Virksomheder tvinger sine medarbejdere til at køre baglæns
En tilfældig parkeringsplads et tilfældigt sted. Her er det tydeligt, at man vælger den lette parkeringsløsning og kører forlæns ind i båsene. Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Virksomheder må gerne diktere parkeringsregler, siger ekspert i ansættelsesret.

Hvad gør du, når du skal stille bilen i en bås på en parkeringsplads? Kører du forlæns eller baglæns ind?

Ifølge Haverikommisionen er det dumt, at køre forlæns ind. Der sker nemlig flest uheld på p-pladser, når bilister bakker ud fra parkeringsbåsene. Kører man forlæns ud, har man et væsentligt bedre overblik over situationen.

Det har fået flere virksomheder til at gøre det obligatorisk for medarbejderne at bakke bilerne på plads, skriver DR.

Ligesom det mange steder er slut med en bajer til madpakken eller en smøg på matriklen, må virksomhederne gerne - så længe det kan begrundes med hensyn til virksomheden - diktere parkeringsregler.

Det siger advokat med speciale i ansættelsesret, Lise Moth, til DR:

- I tilfældet med parkeringen er det klart, at hvis man kan nedsætte den skade, der bliver lidt i løbet af et år, fordi der er færre uheld, så er der jo en effekt ved det.

Blandt andre Vestas og NCC Industry har dikteret medarbejderne at bakke deres biler på plads.

- Vi har indført "bak ind i bås-princippet", fordi man skal kunne kigge lige ud, når man kører ud. Vores ulykkesfrekvens er generelt faldende, og det har skærpet det her med at tænke sikkerhed allerede fra morgenstunden, fortæller direktør Kim Krøis, NCC Industry i Odense, til DR.

Lise Moth mener ikke, at der skal sanktioner til, hvis man ikke overholder reglerne.

- I første omgang må en løftet pegefinger være nok. Men i sidste tilfælde kan man ende med en bortvisning for overtrædelse af den her slags, men tit vil det nok ende med, at man indskærper og indskærper igen, hvis folk ikke overholder reglerne, siger Lise Moth til DR.