Administration 

Vokseværk, centraliseringsstop og udligning

Det var kampgejst til årsmødet i Landdistrikternes Fællesråd, fortæller formand Steffen Damsgaard. Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix

Landdistrikternes Fællesråd havde vokseværk i 2017, ligesom fællesrådets årsmøde fredag trak så mange deltagere til, at det voksede ud af lokalerne i Egtved og indtog Spinderihallerne i Vejle.

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Som små hvide øer i den store industrielle hal står runde borde med hvide duge klar til at modtage de over 200 mennesker, der fredag har meldt deres ankomst til Landdistrikternes Fællesråds årsmøde. Croissanter og opsatser med frisk frugt og bær byder sig til i midten af det hele, så blandingen af toppolitikere, organisations- og kommunale repræsentanter samt landsbyernes ildsjæle er ekviperet til det seks timer lange arrangement.

Landdistrikternes Fællesråd har haft vokseværk i år og med seks nye medlemskommuner, repræsenterer organisationen nu 53 danske kommuner fra hele landet. Parallelt er årsmødet vokset ud af organisationens lokaler i Egtved, hvorfor gæsterne indtager det industrielle miljø i Spinderihallerne i Vejle.

- Vi var godt 100 sidste år, i år ligger vi over 200, bemærker formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, da han har indtaget talerstolen og påbegyndt sin beretning.

- Det er imponerende, at I vil komme og vise opbakning til Landdistrikternes Fællesråd og landdistrikternes sag i helhed, lyder formandens introduktion.

Efterfølgende tager Steffen Damsgaard forsamlingen igennem det forgange år; organisationens aktivitetsniveau såvel som de forskellige indsatsområder, der skal lede den fremtidige indsats for at skabe et Danmark i bedre balance.

Mere centralisering, mere centralisering og mere centralisering

Lige efter frokosten skridter en oppositionsleder og statsministerkandidat gennem hallerne. Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen er ankommet til årsmødet og får med sin tilstedeværelse forsamlingen til i hast at vende tilbage til deres stole.

Klædt helt i sort stiller hun sig på talerstolen og leverer Socialdemokratiets syn på landdistrikternes udfordringer foran Ritzaus rullende livekamera med et fast blik skuende ud over de fyldte stolerækker.

Selvfølgelig er der forskel på at leve i en by eller på en ø, og det skal der også være, påpeger Mette Frederiksen, men forskellene er blevet for store, og det er et politisk ansvar, understreger hun:

- Vi på Christiansborg bærer et fælles ansvar. Det er vel ikke forkert sagt, at i løbet af de seneste 30 år har udvikling i Danmark entydigt gået i retning af mere centralisering. Mere centralisering, mere centralisering og mere centralisering, siger Mette Frederiksen.

Særligt kommunalreformen har med sin fjernelse af rådhuse, politistationer og sygehuse gjort mere skade end gavn, mener Mette Frederiksen og opfordrer til at igangsætte en evaluering af den 11 år gamle reform.

- Mit vigtigste budskab i dag af politisk karakter er, at det vi har behov for mere end noget andet, er et centraliseringsstop, lyder det fra Socialdemokratiets formand.

En kamp mellem landsdele

På forreste række har en anden partiformand lyttet til Mette Frederiksens budskaber. Nu er det Kristian Thulesen Dahls (DF) tur til at levere sin tale til landdistrikterne.

Dansk Folkepartis formand begynder med at sende et tillykke til Landdistrikternes Fællesråd:

- Det er fantastisk godt gået. Det er ikke mange år siden, at vi havde fornøjelsen af at tage imod Landdistrikternes Fællesråd i Thyregod, hvor vi holdt mødet i Thyregod Kursuscenter. Og selvom jeg er meget stolt af vores kursuscenter, må jeg erkende, at lokalet er lidt mindre, end det er i dag, indleder Kristian Thulesen Dahl.

Det vidner om et arbejde, der har sat landdistrikterne på dagsordenen og skabt et engagement omkring sagen med at skabe et Danmark i balance, understreger han.

