Vismænd: Arbejdsløsheden vil stige endnu mere
Væksten går kun én vej. Ned. Og det vil til gengæld få arbejdsløsheden til stige over de næste tre år. Foto: Colourbox.dk
Udsigten for dansk økonomi er blevet markant dårligere. Ledigheden vil stige til 130.000 i 2013, forudser vismændene i ny rapport.

Det ser sort ud for den danske økonomi. Og desværre også dårligere end hidtil antaget.

Budskabet kommer fra de økonomiske vismænd i deres halvårlige rapport, som de fremlægger i dag.

Af rapporten fremgår det, at dansk økonomi er blevet markant dårligere i løbet af det seneste halve år.

Med gældskrisen i USA og Europa og skrækken for mulige kommende statsbankerotter og en ny bankkrise, er forbrugerne nemlig blevet så usikre på situationen, at de holder på pengene, og samtidig er boligmarkedet gået så godt som helt i stå.

Og den lave vækst kommer til at smitte af på arbejdsmarkedet.

Ifølge de økonomiske vismænd vil nettoledigheden - altså antallet af ledige fratrukket dem, der er i aktivering - stige fra 110.000 ledige i 2011 til 130.000 i 2013.

Derfor vurderer vismændene, at de finanspolitiske tøjler bør løsnes således, at der bliver sendt flere penge ud i dansk økonomi. Og netop det gør regeringen i den finanslov, der fremlægges i dag, og regeringen mener selv, at det vil give 21.000 flere arbejdspladser.

Tidligere på ugen varslede regeringen, at den vil bruge godt 17 milliarder kroner på at sætte gang i beskæftigelsen. Det, mener vismændene dog, kun vil virke, hvis det er en midlertidig løsning, og at pengene ikke er ny gæld.

Vismændenes beregninger er lavet før regeringen kom med sit finanslovsforslag.

Læs rapporten HER.