Virksomhed lader ansatte bestemme lønnen
Når der skal forhandles lønstigninger, spørger de ansatte i et engelsk betting-firma kollegerne til råds. Modelfoto: Iris/Ritzau Scanpix/arkiv
De ansatte i en engelsk betting-virksomhed taler sig i fællesskab frem til, hvor meget de hver især skal have i lønstigninger.

Den engelske betting-virksomhed Smarkets har en noget anderledes tilgang til at fastlægge lønstigninger.

Det er nemlig medarbejderne selv, der hjælper hinanden med at beslutte, hvad de skal have i løn. Det skriver nyhedsbureauet AFP ifølge Berlingske.

Firmaet har åbnet for deres lønningssystem, så de ansatte kan se, hvad kollegerne tjener. Når en ansat vil have en lønforhøjelse, fungerer systemet sådan, at den ansatte kan spørge sine kolleger til råds. Ved at sammenligne med lignende stillinger kommer de i fællesskab frem til et forslag til, hvor meget en lønstigning skal være på.

- De fleste får, hvad de beder om, siger medarbejderen Angeline Mulet-Marquis ifølge Berlingske. Hun har selv netop fået en lønforhøjelse på 12 procent.

Susana Pinto, der fører tilsyn med virksomhedens halvårlige løngennemgang, forklarer, at de ansatte selv kan beslutte at bede om en højere lønforhøjelse, end kollegerne har rådet til. Det sker dog sjældent, fordi lønningerne er gennemsigtige, og den ansatte derfor skal se kollegerne i øjnene bagefter velvidende, at vedkommende har bedt om mere, end de anbefalede, forklarer hun.