Der er dog et men, siger Kristian Thuelsen Dahl. Landdistrikternes momentum på den politiske dagsorden bliver nogle steder mødt med en modstand, mener han:

- Der er nogle i Danmark, som begynder at opruste imod det I, vi, er lykkedes med, og det skal vi tage dybt alvorligt, siger Kristiansen Thulesen Dahl og nævner den avisannonce med overskriften "Stop pengestrømmen til Jylland", som en række borgmestre indrykkede i landsdækkende aviser i starten af året som kommentar til udligningordningen.

- Tænk hvis vi skal til at have en kamp mellem landsdele om, hvorvidt vi skal have et Danmark i balancen, siger Dansk Folkepartis formand.

Billedet af en række rige kommuner omkring hovedstaden, der forærer almisser til kommuner i resten af landet, er ødelæggende for debatten om et Danmark i balance, understreger Kristian Thulesen Dahl.

- Det, vi har brug for, er hele tiden at italesætte, at et Danmark i balance grundlæggende handler om, at man alle steder i Danmark har mulighed for at levere samme offentlige service til vores borgere, siger han og understreger, at udligningssystemet skal sikre lige adgang til velfærd uagtet bopæl.

"Vi tåler ikke, at vi knækker over i udvikling og afvikling"

Dagens sidste taler ankommer over middag, da han har brugt formiddagen på at præsentere regeringens og Dansk Folkepartis medieaftale. Klokken lidt i 15 ruller Brian Mikkelsens (K) sorte ministerbil ind foran Spinderihallerne og afbryder deltagernes kaffepause. Erhvervsministeren er i strålende humør, da han stiller sig foran mikrofonen.

Landdistrikterne er en vigtig politisk prioritet for alle Folketingets partier, understreger han.

- Landet er det, der har defineret os som nation, som land. Landet har altid brødfødt os og er en helt afgørende del af vores samfund, siger Brian Mikkelsen og tilføjer:

- I Danmark er by og land hinandens forudsætninger, samtidig er vi så lille et land, at vi ikke tåler, at vi knækker over i udvikling og afvikling.

Efterfølgende bliver regeringens udspil "Bedre Balance", såvel som vigtigheden af de danske landsbyer italesat af erhvervsministeren, der også får kommenteret på den LAG-ordning, som har skabt debat i landdistriktskredse, fordi den har været underlagt besparelser.

- LAG-midlerne er gået til nogle rigtig gode ting, og det gør de stadigvæk. De bliver brugt rigtig rigtig godt. Og man kan selvfølgelig konstatere, at når man skærer ned i LAG-midlerne, så er der nok kommet færre aktiviteter, siger Brian Mikkelsen og understreger, at aftalen om besparelserne løber fire år, men efterfølgende kan diskuteres igen.

Til årsmøde blev fem nye repræsentanter ligeledes valgt til bestyrelsen i Landdistrikternes Fællesråd. Grethe Nørtoft Saabye, indstillet af Lejre Kommune, Arne Haarh Hansen, indstillet af Coop, Hane Lene Haugaard, indstillet af DGI, samt Anders K. Brandt indstillet af Sønderborg Landsbyforum, indtræder i bestyrelsen, mens Lars Høgh, DGI, Henrik Dalum, 4H, Lars Steffensen, Landsbygruppen Thy, samt Tyge Mortensen, opstillet af landsbyerne, stopper som bestyrelsesmedlemmer.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

håndbold vi slår kroatien
Sport

Sejr igen: Fem på stribe 

roer 75 år atlanten
Nyheder

75-årig fransk roer død: Ville krydse Atlanten

Thomas Helmig har mistet sin far.
Kendte

Helmig i sorg:

Har mistet sin far

Kvinde faldt ud af vindue: 35-årig samlever varetægtsfængsles
Krimi

Kvinde faldt ud af vindue:

Samlever fængslet

Per Christensen Formands dobbeltliv udløser krisemøde i 3F-hovedbestyrelse
Nyheder

