk. De bliver brugt rigtig rigtig godt. Og man kan selvfølgelig konstatere, at når man skærer ned i LAG-midlerne, så er der nok kommet færre aktiviteter, siger Brian Mikkelsen og understreger, at aftalen om besparelserne løber fire år, men efterfølgende kan diskuteres igen.

Til årsmøde blev fem nye repræsentanter ligeledes valgt til bestyrelsen i Landdistrikternes Fællesråd. Grethe Nørtoft Saabye, indstillet af Lejre Kommune, Arne Haarh Hansen, indstillet af Coop, Hane Lene Haugaard, indstillet af DGI, samt Anders K. Brandt indstillet af Sønderborg Landsbyforum, indtræder i bestyrelsen, mens Lars Høgh, DGI, Henrik Dalum, 4H, Lars Steffensen, Landsbygruppen Thy, samt Tyge Mortensen, opstillet af landsbyerne, stopper som bestyrelsesmedlemmer.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

Viktor axelsen
Sport

Stor bøde til

Viktor Axelsen

covid på grønland
Nyheder

Grønland: Barer og biografer lukkes for uvaccinerede 

to fængsles drab politibil
Krimi

 To mænd fængsles for drab

sygeplejeske med podepind
Nyheder

Eksperter: Behold restriktioner lidt endnu

blå blink seksuelt anfgreb børn
Krimi

Forgreb sig på børn:

Ville true til tavshed

ida wohlert tv-vært på seng
Kendte

Ida Wohlert:

Amok på fartbølle

politibil - Drenge anholdt for at overfalde teenager med machete
Krimi

Drenge overfaldt teenager med machete

Corona: Alle restriktioner på vej væk
Nyheder

Så sker det: Alle restriktioner på vej væk

En fine stikker op af vandet
Dyreliv

Sjælden hval har forvildet sig ind i Kolding Fjord

Boris Johnson ser forvirret ud
Nyheder

Britisk politi undersøger Boris Johnson

Byretten i København
Krimi

Tiltalt for trafikdrab kørte som på en gokartbane

en mand på en talerstol
Nyheder

Dobbeltlivs-formanden er ude af 3F 

Krimi

Chef i stort selskab risikerer fængsel 

En mand foran en Rolls-Royce
Biler

De unge og rige køber Rolls-Royce

En smuk kvinde i blomstret kjole
Kendte

DR-stjerne er blevet mor for anden gang

Bob Dylan med hat på scenen
Kendte

Bob Dylan scorer milliarder

En mand i dynejakke i en port
Nyheder

Martin Henriksen trækker sig fra DF

Nyhavn med frossent vand i kanalen
Nyheder

Danmark er mindst korrupt i verden 

et hangarskib
Krimi

Kampflyulykke på hangarskib

lene beier smiler
Kendte

Coronaramt Lene Beier:

Føles som en elefant

på brystkassen

kvinde kigger på tom væg
Nyheder

Kunstner tog pengene:

Nu overvejer han

at kræve erstatning

mand sidder i køkken
Kendte

Kendiskok er gået

konkurs

mand taler
Nyheder

Medie: 3F-ledelse

har kendt til dobbeltliv

siden december

håndboldspillere i aktion
Sport

Sjette sejr på stribe:

Danmark klar til

EM-semifinalen

mand taler i mikrofon
Nyheder

Skal han fortsætte?

Medlemmer kan afgøre

3F-formands fremtid

Sport

Cykelstjerne indlagt:

Kolliderede med bus 

Prinsesse Athena i sneen med lyserøde ørevarmere på
Kongelige

Dronningens yngste

barnebarn fylder år:

Se de nye billeder

kvinde taler på pressemøde
Corona

Nu kan du afbryde

selvisolation efter

fire dage

håndboldspillere i aktion
Sport

Matchbold til Danmark

En tilfrosset bil.
Biler

nemt og billigt

kan du selv lave

frostfjerner til bilen

Tomme lattergaspatroner ligger på jorden
Nyheder

Stor fangst af

ulovligt lattergas

Nyheder

Krisemøde: Formandens

dobbeltliv skal drøftes 

Blå blink på en politibil
Krimi

Politi: Ingen sammenhæng

mellem tre dødsbrande

Et symbol på en skaldespand
Helt vildt

Fandt 20 millioner

i sin skraldespand

Morten Messerschmidt på talerstolen
Nyheder

Sur Messerschmidt:

