Virker C-vitamin mod forkølelse? Ja, men kun hvis du tilhøre denne gruppe
Der har været meget debat om, hvorvidt C-vitamin hjælper mod forkølelse.

Der har været meget debat omkring C-vitamin, og hvorvidt det er en myte, at det virker mod forkølelse. Du har nok hørt folk sige, at de spiser mange citrusfrugter, og det er derfor de aldrig er forkølede.

Der kan faktisk også være noget om det, viser helt ny forskning. Men nu skal du ikke få dine forhåbninger op og skynde dig ud og købe en masse appelsiner, hvis du er forkølet. Der er lige den hage ved det, at C-vitamin kun virker mod forkølelse, hvis du også træner meget. Det viser en undersøgelse som forskere fra afdelingen for folkesundhed på Helsinki Universitet står bag.

Pas på med at genopvarme de her 7 madvarer: Læs mere på Isabellas.dk

C-vitamin halverer risikoen for smitte

Undersøgelsen foregik på den måde, at mere end 11.000 personer, som indbefattede skolebørn, maratonløbere, teenagere og soldater, gennem en længere periode tog C-vitamin og blev testet for påvirkningen. Resultatet af undersøgelsen var, at C-vitamin halverer risikoen for at blive smittet med forkølelse blandt folk, der træner meget.

Derfor er din karklud skadelig: Læs mere her

C-vitamin skal kombineres med hård træning

De finske forskere understreger dog, at C-vitamin ikke har nogen indvirkning med mindre, du er under hård fysisk træning:

- Der er ikke belæg for, at den generelle befolkning kan nedsætte risikoen for forkølelse ved at indtage C-vitamin som kosttilskud, men C-vitamin kan være nyttigt for folk, der i perioder træner meget hårdt, udtaler Harri Hemila og Elisabeth Chalker, der er forskerne bag den finske undersøgelse.

C-vitamin i kosten

Den anbefalede daglige dosis C-vitamin for voksne er ifølge Netdoktor.dk 75 mg om dagen. Du får din C-vitamin naturligt gennem frugter som citron, appelsin, kiwi og grøntsager som tomater og blomkål. Der kan være risiko for kvalme, diarré og nyresten, hvis man indtager mere end 2 gram C-vitamin om dagen.

Prøv den medicinske urt purpursolhat mod forkølelse: Læs om dens virkning på Isabellas.dk