VK: åbenhed om skjulte ventetider
Lange køer på sygehusenes interne ventelister fremgår ikke i dag af de officielle opgørelser, men det skal de, foreslår regeringen.

Det er urimeligt og uværdigt, når kræftpatienter og andre alvorligt syge må vente i månedsvis, efter at de er blevet lovet behandling på sygehuset. Sådan har det lydt længe fra ansatte og brugere i hospitalsvæsenet, og nu vil regeringen som en del af den kommende kvalitetsreform gøre noget ved problemet. Det ser formanden for Patientforening Danmark, Karsten Skawbo-Jensen, frem til:

»Alt for mange patienter mødes af forfærdelig mange ’indre ventetider’ i løbet af deres behandling, og det er både urimeligt, frustrerende og nogle gange livstruende at blive udsat for,« siger han til DNY.

Det gør selvfølgelig ikke ventetiden mindre problematisk at få den frem i det åbne, men det betyder dog, at folk har et bedre billede af, hvad de går ind til, siger han.

Regeringens forslag, som fremlægges i et debatoplæg til kvalitetsreformen i dag, går på, at der skal være fuld åbenhed om disse indre ventetider. Ændringen skal gælde alle former for behandlinger på sygehusene.

Det skal ske ved at indføre to former for ventetider i sundhedsvæsnet. Én ventetid, skal oplyse patienten om, hvor lang tid der går, inden patienten har fået stillet sin diagnose. Den anden ventetid skal fortælle, hvor lang tid der går, fra diagnosen er stillet, til behandlingen går i gang.

Socialdemokraterne støtter på forhånd forslaget.

»Det lyder umiddelbart meget fornuftigt at dele ventetiderne op i to dele. Dels vil patienterne få bedre information, og dels vil en offentliggørelse kunne animere de langsomme sygehuse til at sætte tempoet op,« siger sundhedsordfører Lene Hansen (S) til Berlingske.