Administration 

Vokseværk, centraliseringsstop og udligning

Det var kampgejst til årsmødet i Landdistrikternes Fællesråd, fortæller formand Steffen Damsgaard. Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix

Landdistrikternes Fællesråd havde vokseværk i 2017, ligesom fællesrådets årsmøde fredag trak så mange deltagere til, at det voksede ud af lokalerne i Egtved og indtog Spinderihallerne i Vejle.

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Som små hvide øer i den store industrielle hal står runde borde med hvide duge klar til at modtage de over 200 mennesker, der fredag har meldt deres ankomst til Landdistrikternes Fællesråds årsmøde. Croissanter og opsatser med frisk frugt og bær byder sig til i midten af det hele, så blandingen af toppolitikere, organisations- og kommunale repræsentanter samt landsbyernes ildsjæle er ekviperet til det seks timer lange arrangement.

Landdistrikternes Fællesråd har haft vokseværk i år og med seks nye medlemskommuner, repræsenterer organisationen nu 53 danske kommuner fra hele landet. Parallelt er årsmødet vokset ud af organisationens lokaler i Egtved, hvorfor gæsterne indtager det industrielle miljø i Spinderihallerne i Vejle.

- Vi var godt 100 sidste år, i år ligger vi over 200, bemærker formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, da han har indtaget talerstolen og påbegyndt sin beretning.

- Det er imponerende, at I vil komme og vise opbakning til Landdistrikternes Fællesråd og landdistrikternes sag i helhed, lyder formandens introduktion.

Efterfølgende tager Steffen Damsgaard forsamlingen igennem det forgange år; organisationens aktivitetsniveau såvel som de forskellige indsatsområder, der skal lede den fremtidige indsats for at skabe et Danmark i bedre balance.

Mere centralisering, mere centralisering og mere centralisering

Lige efter frokosten skridter en oppositionsleder og statsministerkandidat gennem hallerne. Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen er ankommet til årsmødet og får med sin tilstedeværelse forsamlingen til i hast at vende tilbage til deres stole.

Klædt helt i sort stiller hun sig på talerstolen og leverer Socialdemokratiets syn på landdistrikternes udfordringer foran Ritzaus rullende livekamera med et fast blik skuende ud over de fyldte stolerækker.

Selvfølgelig er der forskel på at leve i en by eller på en ø, og det skal der også være, påpeger Mette Frederiksen, men forskellene er blevet for store, og det er et politisk ansvar, understreger hun:

- Vi på Christiansborg bærer et fælles ansvar. Det er vel ikke forkert sagt, at i løbet af de seneste 30 år har udvikling i Danmark entydigt gået i retning af mere centralisering. Mere centralisering, mere centralisering og mere centralisering, siger Mette Frederiksen.

Særligt kommunalreformen har med sin fjernelse af rådhuse, politistationer og sygehuse gjort mere skade end gavn, mener Mette Frederiksen og opfordrer til at igangsætte en evaluering af den 11 år gamle reform.

- Mit vigtigste budskab i dag af politisk karakter er, at det vi har behov for mere end noget andet, er et centraliseringsstop, lyder det fra Socialdemokratiets formand.

En kamp mellem landsdele

På forreste række har en anden partiformand lyttet til Mette Frederiksens budskaber. Nu er det Kristian Thulesen Dahls (DF) tur til at levere sin tale til landdistrikterne.

Dansk Folkepartis formand begynder med at sende et tillykke til Landdistrikternes Fællesråd:

- Det er fantastisk godt gået. Det er ikke mange år siden, at vi havde fornøjelsen af at tage imod Landdistrikternes Fællesråd i Thyregod, hvor vi holdt mødet i Thyregod Kursuscenter. Og selvom jeg er meget stolt af vores kursuscenter, må jeg erkende, at lokalet er lidt mindre, end det er i dag, indleder Kristian Thulesen Dahl.

Det vidner om et arbejde, der har sat landdistrikterne på dagsordenen og skabt et engagement omkring sagen med at skabe et Danmark i balance, understreger han.

Der er dog et men, siger Kristian Thuelsen Dahl. Landdistrikternes momentum på den politiske dagsorden bliver nogle steder mødt med en modstand, mener han:

- Der er nogle i Danmark, som begynder at opruste imod det I, vi, er lykkedes med, og det skal vi tage dybt alvorligt, siger Kristiansen Thulesen Dahl og nævner den avisannonce med overskriften "Stop pengestrømmen til Jylland", som en række borgmestre indrykkede i landsdækkende aviser i starten af året som kommentar til udligningordningen.

- Tænk hvis vi skal til at have en kamp mellem landsdele om, hvorvidt vi skal have et Danmark i balancen, siger Dansk Folkepartis formand.

Billedet af en række rige kommuner omkring hovedstaden, der forærer almisser til kommuner i resten af landet, er ødelæggende for debatten om et Danmark i balance, understreger Kristian Thulesen Dahl.

- Det, vi har brug for, er hele tiden at italesætte, at et Danmark i balance grundlæggende handler om, at man alle steder i Danmark har mulighed for at levere samme offentlige service til vores borgere, siger han og understreger, at udligningssystemet skal sikre lige adgang til velfærd uagtet bopæl.

"Vi tåler ikke, at vi knækker over i udvikling og afvikling"

Dagens sidste taler ankommer over middag, da han har brugt formiddagen på at præsentere regeringens og Dansk Folkepartis medieaftale. Klokken lidt i 15 ruller Brian Mikkelsens (K) sorte ministerbil ind foran Spinderihallerne og afbryder deltagernes kaffepause. Erhvervsministeren er i strålende humør, da han stiller sig foran mikrofonen.

