Viskelædere kan være farlige
Miljøstyrelsen advarer mod brug af viskelædere af PVC, da de kan indeholde de hormonforstyrrende stoffer ftalater.

Bløde, bøjelige viskelædere er måske ikke så uskyldige, som de ser ud.

Miljøstyrelsen er i øjeblikket i gang med at undersøge, om der er en risiko for børn, der tygger på viskelædere af PVC med indhold af de hormonforstyrrende stoffer ftalater.

Indtil resultatet foreligger, råder Miljøstyrelsen forbrugerne til at undgå viskelædere af PVC, skriver styrelsen i en pressemeddelelse. Udmeldingen kommer efter, at Miljøstyrelsen i et igangværende projekt om kemiske stoffer i skoleudstyr har fundet et højt indhold af den bestemt blødgørende ftalat-type DEHP.

I et viskelæder, som myndighederne undersøgte, var over halvdelen af viskelæderet DEHP.

Siden 1999 har det været forbudt at sælge legetøj og småbørnsartikler med ftalater til børn under tre år.

Ftalaterne bliver fra april 2007 forbudt at bruge i legetøj til børn op til 14 år. Baggrunden er, at man i EU vurderer, at disse tre ftalat-typer er særligt skadelige, fordi de kan virke hormonforstyrrende og skade forplantningsevnen samt skade børn i fosterstadiet.

Skoleudstyr som tasker, viskelædere og penalhuse bliver ikke omfattet af de nye regler, da de ikke defineres som legetøj eller småbørnsartikler, oplyser Miljøstyrelsen. Men udgør et viskelæder en sundhedsrisiko for børn, er det imidlertid ulovligt i henhold til reglerne om produktsikkerhed. Det kan Miljøstyrelsen dog ikke vide, før undersøgelsen er færdig, lyder det.