Formands dobbeltliv udløser krisemøde

reklame a380 fly og stuntkvinde
Helt vildt

Vild video:

Står på toppen af verdens højeste bygning

Røde Kors: En halv million til tsunamiramte Tonga
Nyheder

Røde Kors: Sender million-hjælp til Tonga

Over 36.000 bekræftede smittetilfælde med coronavirus
Nyheder

Corona: Flere end 

36.000 nye smittede

skærmbillede fra kampagne
Corona

Skjuler vaccinevideoer

i børnespil

løve ligger ved sten
Dyreliv

Dansk zoo afliver

ung løve

pengesedler og mønter på et bord
Livsstil

Februar er kort og billig:

Sådan bruger du det

økonomiske pusterum

biluheld med flere biler involveret
Kendte

Arnold Schwarzenegger

i voldsom trafikulykke 

par poserer og smiler
Nyheder

Drab opklaret:

Kæresten har indrømmet

mand med tørklæde
Kendte

Færdig med festival:

Poul Krebs stopper

politiker interviewes
Nyheder

Thulsen Dahl:

DF's nekrolog bliver

gjort til skamme

billede af gade
Krimi

Kvinde faldt fra 1. sal

- samlever anholdt

badmintonspillere sidder på podie med trofæ
Sport

Sport 2021:

Viktor løb med det hele

to tennisspillere hilser på hinanden
Sport

Efter stort drama:

Tauson ude af

Australian Open

Iñaki Urdangarín ses her med sin kone, Cristina, bag det spanske kongepar, Felipe og Letitzia.
Kongelige

Sexskandale i Spanien:

Kongens svoger

erkender affære

gammelt fyrskib
Nyheder

110 år gammelt fyrskib til salg - for én krone

Mødre venter i 2019 i ængstelse, om der er nyt om deres bortførte børn fra en skole i Chibok
Nyheder

20 børn bortført

Kræftafdeling på hospital
Nyheder

Flere danskere lever videre efter at have fået kræft

Louie Anderson
Underholdning

Komikeren Louie Anderson er død

Henrik Qvortrup og Nanna Thoustrup
Kendte

Qvortrup skal giftes

Svar på test
Corona

Smittetal sætter rekord - igen

Lise Rønne vært tv2
Film og TV

Lise Rønne:

Scorer royalt værtsjob 

til salg en tankstation
Nyheder

Vil du prøve noget nyt:

Få din egen tankstation

brand nykøbing mors
Nyheder

Beboer i chok:

Hus totalt nedbrændt

Pia Kjærsgaard: Dropper plads i ledelse
Nyheder

Pia Kjærsgaard:

Dropper plads i ledelse

Meat Loaf død 74 år
Kendte

Rocklegenden er død

Thomas Helmig: Ny sang med svigersønnen
Kendte

Thomas Helmig: Ny sang med svigersønnen

Efter solen: Grå weekend vejrudsigt
Nyheder

Efter lidt sol:

Grå weekend

Krimi

Drama: Norsk skib sunket ud for Gilleleje i nat 

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF
Nyheder

Thulesen Dahl: Pia skal ikke ind i ledelsen

Ivanka Trump skal udspørges om stormløb
Nyheder

Ivanka Trump skal udspørges om stormløb

billede af politibil
Krimi

Håndværkere fik stjålet bilen: Men så tog de sagen i egen hånd

Sport

Danmark nedlægger coronaramte Island

Pia Kjærsgaard og Bent Bøgsted snakker sammen i folketingssalen
Nyheder

Langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Mascha Vang og Thomas Evers Poulsen poserer for fotografen
Kendte

Kendisser afslører børneplaner

politiets stopskilt
Krimi

Kørte 111 km/t
- søsters bil beslaglagt

person med flyttekasse
Livsstil

Se, hvor du har boet i løbet af dit liv

Opsat billede af de fem "løver" fra "Løvens Hule".
Film og TV

Afsløring: Deltagere

bliver bedt om at melde sig

En mand råber ind i et telefonrør
Nyheder

Kedsomhed gør

folk til sadister

Nærbillede af Karina Lorentzen
Nyheder

Malte blev udsat for

identitetstyveri - nu

kommer lovændring

Billedet her viser byen Kanokupolu på hovedøen Tongatapu dagen efter tsunamien.
Helt vildt