Landdistrikterne er en vigtig politisk prioritet for alle Folketingets partier, understreger han.

- Landet er det, der har defineret os som nation, som land. Landet har altid brødfødt os og er en helt afgørende del af vores samfund, siger Brian Mikkelsen og tilføjer:

- I Danmark er by og land hinandens forudsætninger, samtidig er vi så lille et land, at vi ikke tåler, at vi knækker over i udvikling og afvikling.

Efterfølgende bliver regeringens udspil "Bedre Balance", såvel som vigtigheden af de danske landsbyer italesat af erhvervsministeren, der også får kommenteret på den LAG-ordning, som har skabt debat i landdistriktskredse, fordi den har været underlagt besparelser.

- LAG-midlerne er gået til nogle rigtig gode ting, og det gør de stadigvæk. De bliver brugt rigtig rigtig godt. Og man kan selvfølgelig konstatere, at når man skærer ned i LAG-midlerne, så er der nok kommet færre aktiviteter, siger Brian Mikkelsen og understreger, at aftalen om besparelserne løber fire år, men efterfølgende kan diskuteres igen.

Til årsmøde blev fem nye repræsentanter ligeledes valgt til bestyrelsen i Landdistrikternes Fællesråd. Grethe Nørtoft Saabye, indstillet af Lejre Kommune, Arne Haarh Hansen, indstillet af Coop, Hane Lene Haugaard, indstillet af DGI, samt Anders K. Brandt indstillet af Sønderborg Landsbyforum, indtræder i bestyrelsen, mens Lars Høgh, DGI, Henrik Dalum, 4H, Lars Steffensen, Landsbygruppen Thy, samt Tyge Mortensen, opstillet af landsbyerne, stopper som bestyrelsesmedlemmer.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

en sangerinde på scenen
Kendte

Superstjerne flyver første klasse - datteren på monkey

Sukkenes bro i Venedig
Rejser

Tusinder køber billet til Venedig 

portræt mand
Kendte

Populær vært

må trække stikket

portræt mand
Krimi

Politiet efterlyser:
Tag ikke kontakt

logo på retsbygning
Krimi

Forældre må ikke

kramme deres søn 

Mand og kvinde
Nyheder

Nye billeder: Sådan

har du aldrig set dem

Mand og kvinde
Kendte

Flytter sammen

Nyheder

Børsen: Driften er normal

Mand og kvinde
Kendte

Nyt ansigt for

150.000 kroner

rød mælle
Sport

Vingerne er faldet af

kø på motorvej
Krimi

Hagl skaber

kaos på motorvej

portræt mand
Nyheder

Tre skibe angrebet

Nyheder

Vi sætter stadig

hveder på bordet

portræt mand
Nyheder

Forlanger svar om

massegrave i Gaza

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse

Siden af en politibil
Krimi

16-årig dreng anholdt

efter bombetrussel

En lilla skattekiste
Nyheder

Ægte dansk skattejagt:

Gemmer kiste med

500.000 kroner 

Fra folketinget
Nyheder

Løsgænger

stifter nyt parti

En kuglepen på en lottokupon
Helt vildt

Bliver aldrig

vildere

Hylder i et supermarked.
Nyheder

Dårligt nyt for

forbrugerne

Ulrik Sjølin
Krimi

Betjent brød regel -

tiltalt blev frifundet

Lars Ulrich bag trommerne medtungen ud af munden
Kendte

Koster 48 millioner

En travl hospitalsgang
Nyheder

Frygter for

patientsikkerheden

Nyheder

Gløder blusser

op på Børsen

En helikopter i luften
Nyheder

Helikoptere støder sammen

i luften: 10 personer døde

Kronprins Christian i profil i jakkesæt.
Nyheder

Sneg sig ind til

Christians fødselsdag

Nyheder

Anders Fogh:
Tjener millioner

portræt kvinde
Kendte

Nu er hun hacket

logo på bil
Nyheder

Fortsat brandvagt ved Børsen 

to piger hopper ibassin
Nyheder

Varmen er på vej

Mand og kvinde
Kendte

Er endelig blevet forældre

netto logo
Krimi

Politi søger vidne: Ramt

af bil ved kassen i Netto

statue foran rød bygning
Krimi

Læge havde samleje

med psykiatrisk patient

portræt mand
Nyheder

Trump:

En trist dag for USA

tre hundehvalpe
Nyheder

Efter mishandling:

Klar til adoption 

portræt mand
Nyheder

Asylansøgere til Rwanda 

mønter
Nyheder

Er der penge

på vej til dig?

en mand på krykker
Kongelige

Kong Harald drosler ned

en ladestation
Biler

Ladepark indvies:
Her kan du lade gratis

sammenkopieret billede med mand og politi
Krimi

OVERBLIK: 
Seks dømt - kvinde ankede og fik to år mere for drab på 40-årige Frank Nørgaard

et par foran et hus og to biler
Kendte

Janni Ree:

Det er en lodret løgn

bygninger set fra vejen
Nyheder

Friskole begæret konkurs

en ældre mand
Kongelige

Kong Harald i arbejdstøjet efter sygemelding

Pr på den røde løber
Kendte

DR-vært gravid

et valgsted
Nyheder

Populær feriedestination tager ved valg et skridt mod Kina

en bil salter en vej
Nyheder

Koldt forårsvejr
giver glatte veje

politifolk fører mistænkte væk
Krimi

Mand fundet død:

Fem personer anholdt

en politiuniform
Krimi

18-årig kvinde er fundet