Vikarjob skar 8.000 af Vivis dagpenge: Må droppe at gå til tandlægen
- Jeg anede intet om, at det kunne være en risiko, siger 61-årige Vivi Buch Jensen om nye regler, der har kostet hende næsten halvdelen af hendes dagpenge. Foto: Claus Bech / Fagbladet 3F
Dagpengereformens ændringer har ramt Vivi Buch Andersen hårdt på privatøkonomien, selvom hun har taget alt det arbejde, hun kan.

61-årige Vivi Buch Andersen fik næsten et chok, da hun i oktober skulle have beregnet en ny dagpengesats i a-kassen i 3F Odsherred.

På grund af nye beregningsregler blev hendes dagpengesats barberet med 8.000 kroner om måneden. Dermed får hun efter den nye beregning knap 10.000 kroner før skat.

Forklaringen er, at nye regler på området gør, at dagpengesatsen ved genindplacering skal beregnes på baggrund af de 12 måneder, hvor dagpengemodtageren har haft den højeste indkomst indenfor de sidste to år. 

Reglerne betyder en højere sats for de fleste. Men for nogle har de nye regler medført en uhørt lav sats.

- Jeg anede intet om, at det kunne være en risiko. Jeg havde gjort alt, hvad jeg fik besked på fra jobcenter og a-kasse og taget de vikariater, jeg kunne få, siger Vivi Buch Andersen, der bor i Vig i Odsherred, til Fagbladet 3F.

Hun har tidligere været ansat i køkkenet hos Alfa Laval i 28 år.

Siden har hun haft sæsonjob på kro og på cafe, men det har været svært at finde fast arbejde. Hun er oprindelig uddannet smørrebrødsjomfru.

I november og december fik hun kun udbetalt 5.500 kroner efter skat.

- Der skal 15.000 ind på budgetkontoen hver måned og tilsammen har min mand, som er invalidepensionist, og jeg nu kun 16.000 kroner hver måned. Så der er 1.000 kroner til mad og uforudsete udgifter, siger Vivi Buch Andersen.

- Det betyder, at jeg for eksempel er holdt op med at gå til tandlæge, det er der ikke penge til, tilføjer hun. 

- Til marts bliver han folkepensionist, og så mister vi yderligere 2.500 kroner om måneden. Så jeg skal ud og have noget. Forhåbentlig bliver der noget, når sæsonen starter igen, siger hun.

Fagbladet 3F har inden for det seneste år skrevet om flere, der er kommet i en lignende klemme. Og sagen er vigtig, understreger Eva Obdrup, forretningsfører for 3F’s a-kasse:

- Det kan ikke være rigtigt, at nogle ledige får beregnet så ringe en sats, selvom de har gjort dét, som politikerne ønsker, nemlig at tage alt det arbejde, de kan få, siger hun.

Ejner K. Holst, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, har til maj inviteret flere politikere og faglige repræsentanter til et møde om sagen:

- Vi skal have et dagpengesystem, man kan stole på, og hvor det kan betale sig at tage job, også i kortere tid. Her er der et hjørne af dagpengereformen, som har vist sig at være et værre problem, end vi havde regnet med. Det har aldrig været meningen, at vi skal have et system med så lave satser, at nogen får supplerende kontanthjælp, siger Ejner K. Holst.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

 

 

 

Fagbladet 3F
via Listen To News