Mand overlever

27 timer i havet 

Portræt af Janni Ree
Helt vildt

Janni Ree: Skal

have mindre bryster

Nærbillede af Pilou Asbæk
Underholdning

Pilou Asbæk melder sig

ind i Socialdemokratiet

En tømmer skærer et bræt med en rundsav
Nyheder

Byggebranchen frygter 

overophedning

Peter Ingemann på den røde løber iført tyroler-tøj
Kendte

TV-vært nedlagt af corona:

Det er en slem omgang

person skruer på termostat
Nyheder

Sådan kan du optimere

varmen i hjemmet

To sæt fødder viklet ind i hinanden stikker ud under en dyne
Sex og samliv

Trods corona: Denne

kønssygdom slår rekord

Morten Messerschmidt og Inger Støjberg taler sammen i Folketingssalen
Nyheder

Støjberg: Derfor vil jeg

ikke være formand for DF

hus under nedrivning
Nyheder

Rekord: Her rammes hver fjerde af konkurs

ingefærpulver i en ske
Nyheder

Krydderi kaldes tilbage - det kan være kræftfremkaldende

to personer kigger på en telefon
Film og TV

Telefonkoks i film - nummer rammer telefonsexfirma

Sport

Vaccinenægteren

Novak Djokovic ejer

dansk coronaselskab

lortens placering ved museet
Helt vildt

Kæmpe lort kan sende kunstner i fængsel

airpods kastes op i luften
Krimi

Dansk firma får historisk dom for salg af kopivarer

Kronprinsen foran en sølvgrå bil
Kongelige

Køb Kronprinsens tidligere sportsvogn

En mand med skæg og briller
Kendte

Casper Christensen er blevet multimillionær på hushandler

En mørk kvinde ved nogle træer
Kendte

Caroline Henderson lander stor rolle hos Netflix

En mand går på en vej med udsigt til vandet
Livsstil

Kæmpe prisforskelle:

Dyreste og billigste veje

En kæmpe kat og en mørkhåret dame
Dyreliv

Her er verdens største killing

biler lades op
Biler

2030-mål: Antallet af pluginhybridbiler er nået

Et stadion med lys
Sport

AGF vil investere 100 millioner kroner i nyt stadion

To børn krammer hinanden
Nyheder

Mest populære børnenavne

En kvinde på toppen af en bygning med et fly bagved
Helt vildt

Vildeste video

En masse huse set oppe fra luften
Nyheder

Danskerne låner igen mere uden afdrag

en butik i Hongkong
Corona

Kræver alle hamstere aflivet efter smitte 

en rødhåret dame
Nyheder

USA advarer om russisk angreb når som helst

En grå Tesla
Krimi

Tesla beslaglagt på trods af manglende fartmåling

En selfie af et midaldrende par
Helt vildt

Konen talte i søvne om tyveri – manden anmeldte hende

en mand synger
Kendte

Dario har fået kræft

Politigården i København
Krimi

Politichef i faktura-rod for 800.000 kr.

Et tog ved en ubevogtet overskæring
Krimi

Togulykke:

Bil ramt og tog afsporet

En mand bliver testet for corona
Nyheder

Ny rekord: 33.493 tilfælde

rækkehus set fra gaden
Kendte

Eks-minister sælger rækkehus på rekordtid – til overpris

Formandskandidater til DF
Nyheder

Formandskandidat i DF trækker sig

Frederik Haun og Morten Kjeldgaard
Kendte

Rørende video:

Her frier Bagedyst-kendis

til Vild med dans-stjerne

Pakke med brød
Mad og drikke

Brød kaldes tilbage:

Kan være farligt at spise