Stop personangreb 

Alle deltagerne posere i militærtøj rundt om og i en jeep.
Film og TV

Her er de 12 nye

stjerner i trøjen

Prins Nikolai sammen med grevinde Alexandra i sommer.
Kongelige

Prins Nikolai

rydder forsiden

Et aldrende par på gåtur hun holder i hans arm.
Nyheder

De fleste pensionister

er millionærer 

Et fly i luften med hjulene nede
Nyheder

Overlever 11 timer i

luften skjult i næsehjulet

Cleo Smith på armen af sin mor
Nyheder

Mand erklærer sig skyldig

i at have bortført fireårig

Christian Eriksen
Sport

Eriksen enig med ny klub

personer i vadet ved en kyst
Sundhed

Sådan kan du overvinde din vandskræk

Giulio Burattini
Nyheder

Vildsvin dræber jæger

Marie Krarup
Nyheder

Profil om Messerschmidt:

Han har ikke de store lederevner

Blomster på gerningssted
Krimi

Samlever fængslet for drab i Ebeltoft

Morten Messerschmidt på scenen
Nyheder

Messerschmidt vinder formandsvalg

Amalie Szigehty
Kendte

Amalie hårdt ramt af corona

billede fra Knutby
Krimi

18 år efter

bizar drabssag:

Præst løsladt

MitID-logo
Nyheder

Kort frist: Det skal du vide inden skiftet til MitID

kroen set fra gaden
Nyheder

Ulækkert: Hundehår og cigaretskodder på kroen

Pia Kjærsgaard
Nyheder

Pia K. inddrager dele af partitoppen i sag om mulig EU-svig

bent
Krimi

Bent bor tæt på dræbt kvinde: - Tænk at blive myrdet på den måde

bil i brand
Biler

Risiko for brand
er høj i hybridbiler

Mille Dinesen.
Kendte

Mille Dinesen:
Diagnose vendte op
og ned på det hele

uffe elbæk foran christiansborg
Kendte

Uffe Elbæk

erkender svigt

politibil foran hus
Krimi

50-årig kvinde dræbt med kniv

kandidater i studiet
Nyheder

I dag: Sådan vælger Dansk Folkeparti ny formand

Thomas Helmig har mistet sin far.
Kendte

Helmig i sorg:

Har mistet sin far

roer 75 år atlanten
Nyheder

75-årig fransk roer død: Ville krydse Atlanten

Per Christensen Formands dobbeltliv udløser krisemøde i 3F-hovedbestyrelse
Nyheder

Formands dobbeltliv udløser krisemøde

håndbold vi slår kroatien
Sport

Sejr igen: Fem på stribe 

Kvinde faldt ud af vindue: 35-årig samlever varetægtsfængsles
Krimi

Kvinde faldt ud af vindue:

Samlever fængslet

reklame a380 fly og stuntkvinde
Helt vildt

Vild video:

Står på toppen af verdens højeste bygning

Røde Kors: En halv million til tsunamiramte Tonga
Nyheder

Røde Kors: Sender million-hjælp til Tonga

Over 36.000 bekræftede smittetilfælde med coronavirus
Nyheder

Corona: Flere end 

36.000 nye smittede

skærmbillede fra kampagne
Corona

Skjuler vaccinevideoer

i børnespil

løve ligger ved sten
Dyreliv

Dansk zoo afliver

ung løve

pengesedler og mønter på et bord
Livsstil

Februar er kort og billig:

Sådan bruger du det

økonomiske pusterum

biluheld med flere biler involveret
Kendte

Arnold Schwarzenegger

i voldsom trafikulykke 

par poserer og smiler
Nyheder

Drab opklaret:

Kæresten har indrømmet

mand med tørklæde
Kendte

Færdig med festival:

Poul Krebs stopper

politiker interviewes
Nyheder

Thulsen Dahl:

DF's nekrolog bliver

gjort til skamme

billede af gade
Krimi

Kvinde faldt fra 1. sal

- samlever anholdt

badmintonspillere sidder på podie med trofæ
Sport

Sport 2021:

Viktor løb med det hele

to tennisspillere hilser på hinanden
Sport

Efter stort drama:

Tauson ude af

Australian Open

Iñaki Urdangarín ses her med sin kone, Cristina, bag det spanske kongepar, Felipe og Letitzia.
Kongelige

Sexskandale i Spanien:

Kongens svoger

erkender affære

gammelt fyrskib
Nyheder

110 år gammelt fyrskib til salg - for én krone

Mødre venter i 2019 i ængstelse, om der er nyt om deres bortførte børn fra en skole i Chibok
Nyheder

20 børn bortført

Kræftafdeling på hospital
Nyheder

Flere danskere lever videre efter at have fået kræft

Louie Anderson
Underholdning

Komikeren Louie Anderson er død